· 

Het keto-dieet staat ter discussie

Het keto-dieet is een koolhydraatarm dieet waar de inname van koolhydraten wordt vermindert en dit wordt gecompenseerd door een verhoogde inname van eiwitten en vetten. Het doel is dat het lichaam hierdoor in ketose komt waardoor het lichaamsvet als energiebron gebruikt wordt in plaats van koolhydraten. De voordelen hiervan zijn gewichtsverlies en stabilisatie van de bloedsuikerspiegel. Met dit dieet zijn positieve resultaten bereikt bij mensen met overgewicht en diabetes 2. Er zijn echter ook nadelen en risico’s die niet bij iedereen bekend zijn.  Zo zijn mensen die een keto-dieet volgen geneigd om meer vlees te eten omdat vlees een goede bron van eiwit is. Te veel rood vlees en bewerkt vlees verhoogt echter het risico op hart- en vaatziekten. Het volgen van een streng keto-dieet over een langere periode kan leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en vitamines. Sommige mensen ervaren de eerste weken hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en constipatie.  

 

Koolhydraten hebben door het keto-dieet een slechte naam gekregen omdat ze dik makend zijn.  Als je te veel snelle koolhydraten tot je neemt, dan klopt dit omdat deze snel afgebroken worden en omgezet worden in suiker. Snelle koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals snoep, frisdrank, wit brood, pasta en witte rijst.  De trage koolhydraten daarentegen worden langzamer afgebroken en omgezet in glucose. Ze zorgen voor een langdurige energietoevoer en geven je een verzadigd gevoel. Trage koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals volkoren producten, fruit, groenten en peulvruchten. Dus trage koolhydraten zijn beter voor je gezondheid dan snelle koolhydraten.

 

 

Het keto-dieet is dan ook niet voor iedereen geschikt en als je een dieet overweegt, is het goed om ook te kijken naar een veganistisch dieet. Daarmee kunnen vaak dezelfde resultaten mee bereikt worden zonder dat er een verhoogd risico is op hart- en vaatziekten. Informeer bij je huisarts wat voor jou de beste optie is.