· 

Hoe kan je snel een boodschappenlijstje onthouden?

Er is een eeuwenoude techniek om informatie snel te onthouden die nog steeds gebruikt wordt maar niet bij iedereen meer bekend is. Deze techniek staat bekend als het geheugenpaleis (memory palace) of methode van loci/locus. De basis van de techniek is dat je een locatie kiest die bekend voor jou is waaraan je de informatie koppelt die je wilt onthouden. Dit kan bijvoorbeeld de straat zijn waarin je woont, maar je kunt ook je eigen lichaam gebruiken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onze verbeelding en ruimtelijke associatie. Hoe die techniek werkt zal snel duidelijk worden aan de hand van onderstaand boodschappenlijstje met 5 items die je uit je hoofd wilt leren:

  1. Appel.
  2. Brood.
  3. Eieren.
  4. Melk.
  5. Chips.

 

Je gebruikt als locatie je lichaam en aan een specifiek lichaamsdeel koppel je een item van je boodschappenlijstje. Je maakt vervolgens een levendig beeld van het item in combinatie met het de jou gekozen lichaamsdeel. In het voorbeeld van ons boodschappenlijstje kan dat er als volgt uit zien:

  1. Je hoofd is je startlocatie. Stel je voor dat je een appel op je hoofd zet en daarmee probeert te lopen.
  2. Mond: zie jezelf deelnemen aan een wedstrijd om zoveel mogelijk botterhammen in je mond te stoppen.
  3. schouders: stel je heb op je linkerschouder een ei en die probeer je te verplaatsen naar je rechterschouder zonder je handen te gebruiken.
  4. Lijf: zie jezelf onder de douche staan en er komt melk uit de douchekop.
  5. Voeten: stel je voor dat je met je voeten een zak chips probeert leeg te eten.

 

Deze techniek werkt het beste als je de beelden zo levendig en overdreven mogelijk maakt. Door de beelden nogmaals een voor een door te lopen, zal het boodschappenlijstje in je geheugen zitten. Op het moment dat je in de winkel staat, denk dan aan je hoofd en dan zal automatisch het beeld van die appel die je op je hoofd probeert te houden bij je op komen. Door alle locaties in je gedachten af te gaan kun je de items van je boodschappenlijstje een voor een afwerken.  

 

Een geheugenpaleis is een krachtige techniek die je ook kunt gebruiken bij het leren of bijvoorbeeld om de structuur en de punten van je presentatie te onthouden.  Het menselijk brein is erg goed in het onthouden van ruimtelijke informatie en beelden. Daar kun je met deze techniek maximaal gebruik van maken.