· 

Is zalm gezond?

Zalm behoort tot de vette vissoorten en bevat gezonde vetten, eiwitten, vitamine D en mineralen zoals jodium, selenium en zink. Omega 3 staat met name bekend als gezonde vetten of vetzuren. Gezonde vetten dragen bij tot een: goed werkend immuunsysteem, gezonde hersenen, gezond hart- en vaatstelsel en ze stimuleren de vetverbranding. In die zin kan zalm dus als gezond beschouwd worden. Er is echter wel een kanttekening te plaatsen en dat is dat een groot gedeelte van de zalm die te koop is komt van kwekerijen. Er is een fors verschil tussen wilde en gekweekte zalm.

 

Gekweekte zalm bevat veel meer vet, het bevat iets meer Omega-3 vetzuren, veel meer Omega-6 vetzuren en 3 keer de hoeveelheid verzadigd vet. Het bevat met name door de grotere hoeveel vetten 46% meer calorieën. Wilde zalm is hoger in mineralen, waaronder kalium, zink en ijzer Daarom is wilde zalm gezonder dan gekweekte zalm. Er is nog een nadeel en dat is dat uit een studie volgde dat de PCB-concentraties in gekweekte zalm gemiddeld acht keer hoger lagen dan in wilde zalm. De gevonden verontreiniging niveaus worden veilig geacht door de FDA, maar niet door de Environmental Protection Agency  (EPA).

 

Als eindconclusie kan men dus stellen dat wilde zalm veel gezonder is dan gekweekte zalm. Door het risico op PCB verontreiniging is het verstandig om kieskeurig te zijn als je gekweekte zalm koopt.