· 

Hoe belangrijk is een gezonde levensstijl?

Volgens verschillende onderzoeken is de helft van alle hart- en vaatziekten te wijten aan een ongezonde levensstijl. Ongeveer een derde van alle sterfgevallen is gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Op basis van deze cijfers kun je concluderen dat een gezonde levensstijl belangrijk is om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

 

De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en obesitas. Deze factoren worden sterk beïnvloed door onze levensstijl. Roken is uiteraard ook een belangrijke risicofactor.

 

Erfelijkheid speelt een rol, maar met een gezonde levensstijl kun je het risico op hart- en vaatziekten sterk verminderen. Het loont dus om voldoende te bewegen, gezond te eten, je stress te verminderen, weinig alcohol te nuttigen en niet te roken.

 

 

De verleiding is groot, want veel ongezonde zaken zijn aantrekkelijk, betaalbaar en goed verkrijgbaar. Motivatie is dus belangrijk. Wees niet te streng voor jezelf, want anders hou je het niet vol. Beloon jezelf af en toe, maar maak er geen gewoonte van.