· 

Moet je elke dag 10.000 stappen zetten?

De meeste mensen kennen de stelling dat je 10.000 stappen per dag moet zetten. Deze stelling is afkomstig van een Japanse wandelclub die in de jaren zestig een stappenteller met de naam “10.000 stappenmeter” introduceerde om mensen te motiveren om meer te bewegen. Deze slogan werd populair in Japan en verspreidde zich over de rest van de wereld.

 

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat 10.000 stappen per dag een magisch getal is voor een gezonde levensstijl. Er zijn inmiddels diverse statistische onderzoeken gedaan waaruit naar voren komt dat tussen de 2000 en 4000 stappen per dag de kans op hart- en vaatziekten kleiner is. Meer lijkt echter beter te zijn, maar er werd geen bovengrens gevonden. Hoe meer je loopt, hoe beter het is voor je lichaam en ledematen, is een stelling die door onderzoek te onderbouwen is. In die zin is het een goed streven om elke dag 10.000 stappen te zetten.

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is te weinig bewegen de vierde belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. De organisatie schat dat er jaarlijks 3,2 miljoen mensen overlijden door een gebrek aan beweging. De gedachte is dat voldoende beweging, gezonde voeding en een algehele gezonde leefstijl het medicijngebruik en het aantal operaties zou verkleinen.