· 

Puzzelen is goed voor het brein

Uit meerdere onderzoeken kwam naar voren dat mensen die regelmatig kruiswoordpuzzel of cijfermatige puzzels zoals Sudoku deden hoger scoorde op cognitieve vaardigheden. De leeftijd van de mensen in deze onderzoeken varieerde tussen de 50 en 90 jaar. Op zich niet vreemd want hersenen worden ook wel eens vergeleken met spieren. Als je die niet of nauwelijks gebruikt dan verlies je spierkracht. Dus wanneer je je hersenen niet meer regelmatig gebruikt verlies je denkkracht klinkt dan ook logisch.
Het onderzoek kon niet overduidelijk bewijzen dat regelmatig puzzelen je brein scherp houdt maar alle deelnemers die regelmatig puzzelde scoorde wel hoger dan de andere deelnemers op de cognitieve testen. De onderzoekers suggereerde dan ook dat regelmatig puzzelen je hersenen langer fit houden. Verder werd er gesproken dat het mogelijk is dat mensen die hun hersenen nog actief gebruiken op latere leeftijd een cognitieve reserve opbouwen waardoor ze minder snel de nadelige gevolgen van dementie zullen ervaren.