Verslag van een ex-roker

7 maanden gestopt met roken:

 

Ben nu 7 maanden gestopt met roken en heb in de afgelopen maanden geen behoefte gehad aan roken. Heel soms denk ik er nog wel eens aan maar die gedachte is dan vluchtig en stopt met het gevoel dat ik blij ben dat ik niet meer verslaafd ben. Achteraf is dat voor mij het grootste winstpunt. De lichamelijke verbeteringen die optreden als je een tijdje niet meer gerookt hebt wennen snel en de ongemakken die je had van roken vergeet je ook snel. Maar die momenten waarop je vroeger moest roken of enorm zin had om te roken maar niet kon, zijn er niet meer en dit geeft nog steeds een bevrijdend gevoel en brengt meer rust en balans in mijn leven.

 

Laatst heb ik nog getest of roken lekker is door een klein teugje te nemen van de sigaret van mijn broer. Ik probeerde te inhaleren maar dit lukte niet, ik ging direct hoesten en vond het gruwelijk smerig. Met de vieze smaak van die sigaret in mijn mond snapte ik echt niet hoe ik toch jaren lang die shit heb kunnen roken. Feit is dat roken ook helemaal niet lekker is maar een roker is zo geconditioneerd dat hij of zij denkt dat roken lekker is. Als je in gedachte terug kan gaan naar je eerste sigaret, dan weet ik zeker dat die ook niet lekker was. Maar net als jij ben ik toen niet meteen gestopt en ermee doorgegaan tot ik het blijkbaar wel lekker vond. Ja rokers zijn echte doorzetters en bikkels! Nu vele jaren later weet ik dat op die manier verslaafd geraakt ben aan sigaretten, net als zo velen met mij. Gelukkig heb ik de motivatie en de juiste technieken weten te vinden om te stoppen met roken.

 

Resumerend kan ik zeggen dat het de moeite waard is om te stoppen met roken. Het verbetert je levens kwaliteit aanzienlijk (zowel geestelijk als lichamelijk) al kunnen de eerste weken misschien wel lastig zijn. Een ander voordeel is dat je er ook nog veel geld mee bespaart want roken is inmiddels een dure hobby geworden.

 

3 jaar gestopt met roken:

 

Na meer dan 3 jaar gestopt te zijn, kreeg ik plotseling longproblemen. Bij forse inspanning, bijvoorbeeld bij het beklimmen van een steile heuvel, werd ik benauwd en had een kwartier nodig om op adem te komen. Na een tijd hiermee rondgelopen te hebben, besloot ik om naar de dokter te gaan. Die gaf mij een puffer en liet mij een longtest doen. Die longtest was dramatisch, ik had volgens de test nog maar een longfunctie van 63%. Na het gebruik van diverse puffers werd het er echter niet beter op en toen ik na 10 minuten op de cross-trainer al helemaal buiten adem was ben ik teruggegaan naar de huisarts. De huisarts dacht aan COPD en verwees me door naar de longarts. De longarts gaf aan, voordat hij enig onderzoek gedaan had, dat gezien mijn geschiedenis van 30 jaar roken en de geringe longfunctie dat ik COPD zou hebben. Ik kreeg prednison en een nieuwe puffer voorgeschreven, verder zou ik over 2 weken een longtest krijgen.

 

Daar zat ik dan, dacht ik dat ik nagenoeg niets overgehouden aan mijn rookverslaving, krijg ik na 3 jaar te horen dat ik COPD heb. Als je op internet het een en ander leest over COPD, dan wordt je daar niet vrolijk van. Ik kon dit maar moeilijk accepteren en had toch hoop dat het iets anders was. Zo had ik een half jaar geleden een longontsteking gehad en toen was ik ook erg benauwd geweest. Wellicht dat hier nog wat van achtergebleven was, eventueel een combinatie met een verkoudheid.

 

Gelukkig hielp de prednison heel erg goed bij mij, reeds na een uur voelde ik dat ik minder benauwd was en na enkele dagen gebruik voelde ik dat ik meer energie had. Na deze kuur kreeg ik de longtest en hoewel ik dacht dat het niet echt goed ging vertelde de longarts dat mijn longfunctie weer in de 90% zat en dat het er niet op leek dat ik COPD had maar wellicht licht astmatisch ben en dat ik nog maar 1 puffer nodig zou hebben. Dit was heel goed nieuws want ik had mezelf inmiddels al enigszins ingesteld op een leven met COPD. Maar gelukkig ondanks dat alle signalen erop wezen dat ik dit had, bleken de specialisten ongelijk te hebben en kon mijn lichaam zich weer herstellen.

 

Ik heb waarschijnlijk heel veel geluk gehad en wellicht als ik langer had doorgerookt, dan had ik wel COPD gekregen. Dit is een verschrikkelijke ziekte, die je sloopt en waar je van tijd tot tijd erg benauwd van wordt. Ik weet inmiddels dat het zeer beangstigd is als je benauwd bent en het gevoel hebt dat je niet voldoende zuurstof ingeademd krijgt hoe hard je het ook probeert. Ik kan dan ook elke roker, die dit leest, adviseren om te stoppen met roken nu het nog niet te laat is!

 

Roken is niet lekker en je hebt het niet nodig verder is stoppen met roken niet moeilijk...Just do It!

 

 

 

 

 

 

Hiernaast foto van de overeenkomst die ik met mijzelf heb gesloten voor het stoppen met roken en mijn laatste pakje sigaretten.