· 

Hoe bepalend is de BMI?

De BMI (body mass index) die de verhouding tussen lichaam en gewicht aangeeft in een getal (20-25 gezond) wordt regelmatig gehanteerd als indicator voor gezondheidsrisico's. Uit onderzoeken blijkt echter dat tailleomvang en de verhouding tussen vet- en spiermassa parameters zijn die wellicht nog wel belangrijker zijn. Het wordt ook steeds duidelijker dat overtollig buikvet, met name diep vet rond de organen, een groot risico met zich meebrengt. Dit vet kan namelijk een ontstekingsproces aanwakkeren en in stand houden en schade aan hart en vaten veroorzaken (welvaartziekten). Helaas wordt buikvet gemakkelijk aangemaakt maar is weer moeilijk kwijt te spelen. Voeding en lichaamsbeweging c.q. je levensstijl zijn bepalend zeker naarmate wij ouder worden. Je dient koolhydraten en suikers te matigen en regelmatig met een matige tot hoge intensiteit te bewegen om je buikvet te reduceren en gezond te houden. Diëten of wondermiddelen die een snel en blijvend resultaat geven zijn er ook niet.