· 

Zijn peulvruchten gezond?

Peulvruchten zijn o.a. linzen, bonen, sojabonen en sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes echter deze laatste groep (groene peulvruchten) wordt kijkend naar de gezondheidseffecten gerekend tot groente. Dat peulvruchten vaak als gezonde voeding wordt beschouwd, heeft met name te maken met het (LDL) cholesterol verlagend effect. Er zijn echter ook wat kanttekeningen te plaatsen, zo kunnen bonen op de darmen werken en bevatten zij de natuurlijke gifstof lectine. Gedroogde bonen dien je dan ook niet rauw te eten, door deze te weken en te koken in water neutraliseer je de lectine. Tevens kunnen de koolhydraten in bonen bij regelmatige consumptie leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Peulvruchten zijn verder rijk aan eiwitten, koolhydraten, vitamine B en mineralen en bevatten tevens veel vezels

 

Conclusie:

Als wij nader inzoomen op peulvruchten, dan hebben wij het over bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Deze bevatten gezonde voedingsstoffen maar er zijn ook enkele kritische kanttekeningen bij te plaatsen. Dit is de reden dat het voedingscentrum adviseert om maar 1 keer per week peulvruchten te consumeren.