· 

Epigenitica

Onze genen bepalen voor een belangrijk deel hoe wij eruit zien en hoe wij functioneren maar alles bepalend zijn ze niet. Door wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat omgevingsfactoren ook een belangrijk verschil maken. Zo kwamen wetenschappers van Stanford University erachter dat het grootste deel van de variaties in het immuunsysteem van identieke tweelingen het gevolg waren van invloeden uit de omgeving. De wetenschap die hierachter zit wordt epigenitica genoemd. Hierin wordt gesproken over epigenen, die feitelijk de genen aan- en uitzetten.

 

Door wetenschappers is vastgesteld dat epigenetische mechanismen een belangrijke factor zijn bij een verscheidenheid van ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Concreet betekent dit dat door voeding, geneesmiddelen en leefstijl de werking van onze genen beïnvloedt kan worden. Met andere woorden je bent geen slachtoffer van je genetisch lot maar je kunt je lot dus voor een belangrijk deel zelf beïnvloeden.

 

 

Een uitgesproken positieve boodschapper van epigenetica is Bruce Lipton, die stelt dat wij de bestuurders van ons biologisch functioneren zijn.  Hij gaat hierin nog een stap verder en stelt dat wij met onze gedachten de expressie van onze genen kunnen beïnvloeden. Met deze overtuiging heeft hij de nodige weerstand ondervonden bij zijn collega’s in de wetenschap. Maar het is bekend dat de wetenschap conservatief is en niet zo gauw nieuwe ideeën ontarmt.