· 

Is kou goed voor het lichaam?

Wim Hof, beter bekend als de "Ice man" die diverse koude-records (o.a. een halve marathon lopen op blote voeten bij temperaturen tussen de 25-30 graden Celsius onder nul) op zijn naam heeft staan, is in Amerika zeer bekend aan het worden. In Nederland werd hij lange tijd alleen als een uitzonderlijk mens gezien maar dit is inmiddels wel veranderd. Wim heeft zijn trainingsmethoden verder ontwikkeld en hiervoor een trainingsprogramma opgezet. Hij heeft al veel mensen succesvol getraind die ook instaat zijn om onder extreme omstandigheden nog goed te functioneren.

 

Een door Wim Hof getrainde groep mensen is in het Radboud UMC onderzocht en toen is er wetenschappelijk bewijs gevonden dat zijn trainingsmethoden (ademhaling, meditatie/focus-technieken in combinatie met het geleidelijk blootstellen aan kou) het immuunsysteem versterkte. De echte wetenschapper zou ongetwijfeld meer bewijs willen zien maar er is in ieder geval aannemelijk gemaakt dat ademhalingsoefeningen, mindset en herhaalde blootstelling aan koude een gunstig effect heeft op ons lichaam. Om nu gelijk een koude douche of ijsbad te nemen is dan ook af te raden zonder eerst jezelf te trainen in ademhaling- en meditatie/focus-technieken.