· 

Wat wordt bedoelt met iemands biologische leeftijd?

De biologische leeftijd is een maatstaf voor de fysieke toestand van een persoon en dient als indicatie van de gezondheid en conditie van het lichaam. Deze kan hoger of lager zijn dan de chronologische leeftijd van een persoon, gemeten in jaren vanaf de geboortedatum. Op basis van fysieke testen, bloed- en urinetests, en gedragstests wordt iemands biologische leeftijd vastgesteld. Als de biologische leeftijd hoger is dan de chronologische leeftijd, bestaat er een verhoogd risico op ouderdomsziekten.

 

De biologische leeftijd kan per orgaan verschillen, helaas zijn niet alle organen even goed meetbaar op veroudering. Er is meer onderzoek nodig om op een snelle en eenvoudige manier de biologische leeftijd van de belangrijkste organen vast te stellen. Dit zou de mogelijkheid openen om regelmatig de gezondheid van onze organen te monitoren, waardoor behandeling mogelijk is voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

 

We kunnen onze biologische leeftijd positief beïnvloeden door een gezonde levensstijl aan te houden. Roken en overmatig alcoholgebruik zijn twee van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een hogere biologische leeftijd. Deze gewoonten kunnen schadelijk zijn voor het lichaam op verschillende manieren, waardoor het verouderingsproces versnelt.