· 

Hoe kan voedsel je stemming beïnvloeden?

Wanneer je bloedsuikerspiegel daalt kun je je moe, prikkelbaar en flauw voelen. Door regelmatig te eten en voedingsmiddelen te consumeren die langzaam energie afgeven kun je je suikerspiegel stabiel houden. Havermout, volle graanproducten, fruit, groenten, noten en zaden behoren tot de langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten verhogen je bloedsuikerspiegel in een hoog tempo dus daar dien je niet te veel van te eten (of drinken). Voorbeelden hiervan zijn suiker, suikerhoudende dranken, wit brood, snoep, witte rijst en pasta. 

 

Een gezonde darmflora is belangrijk voor een gezonde geest. Veel vet, rood vlees, suiker en zout is bijvoorbeeld niet goed. Een vezelrijk dieet en voldoende drinken (geen alcohol) heeft een positief effect op onze darmflora. Van cafeïne (zit o.a. in koffie en bepaalde frisdranken) kun je een oppepper krijgen maar teveel cafeïne kan nadelige effecten hebben zoals slaapproblemen, stress of angstgevoelens. 

 

Zo zijn er meerder voorbeelden die een verband leggen tussen onze stemming en wat wij eten of drinken.