· 

Oil pulling

Oil pulling is een gebruik uit de Ayurveda, een gezondheidsleer afkomstig uit India, en is onderdeel van de dagelijkse mondverzorging. Je spoelt je mond met koudgeperste olie bijvoorbeeld sesamolie. Dit doe je zo'n 15 minuten door de olie langzaam in je mond en tussen je tanden en kiezen te bewegen. Daarna spuug je de olie uit en spoel je je mond. Wanneer je ochtends geen tijd hebt, doe het dan 3 uur nadat je iets gegeten hebt. De voordelen die hieraan toegeschreven worden zijn: minder plak, frissere adem en gezonder tandvlees. 

 

Het vergt natuurlijk wel een zeker discipline en in het begin zal het vreemd en ongemakkelijk zijn. Er zijn echter veel positieve ervaringen met deze methode. Dus als je gemakkelijk last hebt van gevoelig of bloedend tandvlees maak hier een gewoonte van.

 

PS

Ayurvedische geneeskunde wordt door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) erkend en is in het Westen in opkomst.