Blog over gezondheid

Blog over gezondheid · 07. mei 2025
Het MIND-dieet is bedacht door Dr. Martha Clare Morris en haar collega's aan het Rush University Medical Center en de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Dit dieet is specifiek ontworpen om de hersengezondheid te bevorderen en het risico op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en dementie, te verminderen. Het MIND-dieet biedt richtlijnen voor voedselkeuzes die de hersenfunctie ondersteunen. De belangrijkste richtlijnen van het MIND-dieet zijn: Groene...
Blog over gezondheid · 30. april 2025
Een burn-out wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd als een beroepsfenomeen dat wordt veroorzaakt door chronische werkstress die niet goed gemanaged is. Het is vaak het resultaat van langdurige blootstelling aan verschillende stressoren, met name in de werkomgeving. De belangrijkste kenmerken van een burn-out zijn: gevoelens van energiegebrek of uitputting, afstandelijke, negatieve en cynische gevoelens ten aanzien van het werk, en een verminderde professionele...
Blog over gezondheid · 23. april 2025
In de EU gelden strenge regels voor de maximale hoeveelheid pesticiden die op voedselproducten aanwezig mag zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert hierop. De kans dat je via groenten of fruit een schadelijke hoeveelheid pesticiden binnenkrijgt, is daarom erg klein. Baby’s en kinderen lopen een groter risico dan volwassenen. Om het risico zoveel mogelijk te beperken, kun je de volgende dingen doen: Groenten en fruit schillen indien mogelijk. Wassen onder stromend...
Blog over gezondheid · 16. april 2025
Mindfulness is, simpel gezegd, aandacht schenken aan het huidige moment zonder te oordelen. Het gaat erom bewust aanwezig te zijn in het “nu”. De schrijver Eckhart Tolle stelt in zijn boek De kracht van het Nu dat het “nu” de primaire focus van je leven zou moeten zijn. Mindfulness is niet hetzelfde als meditatie. Je kunt mindful zijn zonder te mediteren. Enkele praktische voorbeelden hiervan zijn: Bewust ademen: neem een paar keer per dag een minuut de tijd om je ademhaling te volgen....
Blog over gezondheid · 09. april 2025
Asperges zijn rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten onder andere ijzer, koper, calcium, foliumzuur, vezels en de vitamines A, C, E, K en B6. Daarnaast bevatten asperges stoffen met een ontstekingsremmende werking. De vezels zijn goed voor de spijsvertering. Asperges bevatten ook asparaginezuur, een stof die je lichaam moet afbreken. Tijdens dit proces worden zwavelverbindingen aangemaakt, die kunnen zorgen voor een karakteristieke geur van de urine — de zogenaamde "aspergegeur". Hoe meer...
Blog over gezondheid · 02. april 2025
Telomeren kun je zien als beschermkapjes aan het einde van chromosomen. Ze beschermen je DNA tegen beschadiging. De lengte van telomeren wordt beschouwd als een soort biologische klok die de veroudering van cellen reguleert. Kortere telomeren worden geassocieerd met een verhoogd risico op ouderdomsziekten en een kortere levensduur. Genetica speelt een belangrijke rol bij de lengte van telomeren en de snelheid waarmee ze verkorten. Naast de genetische code zelf spelen ook epigenetische factoren...
Blog over gezondheid · 26. maart 2025
Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die behoren tot de groep van flavonoïden, ook wel bekend als fyto-oestrogenen. Ze hebben een structuur die vergelijkbaar is met het vrouwelijke hormoon oestrogeen en kunnen daardoor een zwakke oestrogeenachtige werking in het lichaam hebben. Isoflavonen komen voornamelijk voor in soja en peulvruchten. Soja bevat aanzienlijk meer isoflavonen dan andere voedingsmiddelen.Over het algemeen worden isoflavonen uit voeding als veilig beschouwd en zijn er geen...
Blog over gezondheid · 19. maart 2025
Vapen is over het algemeen minder schadelijk dan roken. Toch is vapen ongezond, omdat het de longen en luchtwegen kan irriteren. Bovendien kan het mogelijk schadelijke chemicaliën bevatten die nog niet volledig bekend zijn. Bij het roken van tabak komen meer schadelijke stoffen vrij, zoals teer en koolmonoxide. Bij vapen wordt een vloeistof verdampt die nicotine, smaak- en geurstoffen en mogelijk andere chemicaliën bevat, afhankelijk van het merk en type. Deze vloeistof wordt verwarmd door...
Blog over gezondheid · 12. maart 2025
Onderzoek heeft aangetoond dat lezen een positieve invloed heeft op verschillende aspecten van onze gezondheid en welzijn. Enkele belangrijke voordelen van lezen zijn: Stimulering van de hersenen. Lezen helpt bij het leggen van verbanden en het onthouden van informatie, waardoor je geheugen wordt versterkt. Verder draagt lezen bij aan een betere concentratie, verbeelding en creativiteit. Verbetering van taalvaardigheid. Je taalbegrip en woordenschat worden door lezen vergroot. Persoonlijke...
Blog over gezondheid · 05. maart 2025
Groenten zijn niet de grootste bron van eiwitten en bevatten niet altijd alle essentiële aminozuren in voldoende maten maar er zijn wel degelijk groenten die een goede bron van eiwitten zijn, zoals: Bonen. Bevatten een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten, meer dan andere groenten. Voorbeelden zijn kidneybonen, kikkererwten en linzen. Erwten. Spinazie. Broccoli. Artisjokken. Mais. Asperges. Spruitjes. Avocado. Hoewel avocado feitelijk een fruitsoort is, wordt het soms tot de groenten gerekend...

Meer weergeven