· 

Growth mindset

Een mindset is een manier van denken en hoe jij naar de wereld en jezelf kijkt. Dit bepaald jouw gedachten en hoe je reageert op situaties en gebeurtenissen. Een growth mindset is de tegenhanger van een fixed mindset (groei mindset versus statische mindset). 

 

Kenmerken van een growth mindset zijn:

  • je wilt graag nieuwe dingen leren.
  • je loopt niet weg van uitdagingen.
  • je staat open voor kritiek (=feedback).
  • je weet dat je jezelf verder kunt ontwikkelen.

Het goede nieuws is dat je je mindset kunt beïnvloeden en verder kan ontwikkelen. Het is overig niet een zwart wit verhaal want in sommige situatie kun je best gedrag vertonen van een fixed mindset. Door bewuster met situaties om te gaan en je gedrag regelmatig te evalueren kun je de overtuigingen die achter je gedrag zitten achterhalen en deze ter discussie stellen. Verder is het goed om jezelf regelmatig positief te motiveren en positief te denken.

 

Motiveer jezelf door tegen jezelf te zeggen:

  • ik ga het doen.
  • ik kan het.
  • ik mag hulp vragen.
  • ik zal het leren.

Een growth mindset past bij een gezonde levensstijl en je leven wordt er leuker op.