· 

Muziek als therapie

In een Amerikaanse studie zijn 350 hartpatiënten over meerdere jaren gevolgd. Waarvan de helft een standaard behandeling kreeg en de andere helft kreeg naast de standaardbehandeling elke dag een muzieksessie waarbij ze met hun ogen dicht voor een half uur in alle rust luisterde naar muziek waar zij positief op reageerde. Na enkele jaren waren de resultaten overtuigend beter voor de groep die tevens de muziektherapie gehad had. Zij hadden minder hartfalen, er waren minder operaties nodig geweest en hun angst en pijn was lager geweest dan de groep die alleen een standaardbehandeling gekregen had.

 

Dit onderzoek bevestigd wat veel mensen zelf ook wel eens hebben ervaren. Muziek kan een positief effect hebben op je lichaam en geest. Zowel je geest als lichaam kan zich sneller en beter ontspannen door het luisteren naar muziek en het kan je stress verminderen. Op YouTube zijn veel rustgevende muziekbestanden te vinden die je hiervoor kan gebruiken.