· 

Lekkende darm (Leaky gut)

De medische wetenschap hebben een leaky gut nog niet als een medische aandoening onderkend. In de media komt het begrip echter steeds vaker terug. De theorie is dat door een verstoorde darmflora na verloop van tijd een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm kan ontstaan. Er lekken hierdoor ongewenste stoffen in onze bloedbaan. Dit activeert onder andere ons immuunsysteem. Dit kan leiden tot allergische reacties of immuunziektes. Glutenintolerantie, depressie en obesitas worden soms ook gelinkt aan een lekkende darm. 

 

Een gezonde darmflora is niet alleen belangrijk is voor de vertering van voedsel. Het is ook belangrijk voor ons immuunsysteem. Bij een langdurige onbalans van de darmflora krijgen bepaalde bacteriën de overhand. Hierdoor kan ons immuunsysteem ontregeld worden waardoor wij vatbaarder zijn voor ziektes. Iedereen heeft een unieke darmflora en hoe je deze in balans houdt kan dan ook per persoon verschillen. Dat levensstijl en met name voeding hier een belangrijke rol inspeelt is echter wel duidelijk.

Lekkende darm, leaky gut