· 

Vitamine D

Vitamine D staat met name bekend als een voedingsstof (micronutriënt) dat nodig is om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Er zijn echter meer en meer aanwijzingen dat vitamine D ook een belangrijke antioxidant is net als vitamine C. Vooral oudere mensen dienen erop te letten dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen. De functies die aan vitamine D verbonden worden zijn:

  • opname van fosfor en calcium uit onze voeding wat nodig is voor stevige botten.
  • in stand houden van een goede spierfunctie.
  • goede werking van ons immuunsysteem ondersteunen.
  • ondersteunen van de hersenfunctie.

Vitamine D is een vet oplossende vitamine, dus het wordt het beste door ons lichaam opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. Het lichaam kan het opslaan in vetweefsel en organen. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D in de huid gevormd maar daarnaast levert voeding ook vitamine D zoals vette vis (bijvoorbeeld haring en zalm), vlees en eieren. In de donkere maanden wanneer er weinig zon is en wij veel binnen zitten, is een vitamine D supplement met name voor ouderen aan te bevelen.