· 

Waarom je van roken niet afvalt.

Roken zorgt er niet voor dat je afvalt, maar het kan wel je hongergevoel onderdrukken, waardoor je minder gaat eten. Als je veel rookt, kan dit leiden tot gewichtsverlies. Uit sommige onderzoeken blijkt echter dat roken juist kan leiden tot een toename van buikvet.

 

Wanneer iemand stopt met roken, kan dit vaak leiden tot gewichtstoename. Dit komt doordat de eetlust vaak toeneemt en omdat ter compensatie van de sigaret vaak meer gesnoept of gesnackt wordt. Als je na het stoppen hiermee rekening houdt en bijvoorbeeld in plaats van snoep een kauwgompje pakt of een worteltje als snack nuttigt, zal het gewichtsverlies wel meevallen. Laat je hierdoor niet tegenhouden om te stoppen met roken. Er is veel onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van roken op je gezondheid.

 

Heb je nog onvoldoende motivatie om te stoppen met roken, loop dan de onderstaande voordelen eens door:

  • Je krijgt een mooier uiterlijk als je stopt met roken. Roken geeft een vale tint, rimpels en gele tanden.
  • Je houdt meer geld over voor vakanties of andere leuke dingen. Roken is kostbaar en zal steeds duurder worden.
  • Je krijgt een betere conditie. Roken vermindert de longfunctie en je uithoudingsvermogen.
  • Je zult meer vrijheid ervaren. Roken is een verslaving die je leven in belangrijke mate beheerst.
  • Je smaak- en reukvermogen zullen verbeteren. Roken beïnvloedt je smaak- en reukvermogen op negatieve wijze.
  • Je omgeving zal je meer waarderen. Roken is schadelijk voor de mensen in jouw omgeving en zij zullen blij zijn als je stopt met roken.
  • De kans op ernstige ziekten zal verminderen. Roken is kankerverwekkend en vergroot de kans op andere ernstige ziekten.

Het is goed om te weten dat ons lichaam een geweldig zelfherstellend vermogen heeft en het is daarom nooit te laat om te stoppen met roken. Meestal nemen hoest en kortademigheid af binnen 2 tot 3 maanden na het stoppen. Het risico op longkanker is na 5 jaar al gehalveerd.