· 

Smeer je wel voldoende?

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat de meeste mensen zichzelf onvoldoende beschermen tegen de zon waarschijnlijk zou een onderzoek in Nederland dezelfde conclusie opleveren. Wanneer je te lang in de zon zit en jezelf onvoldoende beschermd dan loop je een verhoogd risico op huidkanker. Jezelf en je kinderen beschermen tegen de zon is echter niet zo moeilijk. Hieronder volgen de spelregels:

  • Wanneer de zon het sterkst is, tussen 12.00 - 15.00, zoek dan de schaduw op of blijf binnen. 
  • Als je in de zon zit, draag dan beschermende lichte kleding, een zonnebril en bij voorkeur een zonnehoed.
  • Smeer jezelf in met een zonnebrandmiddel met tenminste factor (SPF) 30. Smeer voldoende en herhaal na 2 uur en meteen als je gezwommen hebt.
  • Wanneer je in of op het water ben bescherm jezelf dan extra want dan verbrand je veel sneller. Ga bijvoorbeeld zwemmen met een T-shirt aan.
  • Gebruik een UV radar app die je laat zien hoe sterk de zonkracht is.

Dermatologen hanteren de stelling dat zonnen niet gezond is voor de huid en dat ook mensen met een donkere huid voorzichtig dienen te zijn en niet te lang in de zon dienen te zitten. Teveel zon beschadigd uiteindelijk de huid dat is een feit dus wees verstandig en bescherm jezelf.