· 

Is olijfolie gezond?

Er wordt vaak gezegd dat olijfolie gezond is maar er zijn ook voedingsdeskundige die hier weer een kanttekening bij plaatsen omdat olijfolie voor het grootste gedeelte bestaat uit vet. En van vet krijgen wij over het algemeen al meer van binnen dan goed voor ons is. Nu bevat olijfolie wel de goede vetten, merendeel onverzadigde vetzuren, die wij gewoon dagelijks nodig hebben. Daarnaast bevat het vitaminen E. Deze vitamine speelt een rol bij  de regulering van de stofwisseling in een cel en is een antioxidant. Antioxidanten helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel. Olijfolie is in vergelijking met andere bak- en braadproducten, waar transvetten of die voor het merendeel uit verzadigde vetzuren bestaan absoluut gezonder. Olijfolie past dus bij een gezonde voeding maar dan wel met mate.

 

Olijfolie is in veel soorten en smaken verkrijgbaar. De meest zuivere vorm en daarom ook het meest gezond is de extra vergine olijfolie. Het nadeel is dat deze olijfolie minder geschikt is voor bakken en braden. Bij hoge temperaturen zal deze olie namelijk eerder ontleden en dan ontstaan er schadelijke bijproducten.

Een citroen is weliswaar zuur maar kun je gerust eten want citroen heeft juist een base overschot.
Een citroen is weliswaar zuur maar kun je gerust eten want citroen heeft juist een base overschot.