· 

Succes=IQ + EQ

In onze maatschappij wordt veel waarde gehecht aan intelligentie. Om voor een goede baan in aanmerking te komen is het niet ongebruikelijk dat je eerst een IQ (intelligentiequotiënt) test moet doen. Bij een IQ test wordt bij benadering vastgesteld hoe bepaalde functies van de intelligentie bij iemand ontwikkeld is. Een hoge score is echter geen garantie dat de kandidaat ook succesvol is in zijn baan. De meeste banen vergen namelijk ook sociale vaardigheden en die worden niet gemeten met een IQ test. Om succesvol met mensen samen te werken heb je naast IQ ook EQ nodig.

 

EQ is emotionele intelligentie en dit bepaald hoe emotioneel vaardig iemand is. Dit omvat zaken als zelfexpressie en zelfkennis, empathie en sociale vaardigheden. EQ is moeilijker te meten dan IQ want het is geen exact meetbare eigenschap. Feitelijk geldt dit ook voor IQ maar over de betrouwbaarheid van de IQ testen bestaat een zekere consensus. IQ en EQ zijn beide van invloed op de prestaties van iemand. Voor de meeste functies zal het succes bepaald worden door de optelsom van IQ en EQ (Succes= IQ + EQ). Voor functies waar het belangrijk is dat iemand instaat is om mensen te overtuigen en mee te krijgen (managers, politici, verkopers, etc.) is een goed ontwikkeld EQ nog belangrijker. Het is misschien goed als er meer aandacht voor EQ komt. Het voordeel van EQ is dat je het verder kan ontwikkelen. Verder hebben mensen met een hoog EQ een grotere kans om gelukkig te zijn.