· 

Helpen suikervervangers (kunstmatige zoetstoffen) bij het afvallen?

Het is algemeen bekend dat suikers dikmakers zijn. Maar omdat zoet lekker is en daardoor beter verkoopt, heeft de voedingsindustrie kunstmatige zoetstoffen ontwikkeld. Deze zoetstoffen worden door consumenten gezien als een gezond en niet-dikmakend alternatief voor suiker. In veel voedingsmiddelen worden deze zoetstoffen dan ook toegevoegd.

 

Het klopt dat zoetstoffen niet of nauwelijks calorieën bevatten maar in de praktijk blijkt dat de hunkering naar zoetigheid versterkt wordt waardoor er meer geconsumeerd wordt. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere calorie-inname. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het vervangen van suiker door zoetstoffen daarom geen lange termijn oplossing voor gewichtsverlies. Er zijn meerdere onderzoeken die de visie van de WHO ondersteunen.  

 

 

Het vervangen van suiker door zoetstoffen kan wellicht op de korte termijn tot gewichtsverlies leiden maar is geen lange termijn oplossing. Daarbij is het niet gezegd dat je door moet gaan met overmatig suikergebruik want suiker kan inderdaad dikmakend zijn. Dus als je wilt afvallen, is het verstandig om je suikerinname te verminderen. Neem fruit als je trek hebt in zoet en vertrouw dus niet op zoetstoffen. Een gezonde leefstijl blijft uiteindelijk de sleutel tot een gezond gewicht. Verder is er bij het WHO bezorgdheid over het overmatig gebruik van kunstmatige zoetstoffen en de mogelijk negatieve effecten op de gezondheid. Zo worden er met name kritische kanttekeningen geplaatst bij aspartaam, een populair zoetmiddel dat o.a. in dieet coke wordt gebruikt.