· 

Chemische stress

Wanneer wij teveel blootgesteld worden aan schadelijke stoffen die wij via de lucht of ons voedsel binnenkrijgen dan kan dit leiden tot een verstoring van de normale fysiologische functies van ons lichaam. Het lichaam zal dit als stress ervaren. Langdurige chemische stress kan tot gezondheidsproblemen leiden. Zo hebben rokers bijvoorbeeld een sterk verhoogde kans op problemen met de longen.

 

Helaas komen we dagelijks in aanraking met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Gelukkig zijn er manieren om onze blootstelling aan deze stoffen te verminderen:

  • Gebruik was- en schoonmaakmiddelen die natuurlijkvriendelijk zijn.
  • Draag beschermende kleding als je chemische stoffen gebruikt die schadelijk of irriterend zijn voor je huid. Ventileer de ruimte waar je deze stoffen gebruikt en gebruik indien nodig een ademhalingsmasker.
  • Was fruit en groenten goed voor gebruik.
  • Eet zo min mogelijk industrieel bewerkt voedsel.
  • Kies voor producten op basis van natuurlijke ingrediënten.
  • Ventileer je huis regelmatig om de luchtkwaliteit te verbeteren.

 

 

In onze maatschappij is het bijna onmogelijk om blootstelling aan schadelijke stoffen te voorkomen. Maar als we ons bewust zijn van de risico's, kunnen we actie ondernemen om de blootstelling te verminderen en onszelf beter te beschermen tegen de negatieve effecten van chemische stress.