· 

Hedonisch eten

Er wordt gesproken over hedonisch eten als je eet niet omdat je honger hebt maar omdat het je een goed gevoel geeft. Hoe gevoeliger je bent voor beloningen, hoe vaker je waarschijnlijk hedonisch zal eten. Zo wordt een gebakje, koekje of een zakje chips meestal niet gegeten omdat wij honger hebben maar vaak  als een beloning gegeten omdat je vindt dat je het verdiend hebt. Op zich geen probleem natuurlijk maar het zijn wel vaak producten met veel suiker, zout en vet. Dat is niet toevallig want suikerzout en vet zijn belonende stimuli voor ons hersenen. Zo wordt je misschien ook wel eens overvallen door een sterke drang naar chips of een andere snack (food cravings). 

 

Overmatig hedonish eten kan een oorzaak zijn van overgewicht. Als je hiervan bewust bent, dan kun je gedrag aanpassen en beloon jezelf dan met gezond eten zoals fruit. Denk maar aan de slogan snoep verstandig eet een appel.