· 

Wat is Omoiyari en kan het bijdragen aan je eigen geluk?

Omoiyari is een concept dat onderdeel uitmaakt van de traditionele Japanse cultuur. Het idee is om niet alleen de gevoelens en behoeften van anderen te erkennen en te respecteren, maar ook actief te anticiperen op hun wensen. De belangrijkste aspecten van Omoiyari zijn:

  1. Respect: Het tonen van eerbied en waardering voor anderen.
  2. Onbaatzuchtigheid: De tegenpool van egoïsme, waarbij de medemens centraal staat.
  3. Empathie: Het vermogen om je in te leven in de gedachten en belevingswereld van anderen.

Praktische voorbeelden hiervan zijn: iemand helpen bij het dragen van zware tassen zonder dat ze daarom hoeven te vragen, boodschappen doen voor de buren, of opstaan voor een oudere persoon of zwangere vrouw in het openbaar vervoer.

 

Hoewel Omoiyari gericht is op het welzijn van anderen, heeft het ook positieve effecten voor jezelf. Dit komt doordat je relaties zullen verbeteren met deze levenshouding en doordat je focus minder gericht is op jezelf zal je ego, dat verantwoordelijk is voor negatieve gevoelens zoals jaloezie, wrok en woede, naar de achtergrond verdwijnen.

 

Omoiyari kan dan ook een krachtig tegenwicht bieden aan veel aspecten van onze huidige maatschappij, die vaak wordt gekenmerkt door individualisme, competitie en ongezonde levensstijlen.