· 

Fysieke en geestelijke stress zijn vaak met elkaar verbonden

Wanneer wij het over stress hebben, hebben wij het meestal over geestelijk stress. Geestelijke stress verwijst naar de druk wij ervaren als gevolg van sociaal en emotionele factoren als werkdruk, relatieproblemen, financiële problemen, etc. Fysieke stress heeft te maken met lichamelijke factoren. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een ziekte of letsel, maar ook door slechte voeding of een gebrek aan slaap. Dit kan leiden tot vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk, etc. Veel mensen zitten tegenwoordig te veel achter een scherm in een verkeerde houding, wat kan leiden tot rug- en nekklachten. Tevens bewegen ze te weinig wat weer tot andere gezondheidsproblemen kan leiden.

 

 

Fysieke stress en geestelijke stress komen vaak samen voor en zijn zelfs vaak met elkaar verbonden. Zo kan bijvoorbeeld een lichamelijke ziekte geestelijke stress veroorzaken. Als je daarnaast bedenkt dat er ook spraken kan zijn van chemische stress als gevolg van schadelijke stoffen dan is stress een veelomvattend en complex probleem. Stress is in onze huidige maatschappij niet te vermijden. Met een gezonde levensstijl kunnen wij ons echter wapenen tegen de negatieve invloeden van stress.