· 

Soja gezond?

Soja wordt gemaakt van de sojaboon en is de basis voor veel sojaproducten zoals tofu, sojamelk en tempé. Het wordt steeds vaker gebruikt als plantaardig alternatief voor vlees. Soja is dan ook rijk aan eiwitten, plantaardige vetten en vezels. In algemene zin wordt soja als gezond beschouwd. Maar er is wel een discussie over mogelijke gezondheid issues die gekoppeld worden aan het consumeren van soja producten. Enkele mogelijke nadelen zijn:

  • Het vermogen om bepaalde vitaminen en mineralen op te nemen zou verminderd kunnen worden.
  • Een stofje in soja kan de hormoon balans verstoren.
  • Eventuele spijsverteringsproblemen.
  • Doordat soja vaak genetisch gemanipuleerd is, zijn de lange termijn risico's nog niet duidelijk.

Onder het motto "better be safe then sorry" is het verstandig dat je niet te veel sojaproducten gebruikt. Temphé wordt gemaakt van gefermenteerd soja en wordt daarom gezien als het soja product dat het beste voor je gezondheid is.