· 

Waarom voldoende bewegen belangrijk is

Uit meerdere studies blijkt dat als je 150 tot 300 minuten matig beweegt per week, je kans op hartfalen fors lager wordt. Heb je niet zoveel tijd door de weeks, zorg dan dat je 75 tot 150 minuten intensief beweegt. Ga bijvoorbeeld naar de sportschool voor kracht- en fitnesstraining of ga hardlopen. Elke vorm van fysieke activiteit telt, dus een ontspannen wandeling is ook prima. Bewegen helpt om gewichtstoename te voorkomen. Mensen die weinig bewegen hebben een verhoogde kans op overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Deze aandoeningen worden vaak beschouwd als welvaartsziekten en worden gerelateerd aan een ongezonde levensstijl.

 

 

Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak. Hartfalen is een progressieve aandoening die leidt tot vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Door regelmatige lichaamsbeweging zijn deze chronische aandoeningen voor een belangrijk deel te voorkomen. Genetische factoren kunnen een rol spelen maar een gezonde levensstijl verkleint de kans op het daadwerkelijk ontwikkelen van deze aandoeningen. Voldoende bewegen is naast gezond eten en voldoende slaap een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.