Appels bevatten veel vezels en andere gezonde voedingsstoffen, zie onderstaande tabel.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van appels, en hieruit kwam naar voren dat het regelmatig eten van appels kan bijdragen aan de preventie van verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, longproblemen en botontkalking. Het eten van een appel voor een maaltijd kan het verzadigingsgevoel vergroten, waardoor de totale calorie-inname tijdens de maaltijd afneemt, wat helpt bij gewichtsbeheersing. “Snoep verstandig, eet een appel”, een slogan uit de jaren ’70 en ’80, kan nog steeds als een goed advies worden bestempeld.
Om de maximale gezondheidsvoordelen te benutten, is het belangrijk de schil te behouden, want daar bevinden zich de meeste antioxidanten. Was de appel voor het eten goed schoon onder de kraan, zodat eventuele pesticidenresten verwijderd zijn. Rode appels bevatten doorgaans meer antioxidanten dan groene. De drie vaak genoemde gezondste appelrassen zijn Red Delicious, Granny Smith en Fuji.
Appelmoes is minder gezond dan het eten van een appel, omdat de schil bij het maken van appelmoes verwijderd wordt en er suiker en conserveermiddelen aan toegevoegd kunnen worden. Wanneer je zelf appelmoes maakt, gebruik dan ongeschilde biologische appels en voeg geen suiker toe, maar gebruik bijvoorbeeld stevia of een natuurlijke zoetstof.
Appels toevoegen aan je dieet past bij een gezonde levensstijl. Ze bevatten natuurlijke suikers, maar door de lage glycemische index zal de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. De natuurlijke zuren in appels kunnen het tandglazuur aantasten, dus spoel je mond met water of poets je tanden na het eten van een appel.
