· 

Wat zijn de belangrijkste vitamines voor het bevorderen van een gezonde huid?

Er zijn meerdere vitamines die een gezonde huid bevorderen echter de belangrijkste zijn:

Dit is een krachtige antioxidant die tevens de vorming van collageen ondersteunt dat ervoor zorgt dat de huid elastisch blijft. Tevens is vitamine C belangrijk bij wondgenezing bijvoorbeeld als gevolg van acne. Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, kiwi’s, rode paprika’s, broccoli en zoete aardappelen.

  • Vitamine E:

Is ook een antioxidant die helpt bij de bescherming van de huid tegen schade door vrije radicalen. Verder is het belangrijk voor de hydratatie van de huid. Bronnen van vitamine E zijn amandelen, zonnebloempitten, avocado’s,  spinazie, zalm en volkoren granen.

  • Vitamine A:

Ondersteunt de groei en vernieuwing van de huidcellen en helpt bij de productie van talg dat de huid beschermt tegen uitdroging. Vitamime A vindt je in orgaanvlees, pompoen, wortelen, boerenkool, eieren, yoghurt en vis.

B3 voor de productie van vetten die de huid beschermen tegen vochtverlies. B5 voor de aanmaak van collageen en elastine die ervoor zorgen dat de huid elastisch en stevig blijft. Goede bronnen voor vitamine B zijn vlees, vis, eieren, noten en peulvruchten.

 

Een gezond en gevarieerd dieet zorgt ervoor dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt. Naast voeding speelt een goede huidverzorging ook een rol. Het is vooral belangrijk dat je de huid beschermt tegen teveel zon.