· 

Tel tot 10 wanneer je emoties de overhand nemen

De meeste mensen hebben wel eens het advies gekregen om even tot 10 te tellen. Niet iedereen zal dit advies opgevolgd hebben omdat het zo simpel klinkt. Er zijn echter verschillende redenen waarom dit werkt wanneer je emoties de overhand krijgen in een bepaalde situatie. De belangrijkste redenen waarom dit werkt zijn:

 

  • Als je emoties sterk zijn, heb je een versnelde ademhaling. Door je te concentreren op het tot 10 tellen, zal je ademhaling en zenuwstelsel kalmeren.
  • Door tot 10 te tellen, creëer je een pauze voor jezelf om je emoties te erkennen en te begrijpen.
  • Door een time-out te nemen, versterk je de emotie niet verder.

 

Wanneer een gesprek uit de hand loopt, geeft het tot 10 tellen de andere partij tijd om te verwerken wat ze hebben gezegd en wat jou van streek maakte. Door deze techniek toe te passen zal een verhitte discussie minder snel uit de hand lopen.

 

 

De volgende keer dat je bijvoorbeeld boosheid voelt opkomen, tel dan in gedachten rustig tot 10. Dit helpt om jezelf te kalmeren en je emoties te beheersen. Hierdoor zul je in staat zijn om bewustere keuzes te maken. Het is een eenvoudige en simpele techniek om effectiever met conflicten om te gaan.