· 

Proteïnen

Proteïnen is een ander woord voor eiwitten maar het klinkt chiquer en daarom wordt dit woord regelmatig gebruikt in reclame uitingen. Eiwit is onmisbaar in de voeding van de mens. De functies hiervan zijn; bouwstof voor groei en herstel en brandstof voor het lichaam. Een volwassene heeft dagelijks zo’n 0.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Onze spieren zijn voor 75%  opgebouwd uit eiwitten. Bij beschadiging van onze spieren als gevolg van sporten en bodybuilding heeft je lichaam een verhoogde behoefte aan eiwitten. Daarom zie je professionele bodybuilders vaak eiwit-shakes gebruiken.
 
Een gezonde gevarieerde voeding bevat voldoende eiwitten voor de meeste mensen. Natuurlijke eiwitbronnen zijn o.a. eieren, melk, kwark, vlees, rijst, aardappelen, tarwe, erwten en peulvruchten. Vegetariërs dienen rekening te houden met het feit dat plantaardige eiwitten een geringere kwaliteit hebben dan dierlijke eiwitten. Fastfood- en snackproducten bevatten te weinig eiwitten en zijn dus geen goede bron voor je dagelijkse eiwitbehoefte.