· 

Takelen onze hersenen naarmate wij ouder worden af?

Naarmate wij ouder worden takelen onze hersenen af is een gedachte die vele hebben maar uit hersenonderzoek blijkt dat het niet zo eenvoudig ligt. Onze hersenen blijven zich ook latere leeftijd nog aan te passen. Naarmate wij ouder worden, kan wel het kortetermijngeheugen slechter worden. Maar omdat wij over meer kennis beschikken kunnen wij gemakkelijker dingen in de juiste context plaatsen en relativeren. Ze zeggen niet voor niets; wijsheid komt met de jaren. Het lijkt erop dat als wij jong zijn, het geheugen meer gerelateerd is aan nieuwe informatie en als wij ouder worden, dan is het geheugen meer gerelateerd aan doelen. Hierdoor kunnen wij problemen sneller oplossen en situaties beter inschatten omdat wij het grotere plaatje zien.

 

Door op latere leeftijd actief te blijven en ons geheugen te blijven stimuleren, takelen onze hersenen dus niet af maar worden wij wel steeds wijzer.