· 

Cholesterol

Iedereen heeft wel eens van cholesterol gehoord en dat je op moet letten om niet te hoog cholesterol gehalte te krijgen. Maar wat is cholesterol nu eigenlijk?

 

Cholesterol is een vetachtige stof die door je lever aangemaakt wordt en komt dus van nature in je lichaam voor. Het is namelijk een onmisbare bouwsteen voor het lichaam, want het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van zenuwcellen en de aanmaak van hormonen.

 

Cholesterol heeft een slechte naam gekregen omdat er verondersteld wordt dat een hoog cholesterol gehalte het risico op hart- en vaatziekten zal vergroten. Tegenwoordig hoor je ook andere geluiden, er zijn namelijk critici die zeggen dat er misschien teveel waarde aan cholesterol gehecht wordt. Zoals met zoveel zaken zal het hier ook een kwestie van balans zijn en de ene persoon zal hier gevoeliger voor zijn dan de ander. Door jouw levensstijl, kan er onbalans ontstaan bijvoorbeeld als gevolg van roken, te weinig lichaamsbeweging, slechte voeding of de mate van overgewicht en te veel stress.

 

Dus als je cholesterol gehalte te hoog is, dan is het zaak om eens kritisch te kijken naar je levensstijl en hier veranderingen in door te voeren.

Cholesterol zit o.a. in eieren daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 3 eieren per week te eten.
Cholesterol zit o.a. in eieren daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 3 eieren per week te eten.