· 

Is yoghurt gezond en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Yoghurt wordt als gezond beschouwd vanwege de diverse voedingsstoffen die het bevat, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Er moet echter wel een kanttekening worden geplaatst bij yoghurts waar suikers of andere ingrediënten aan zijn toegevoegd, aangezien deze minder gezond zijn.

 

Belangrijke voedingsstoffen in yoghurt zijn onder andere:

 

  • Eiwitten, die cruciaal zijn voor de opbouw en het onderhoud van spieren en weefsels.
  • Calcium, een essentiële bouwsteen voor botten en tanden.
  • Kalium, dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk.
  • Vitamine B12, nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.
  • Probiotica, goede bacteriën die de darmflora gezond houden. 

Uit onderzoek is gebleken dat de bacteriën in yoghurt de darmflora van muizen stimuleren bij de aanmaak van stoffen die een positieve rol spelen bij hun geestelijke gezondheid. Meer onderzoek is echter nodig om vast te stellen in hoeverre dit effect ook bij mensen optreedt.

 

Naast Nederlandse yoghurt is Griekse yoghurt ook overal verkrijgbaar. Door een andere bereidingswijze is Griekse yoghurt dikker en romiger, met een hoger eiwitgehalte en minder lactose. Hierdoor wordt Griekse yoghurt over het algemeen als een iets gezondere keuze beschouwd. Als je een zoetekauw bent, kun je in plaats van suiker beter fruit aan je yoghurt toevoegen. Honing is ook een beter alternatief dan suiker, maar omdat het hoofdzakelijk uit suiker bestaat, moet het met mate worden gebruikt.

Bovenkant formulier