· 

Zijn peulvruchten gezond?

Volgens het voedingscentrum zijn peulvruchten gezond en hanteren het advies om ze minimaal 1 keer per week te eten. Peulen zijn o.a. rijk aan vezels en eiwitten. De aanwezigheid van pectine zorgt voor een verlagend effect op het cholesterol gehalte. Volgens een Noorse studie zou er een gezondheidswinst te halen zijn indien wij meer peulvruchten zouden eten. Daar in tegen zijn er ook voedingsdeskundigen die aangeven dat peulvruchten voor darmproblemen kunnen zorgen. Dat ze winderigheid veroorzaken is bij veel mensen waarschijnlijk bekend. Tevens kunnen sommige mensen darmklachten ervaren.

 

Bekend is dat de stof lectine die voorkomt in peulvruchten schade aan de darmcellen kan veroorzaken.  Echter indien peulvruchten geweekt en goed gekookt worden dan wordt deze stof afgebroken. Een andere stof die tot gezondheidsproblemen kan leiden bij een eenzijdig dieet is fytinezuur. Dit stofje vermindert de opname van ijzer, calcium en zink uit ons eten. Bekende peulvruchten zijn: bruine en witte bonen, kidneybonen, sojabonen, spliterwten, linzen en kievietsbonen.

 

Conclusie:

Peulvruchten worden door de reguliere voedingsdeskundigen als gezond bestempeld. Belangrijke kanttekening daarbij is dat ze wel voldoende gekookt dienen te worden. Mensen die darmklachten ervaren van peulvruchten dienen echter voorzichtig te zijn. Sommige mensen zijn allergisch voor sojabonen of andere peulvruchten.

peulvruchten gezond of niet?