· 

Tips om in slaap te komen

Goed slapen is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben moeite om in slaap te komen en slapen te weinig. Hieronder volgen enkele tips die jouw kunnen helpen om sneller in slaap te vallen:

  • Wanneer je moeite hebt om in slaap te komen wordt dan niet kwaad op jezelf. Hier raak je alleen maar gestrest door waardoor het nog moeilijker wordt om in slaap te vallen.
  • Je kunt jezelf niet dwingen om in slaap te vallen dus accepteer als je wat moeilijker in slaap valt. Maak je niet op voorhand druk of zorgen of je al of niet snel in slaap zal vallen. Leg geen druk bij jezelf neer want dat gaat jou niet helpen. Ga anders even uit bed en drink een slokje water en los bijvoorbeeld een Sudoku puzzel op. Zet echter geen tv aan en kijk niet op andere schermen (vermijd blauw licht).
  • Wanneer je erg druk bent en nog veel zaken voor je gevoel moet doen, maak dan eerst een to-do lijst voordat je gaat slapen.
  • Focus op je lichaam en niet op je gedachten. Laat die gedachten door je heen gaan en besteed er zo weinig mogelijk aandacht aan. Richt jezelf op je ademhaling, voel hoe je in- en uitademt. Adem via je neus in en via je mond uit.
  • Zorg dat je een slaaproutine hebt. Ga zoveel mogelijk op een vaste tijd naar bed. Lees bijvoorbeeld voordat je gaat slapen een paar pagina's in je boek en neem een warme douche voordat je gaat slapen.. 
  • Zorg voor een donkere koele slaapkamer.
  • In plaats van schaapjes tellen, fantaseer en visualiseer dat je op je favoriet vakantiebestemming bent en probeer zoveel mogelijk te ontspannen.
  • Luister naar ontspannende muziek voordat je gaat slapen. Op YouTube is hiervan veel terug te vinden.