· 

Kun je spieren opbouwen met een plantaardig dieet?

Dat je als veganist geen spieren kunt opbouwen is inmiddels achterhaald. Voor spieropbouw zijn eiwitten nodig en vlees is een hoogwaardiger bron van eiwitten dan plantaardige alternatieven omdat deze mindere essentiële aminozuren bevatten. Maar tegenwoordig is er een groot en divers aanbod van goede plantaardige producten verkrijgbaar die het gemis aan dierlijke eiwitten kunnen compenseren. Bovendien zijn er goede voedingssupplementen te koop om eventuele tekorten aan te vullen. Als je meerdere plantaardige eiwitbronnen combineert, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, tempeh, tofu, quinoa, noten en zaden krijg je voldoende essentiële aminozuren binnen. Een goede plantaardige voeding bevat voldoende voedingsstoffen maar een supplement vitamine B12 is aan te bevelen als je strikt vasthoudt aan een veganistisch dieet.

 

In plantaardige producten zitten minder eiwitten dan in vlees, dus je zult ook meer plantaardige eiwitvervangers moeten eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Maak bijvoorbeeld een goede start van de dag met een groenten smoothie waar plantaardige melk en een avocado de basis vormen eventueel aangevuld met plantaardige eiwitpoeder.

 

De voedingsindustrie heeft voor vegetariërs en veganisten diverse smakelijke vlees vervangende producten ontwikkeld.  Verder is er steeds meer keuze als je uit eten wilt. Er bestaat zelfs een veganistisch restaurant met 2 Michelinsterren.