· 

Snelle en langzame koolhydraten

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. In je lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose. Net als vetten en eiwitten (macronutriënten) zorgen koolhydraten voor de brandstof van ons lichaam. In de voedingswereld hebben koolhydraten een slechte naam gekregen en daarbij wordt dan meestal gewezen op de snelle koolhydraten. Deze worden snel opgenomen in je bloed en hierdoor krijg je hoge pieken in je bloedsuiker. De langzame koolhydraten worden minder snel verteerd waardoor de bloedsuikerspiegel minder sterk beïnvloed wordt. Snelle koolhydraten zitten o.a. in: frisdrank, snoep, gebak, ijs, aardappels, witte rijst en witbrood. Langzame koolhydraten zitten o.a. in: volkoren brood, groenten, fruit, peulvruchten en yoghurt. Het zal duidelijk zijn dat de langzame koolhydraten de voorkeur hebben.

 

Het probleem is dat de meeste mensen veel te veel snelle koolhydraten consumeren waardoor de insuline balans verstoord raakt. Hierdoor kun je vaak jarenlang in het voorstadium van diabetes (type 2) verkeren. Je ziet steeds vaker dat mensen die willen afvallen aangeraden wordt om een ketogeen dieet te volgen. Dit is een dieet waar koolhydraten zoveel mogelijk in eerste instantie vermeden worden. De voeding bestaat dan uit het gebruik van eiwitten en vetten. Indien de insulinebalans weer hersteld is ontstaat er weer ruimte voor langzame koolhydraten zoals volkorenproducten en fruit.

Snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten
Langzame koolhydraten
Langzame koolhydraten