· 

Moeten wij echt zoveel?

Wij moeten zeker bepaalde dingen doen in ons leven om te kunnen functioneren in deze maatschappij. Het vele moeten kan echter alle energie uit ons halen. Heel veel moeten is, vanaf het moment dat wij kind tot en met dat wij jong volwassenen waren, aangeleerd.

 

Door het vele moeten zijn wij vergeten wat wij zelf willen en doen wij heel veel zaken op de automatische piloot. Wij zijn zo gefocust om een goede werknemer, ouder, vriend, partner, etc te zijn, dat wij soms te weinig aan ons zelf denken. Als wij ons hier niet van bewust zijn, dan verliezen wij onszelf want wij zijn feitelijk alleen gericht op anderen of wat de maatschappij van ons verwacht. Dit kan leiden tot stress en indien het werk gerelateerd is tot een burn-out.

Zorg dat je je hier bewust van wordt en vraag jezelf regelmatig af of het echt moet wat je doet. Bedenk wat je wel wilt en kijk hoe jij dit in jouw leven kunt passen.

 

De kunst is om in balans te zijn met al het moeten en hetgeen jij echt wil doen. Dit valt niet mee en het vergt vaak moed om je te bevrijden van al het moeten. Zaken die je hierbij o.a. kunnen helpen zijn:

Realiseer je dat moeten vaak een keus is. Zeg af en toe tegen jezelf “Je moet niks”. Het moeten moet je dus af en toe ter discussie stellen.