· 

Mediteren is niet alleen voor monniken

Mediteren heeft voor sommige mensen nog iets zweverig. Dit imago is echter aan het verdwijnen want steeds meer mensen mediteren regelmatig. Het is zeker niet alleen weggelegd voor monniken. Meditatie is eenvoudig aan te leren en iedereen kan het inpassen in zijn leven. Meditatie hoeft niet lang te duren, een 5-10 minuten meditatie kan al stress verlichtend werken. Meditatie is bij uitstek geschikt om je stressniveau te verlagen maar kan ook helpen om je concentratie te verbeteren of je angst te verminderen. 

 

Sommige smart watches, met gezondheidsfuncties, hebben een meditatie app en achteraf kun je dan zien hoeveel je stressniveau gedaald is. Op Youtube zijn veel meditatie ondersteunde muziekbestanden te vinden. De basistechniek bestaat uit het volgen van je ademhaling. Je aandacht hou je dan alleen bij je ademhaling en als er bepaalde gedachte bij je binnenkomt, dan laat je die langs je heengaan. De kunst is om je focus bij je ademhaling te houden en geen aandacht te geven aan gedachten die eventueel binnenkomen. In het begin zal dat lastig zijn maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Wanneer je een gezonde levensstijl belangrijk vindt, dan is het verstandig om regelmatig te mediteren.