· 

Grijze haren van stress

Misschien heb je wel eens gehoord dat iemand op een nacht grijs geworden is. Zo'n verhaal behoort tot de categorie sterke verhalen. Maar bij experimenten op muizen die onderworpen werden aan stress bleek dat reeds na enkele dagen pigmentvormende stamcellen verdwenen. De onderzoekers gaan ervan uit dat langdurige stress ook bij mensen een vergelijkbaar effect kan hebben. Dit zou betekenen dat de uitdrukking ergens grijzen haren van krijgen een kern van waarheid bevat als het zaken betreft waarvan je stress ervaart.

 

Over het algemeen is het grijs worden een onderdeel van ouder worden. Genen zijn hierin de bepalende factor maar het is bekend dat levensstijl en voeding of ziekte ook een rol kan spelen. Roken wordt ook gezien als een factor die kan leiden tot versneld grijs worden. Als je maar oud genoeg wordt krijg je te maken met grijs haar. Zo heeft de helft van de bevolking grijs haar vanaf zijn of haar vijftigste.