Een pompoen is rijk aan bètacaroteen, dat in je lichaam omgezet wordt in vitamine A. Dit is een antioxidant die je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van chronische ziekten. Vitamine A helpt je ogen gezond te houden en beter te zien, vooral bij weinig licht. Verder bevat pompoen vitamine C, vitamine E, ijzer, foliumzuur en kalium. De pompoenpitten kun je ook eten en deze zijn rijk aan magnesium. Pompoenen zitten dus boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam.
Pompoen is een veelzijdige groente* die je op talloze manieren kunt bereiden. Je kunt pompoen als groenten toepassen door het te gebruiken in ovenschotels, pasta’s, risotto, quiche, curry’s, sauzen en soepen. Maar pompoenen worden ook toegepast in taarten, muffins, smoothies en yoghurts. Pompoenen zijn er in alle soorten en maten, elk met hun eigen unieke smaak en textuur. Zo is bijvoorbeeld een butternut pompoen vanwege zijn zoete smaak en romige textuur populair voor het maken van taarten of muffins. Een muskaatpompoen is door de intense smaak is deze pompoen erg geschikt voor hartige gerechten zoals soepen, stoofschotels en curry's.
Een pompoen is rijk aan vitaminen en mineralen maar bevat weinig calorieën. Het is een veelzijdige gezonde groente die je op verschillende manieren in je dieet kunt opnemen.
*
Botanisch gezien is een pompoen een vrucht omdat het zaden bevat. Maar in de keuken en in de dagelijkse taal wordt een pompoen meestal als groente beschouwd.
Reactie schrijven