· 

Waarom is een dagelijkse dosis fermenteerbare vezels belangrijk?

Vezels hebben verschillende functies en voordelen voor de gezondheid zoals:

  • Verbetering van de stoelgang. Vezels verzachten en geven volume aan de ontlasting wat de kans op constipatie  verkleind.Gewichtsbeheersing. Vezels geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel zal overmatig eten.
  • Verbetering spijsvertering. Vezels helpen bij het sneller transporteren van afvalstoffen door het spijsverteringskanaal.
  • Preventief effect op maag-, slokdarm, alvleesklier en darmkanker. Vooral in de bovenste helft van het spijsverteringskanaal hebben vezels een preventief effect op kanker.

Fermenteerbare vezels worden in de darmen door darmbacteriën verteerd (gefermenteerd). Bij het fermentatie komen de gezonde voedingsstoffen vrij.  Goede bronnen  voor deze vezels zijn bonen, peulvruchten, haver en groengele bananen. Als vezels warm gegeten worden dan is het gezondheidseffect minder omdat een deel dan al in het darmkanaal afgebroken wordt.  Je kunt ook fermenteerbare vezels in poedervorm  (supplement) kopen en bijvoorbeeld toevoegen aan een smoothie