· 

Waarom worden wij te dik?

Dit is een complex vraagstuk en wetenschappelijk bestaat hierover de nodige discussie. Zondermeer is ieder persoon uniek en waar de een dik van wordt hoeft niet automatisch voor de ander te gelden. Een gangbare theorie waarom wij te dik worden is dat je simpel gezegd meer calorieën inneemt dan dat je verbrand. Of te wel je energiebalans is verstoord. De remedie om af te vallen is om minder te eten en meer te bewegen. Voor veel mensen werkt dit advies prima. Maar of dit ook de oplossing is voor de huidige obesitas epidemie is de vraag.

 

Een theorie die de laatste jaren in opmars is, is het koolhydraat-insulinemodel. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat door overmatige consumptie van snelle koolhydraten (o.a. suiker) ons insuline mechanisme ontregeld wordt, waardoor ons lichaam meer en sneller vet opslaat. Wanneer dit mechanisme ontregeld is, hebben wij eerder een honger gevoel en daardoor eten wij ook te veel. Hierdoor krijgen wij dus uiteindelijk teveel calorieën binnen maar de trigger waardoor wij te dik worden is dus het koolhydraat-insulinemodel. Op basis van deze theorie is het Keto dieet gebaseerd waar je extreem weinig koolhydraten mag eten. Zoals echter met alle diëten is dit dieet lastig vol te houden. Om blijvend af te vallen zal je over het algemeen je levensstijl dienen aan te passen en voeding maakt hier zondermeer een belangrijk onderdeel vanuit.