Tips over gezondheid

 

Is gedroogd fruit gezond?

 

Gedroogd is geen alternatief voor vers fruit omdat de vitamine C verloren gaat tijdens het droogproces. Maar gedroogd fruit bevat vaak nog wel andere vitamines, mineralen en vezels. Nadeel is echter dat de concentratie suiker omhoog gaat doordat een groot gedeelte van het vocht tijdens het drogen eruit gehaald wordt. In gekonfijt fruit wordt het fruit geconserveerd met suikers dus eet die met mate. Gedroogde pruimen hebben nog een extra voordeel vanwege zijn laxerende werking. Gedroogd fruit is een goed alternatief voor snoepgoed maar is geen alternatief voor vers fruit. 

 

Onze hersenen proberen de toekomst te voorspellen

 

Uit een promotieonderzoek naar de werking van ons brein werd aannemelijk gemaakt dat ons brein een soort "voorspellingenmachine" is. Met behulp van onze zintuigen en persoonlijke ervaringen maken onze hersenen een plaatje of beeld van hetgeen wij waarnemen of beter gezegd denken waar te nemen. Als wij bijvoorbeeld een schim zien in onze ooghoeken dan vertalen onze hersenen die schim naar bijvoorbeeld een kat. Onze hersenen voorspellen als het ware dat die schim een kat is. In het onderzoek werd wetenschappelijk aangetoond, wat filosofen al jaren aangeven, dat wat wij waarnemen niet de werkelijkheid is maar een interpretatie van onze geest. Onze ogen en hersenen leggen de omgeving niet passief vast maar nemen actief waar. Jouw beeld van de wereld kan daarom anders zijn dan die van een ander, het is jouw wereld.

 

De rol van de overheid bij ziektepreventie

 

De overheid heeft eind 2018 een Nationaal Preventieakkoord opgesteld waarin afspraken staan om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Dit past bij artikel 22 van onze Grondwet waarin vastgelegd is dat de overheid maatregelen moet treffen ter bevordering van de volksgezondheid. Voorkomen is altijd beter dan genezen dus in die zin is preventiebeleid verstandig. Het dilemma hierbij is wel dat de overheid zich gaat bemoeien met de leefstijl van mensen en dat is in onze westerse maatschappij een privé aangelegenheid. Maar de overheid kan natuurlijk wel de leefstijl van mensen beïnvloeden. Zo heeft de overheid behoorlijk succes geboekt met zijn antirookbeleid. Dit is wel een kwestie van een lange adem hebben maar in de afgelopen 30 jaar zijn het aantal rokers met meer dan 20% gedaald. Roken is niet als 30 jaar geleden nog normaal en wordt in openbare gelegenheden ook niet meer geaccepteerd. Tevens is roken wel heel prijzig geworden. Ik ben benieuwd welke middelen de overheid in gaat zetten om de overige zaken aan te gaan pakken. Het lijkt erop dat overgewicht het nieuwe roken geworden is.  

 

Het belang van slaap

 

De algemene theorie is dat slaap nodig is om het lichaam en met name onze hersenen te herstellen en te onderhouden. Gemiddeld hebben volwassenen per nacht zes tot acht uur slaap nodig maar dit is afhankelijk van de slaapkwaliteit en de geestelijke en of lichamelijke inspanningen die je gedurende die dag gedaan hebt. Een slaap tekort gedurende een langere periode kan leiden tot gezondheidsproblemen. De eerste signalen van slaaptekort zijn: vermoeidheid, humeurigheid en een verminderde concentratie. Voldoende slaap is dan ook een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Tips voor een betere nachtrust:

 • regelmaat aanhouden bij het naar bed gaan en het opstaan.
 • zorg voor een donkere slaapkamer.
 • vermijdt blauw licht voor het slapen gaan.
 • gebruik geen of matig koffie en alcohol avonds.
 • eet niet avonds laat. 
 • lees een boek voor het slapen gaan.
 • mediteer voor het slapen gaan.
Ademcoach
Een goede ademhaling is belangrijk. Hoewel ademhalen vanzelf gaat, hebben veel mensen geen goede ademhaling. Stress kan een belangrijke rol spelen bij een verkeerde ademhaling. Bij te veel of chronische stress is je ademhaling vaak oppervlakkig en snel. Hierdoor kan de stress en spanning nog verder toenemen. Een goede rustige ademhalingsfrequentie is 6 tot 12 ademhalingen per minuut. Vaak zijn wij ons niet of nauwelijks bewust van onze slechte ademhaling. Maar als je geregeld last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid dan kan een slechte ademhaling hierin een rol spelen. Een ademcoach kan je helpen om je ademhaling weer rustig te krijgen. Op internet zijn ook veel ademhalingsoefeningen te vinden. In algemene zin dien je door je neus in te ademen en uit te ademen. De buikademhaling, waarbij tijdens het inademen je middenrif samentrekt, is de beste ademhalingstechniek om te leren jezelf te ontspannen. 

 

Is kou goed voor het lichaam?

 

Wim Hof, beter bekend als de "Ice man" die diverse koude-records (o.a. een halve marathon lopen op blote voeten bij temperaturen tussen de 25-30 graden Celsius onder nul) op zijn naam heeft staan, is in Amerika zeer bekend aan het worden. In Nederland werd hij lange tijd alleen als een uitzonderlijk mens gezien maar dit is inmiddels wel veranderd. Wim heeft zijn trainingsmethoden verder ontwikkeld en hiervoor een trainingsprogramma opgezet. Hij heeft al veel mensen succesvol getraind die ook instaat zijn om onder extreme onstandigheden nog goed te functioneren.

 

Een door Wim Hof getrainde groep mensen is in het Radboud UMC onderzocht en toen is er wetenschappelijk bewijs gevonden dat zijn trainingsmethoden (ademhaling, meditatie/focus-technieken in combinatie met het geleidelijk blootstellen aan kou) het immuunsysteem versterkte. De echte wetenschapper zou ongetwijfeld meer bewijs willen zien maar er is in ieder geval aannemelijk gemaakt dat ademhalingsoefeningen, mindset en herhaalde blootstelling aan koude een gunstig effect heeft op ons lichaam. Om nu gelijk een koude douche of ijsbad te nemen is dan ook af te raden zonder eerst jezelf te trainen in ademhaling- en meditatie/focus-technieken. 

 

 

Te veel suiker

 

Te veel suiker is niet gezond dat is geen nieuws maar uit Zwitsers onderzoek bleek dat zelfs een gemiddelde suikerconsumptie onze vetproductie in de lever verdubbeld. Deze hogere vetproductie werd zelfs vastgesteld 12 uur na consumptie van suiker bijvoorbeeld na het drinken van vruchtendrank (een glas sinaasappelsap bevat veel fructose wat vergelijkbaar is met zo'n 4 klontjes suiker). De wereld gezondheidsorganisatie adviseert om de suikerinname te beperken tot 25-50 gram maar doordat suikers in veel producten toegevoegd worden gaan de meeste mensen hier overheen. In Zwitserland wordt de suikerconsumptie geschat op meer dan 100 gram per dag. Het wordt steeds duidelijker dat suiker een belangrijke bijdrage levert aan de toename van obesitas en diabetes 2.  

 

Microbioom

 

In en op ons lichaam leven heel veel mico-organismen zoals bacteriën en virussen. Deze verzameling microben wordt het microbioom genoemd. De bacteriën in onze darmen helpen niet alleen ons voedsel te verteren maar hebben ook een belangrijke functie bij de versterking van ons immuunsysteem. Het is dus zaak dat wij zorgen dat onze bacteriën gezond blijven en dat het mircobioom in balans blijft. Goede voeding is daarbij een vereiste. Zo helpt gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, tempeh en yoghurt bij het in stand houden van de nuttige darmbacteriën. Een teveel aan stress kan ook een negatieve invloed hebben op je microbioom. Zorg dus goed voor je leger van microben want deze zijn essentieel om je te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.   

 

Gasvorming

 

Bij het verteren van onze voedsel ontstaan er gassen. Deze gassen moeten de darm weer verlaten dus daarom laat elk mens af en toe een scheet. Nu verschilt dit per persoon maar 10 tot 20 keer per dag is normaal. Wanneer dit veel meer is dan heb je last van winderigheid of flatulentie. Dit kan veroorzaakt worden door:

 • teveel lucht inslikken tijdens het eten of bijvoorbeeld door kauwgom te kauwen.
 • bepaalde voedingsmiddelen.
 • drinken van koolzuurhoudende dranken.
 • medicijn gebruik.
 • darmklachten of darmziekten.

De geur is afhankelijk van je darmflora en wat je gegeten hebt. Zo zorgen eiwitrijke producten (zoals vlees en eieren), peulvruchten, uien, prij en diverse koolsoorten vaak voor een sterkere geur en meer gasvorming.

 
Elke dag douchen?
Elke dag douchen is niet zondermeer aan te bevelen voor de meeste mensen. Zeker in de winter kan dit tot een droge huid leiden als gevolg van uitdroging. "Vocht inbrengende" crème gaat je dan helaas niet helpen want deze crème hersteld alleen het beschermende vetlaagje van je huid. Je kunt van buitenaf namelijk geen vocht in je huid brengen (dat is slechts een marketing praatje). Het is beter voor je huid om elke 2 dagen te douchen en in de winter zou om de 3 dagen voor de meeste mensen voldoende dienen te zijn. Andere tips zijn douche niet te warm, te lang en gebruik doucheolie in plaats van zeep. Mensen die last hebben van eczeem dienen sowieso op te passen met elke dag douchen omdat dit hun klachten kan verergeren.
Omega 3 vetzuren
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Hieronder vallen ALA, EPA en DHA. Waarvan de laatste 2 bekend staan als visvetzuren en (vette) vis is dan ook onze belangrijkste voedingsbron. ALA  komt voor in raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines. Tevens zit ALA in kleine hoeveelheden in vlees en groene bladgroenten. 
Uit onderzoek blijkt dat omega 3 een positief effect heeft op onze bloeddruk heeft en het risico op hart- en vaatziekten verkleint. DHA is belangrijk voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen.
Bij een goede gevarieerd etenspatroon neem je voldoende omega 3 vetzuren tot je maar de vraag is wie houdt zich strikt aan de voorschriften van het voedingscentrum? Indien je niet of nauwelijks vis eet, dan kun je overwegen om visoliecapsules te gebruiken. Sommige onderzoeken suggereren dat visolie tevens de gezondheid van de huid kan verbeteren. Zoals met alle voedingssupplementen geldt dat je de aanbevolen dosis niet moet overschrijden. Tevens kun je hiermee niet een slechte voeding en een ongezonde levensstijl te niet kan doen.

 

Leeftijd is geen beperking om af te vallen

 

Afvalprogramma’s zijn ook voor mensen boven de 60 succesvol. In een onderzoek werden 2 groepen van mensen met overgewicht, 1 groep van mensen jonger dan 60 en 1 groep van mensen tussen de 60-78, die een afvalprogramma doorliepen met elkaar vergeleken. Daarbij bleek dat de afvalresultaten van beide groepen zeer dicht bij elkaar lagen. Het afvalprogramma maakte gebruik van persoonsgerichte levensstijl aanpassingen gericht op voeding, beweging en psychologische ondersteuning.

 

De onderzoekers concludeerde dan ook dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn om succesvol af te vallen. Dit is goed nieuws want overgewicht leidt naarmate je ouder wordt vaker tot medische problemen. Door op oudere leeftijd een gezond gewicht na te streven zal de kans op de zogenaamde welvaartsziektes verminderen.

 

Manage je bloedsuikerspiegel

 

Indien je bloedsuikerspiegel regelmatig te hoog is, dan kan dit uiteindelijk leiden tot diverse gezondheidsproblemen (welvaartsziekten). Door de juiste voedingskeuzes te maken kun je hier meer grip op krijgen. 

 

Goede keuzes zijn:

 • In algemene zin geldt; vermijdt suiker en producten waar suiker aan toegevoegd is.
 • Eet meer groenten.
 • Eet regelmatig magnesiumrijk voedsel zoals spinazie, broccoli, avocado’s, tofu, pompoenpitten, zonnebloempitten, noten en bananen.
 • Eet minder snelle koolhydraten zoals pasta’s, rijst, aardappelen, brood, snoep, gebak, koeken, ijs.
 • Drink weinig frisdrank (ook een glas sinaasappelsap bevat veel suikers).
 • Eet regelmatig vezelrijk voedsel zoals roggebrood, havermout, fruit, peulvruchten en rauwkost.

Naast voeding helpt voldoende beweging, slaap en stress reductie bijvoorbeeld door meditatie, yoga, Tai Chi of Mindfulness  ook bij het beter managen van je bloedsuikerspiegel.

 

 

Een ei hoort erbij

 

Eieren worden veel gebruikt in onze voeding en is in de basis een goed en gezond product. Naast eiwitten bevat een ei namelijk diverse vitaminen en mineralen. Overig is een gewoon ei niet gezonder dan een scharrelei, ze bevatten beide ongeveer dezelfde goede voedingsstoffen. Zoals echter met de meeste zaken is te veel niet goed. Dit komt onder ander dat eieren rijk zijn aan cholesterol en een hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Verder bleek uit onderzoek dat langdurig en veelvuldig eten van eieren de bloedsuikerspiegel vergroot met als gevolg een vergroot risico op diabetes.

 

Het voedingscentrum adviseert daarom om slechts 2-3 eieren per week te eten en voor vegetariërs geldt 3-4 eieren per week.

 

Het blauwe leven

 

Mensen in de blue zone (o.a. in dorpjes op Sardinië en Japan) zijn gezonder en leven langer. De verklaring hiervan is te vinden in de levensstijl van deze mensen. De overeenkomsten in levensstijl zijn:

 • regelmatig lichaamsbeweging in de natuur.
 • weinig stress.
 • maaltijden met veel groenten en weinig vlees.
 • matig alcohol gebruik.
 • sterke familiebanden en sociale contacten.

Bovenstaande zaken zijn in meer en mindere mate ook goed in te passen in woongebieden buiten deze zones maar daar dan zal je daar wel tijd en aandacht voor dienen te maken.

 

Veerkracht is key

 

Stress is iets waar iedereen in meer of mindere mate mee te maken krijgt. Het is een natuurlijk mechanisme die je helpt met het omgaan van kritische of moeilijke situaties. Helaas kun je ook teveel stress ervaren en dan gaat het tegen je werken. Om beter met stress om te gaan dien je je veerkracht verder te ontwikkelen. Dit is feitelijk je manier van denken verbeteren door o.a.:

 • Je te focussen op zaken waar je impact op hebt en de andere zaken minder aandacht te geven.
 • Je zelfkennis te vergroten.
 • Je problemen niet op te kroppen.
 • Uiting te geven aan je emoties.
 • Doelen voor jezelf te formuleren.
 • Op tijd een rustmoment te nemen.
 • Durf nee te zeggen tegen anderen en ja tegen jezelf.

Door met bovenstaande punten aan de slag te gaan, zal je beter met stress leren om te gaan. Het zijn vaardigheden die je verder bij jezelf kunt ontwikkelen maar dit vergt wel de nodige tijd omdat veel zaken ingesleten zijn en je feitelijk onbewust doet. Het is dus zaak dat jij je bewust wordt hoe je denkt en reageert op bepaalde situaties waar je stress van krijgt. Verder is het van belang dat je gezond eet, voldoende slaapt en beweegt.

Proteïnen
Proteïnen is een ander woord voor eiwitten maar het klinkt chiquer en daarom wordt dit woord regelmatig gebruikt in reclame uitingen. Eiwit is onmisbaar in de voeding van de mens. De functies hiervan zijn; bouwstof voor groei en herstel en brandstof voor het lichaam. Een volwassene heeft dagelijks zo’n 0.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Onze spieren zijn voor 75%  opgebouwd uit eiwitten. Bij beschadiging van onze spieren als gevolg van sporten en bodybuilding heeft je lichaam een verhoogde behoefte aan eiwitten. Daarom zie je professionele bodybuilders vaak eiwit-shakes gebruiken.
 
Een gezonde gevarieerde voeding bevat voldoende eiwitten voor de meeste mensen. Natuurlijke eiwitbronnen zijn o.a. eieren, melk, kwark, vlees, rijst, aardappelen, tarwe, erwten en peulvruchten. Vegetariërs dienen rekening te houden met het feit dat plantaardige eiwitten een geringere kwaliteit hebben dan dierlijke eiwitten. Fastfood- en snackproducten bevatten te weinig eiwitten en zijn dus geen goede bron voor je dagelijkse eiwitbehoefte.

 

Heb jij een alter ego?

 

Superhelden zijn vaak alter ego’s van normale mensen, bijvoorbeeld de reporter Clark Kent is Superman en de miljonair Bruce Wayne is Batman. Dit stelt superhelden instaat om een normaal leven te leiden. Superster Beyonce’ had aan het begin van haar carrière  een alter ego gecreëerd die haar hielp om zelfverzekerd en sensueel op het podium te staan. Na een aantal jaren had ze voldoende zelfvertrouwen en ervaring opgedaan en had ze haar alter ego niet meer nodig.

 

Het aannemen van een alter ego wordt in de psychologie gezien als een extreme vorm van afstand nemen van jezelf dat ons helpt om emoties en gevoelens in een bepaalde situatie beter te beheersen. Het stelt ons instaat om onze angst in toom te houden en versterkt ons zelfvertrouwen.  Wanneer je extra zelfvertrouwen zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij een belangrijke presentatie, dan is het dus een goede strategie om jezelf een alter ego aan te meten die voor jou de klus klaart.

Puzzelen is goed voor het brein
Uit meerdere onderzoeken kwam naar voren dat mensen die regelmatig kruiswoordpuzzel of cijfermatige puzzels zoals Sudoku deden hoger scoorde op cognitieve vaardigheden. De leeftijd van de mensen in deze onderzoeken varieerde tussen de 50 en 90 jaar. Op zich niet vreemd want hersenen worden ook wel eens vergeleken met spieren. Als je die niet of nauwelijks gebruikt dan verlies je spierkracht. Dus wanneer je je hersenen niet meer regelmatig gebruikt verlies je denkkracht klinkt dan ook logisch.
Het onderzoek kon niet overduidelijk bewijzen dat regelmatig puzzelen je brein scherp houdt maar alle deelnemers die regelmatig puzzelde scoorde wel hoger dan de andere deelnemers op de cognitieve testen. De onderzoekers suggereerde dan ook dat regelmatig puzzelen je hersenen langer fit houden. Verder werd er gesproken dat het mogelijk is dat mensen die hun hersenen nog actief gebruiken op latere leeftijd een cognitieve reserve opbouwen waardoor ze minder snel de nadelige gevolgen van dementie zullen ervaren.
Lezen is gezond
5-10 minuten lezen per dag helpen al om je stress te reduceren. Als je leest ben je gefocust, je vergeet alles om je heen en je ontsnapt even aan de werkelijkheid. Dit is een rustmoment dat andere delen van onze hersenen activeren die ons helpen om tot rust te komen en te ontstressen. Lezen is een goede manier om ons concentratievermogen te trainen en het verruimt ons denken. Door het lezen van verhalen en je in te lezen in de personages begrijp je de gevoelens van anderen beter en zal je empathisch vermogen verbeteren. Zelfhulpboeken kunnen je helpen om je eigen leven in een ander perspectief te zetten waardoor je beter instaat bent om je problemen op te lossen.
 
Met internet op je mobiele telefoon heb je continue toegang tot informatie van diverse social media-bronnen. Hierdoor lezen wij minder snel een boek. Hier doen wij onszelf dus tekort. Boeken zijn natuurlijk ook een uitstekende bron voor het vergroten van je kennis. Succesvolle mensen hebben de gewoonte veel te lezen om hun horizon te verbreden en om hun kennis en visie verder te ontwikkelen. Dit is een gewoonte die je kan overnemen omdat je boeken ook eenvoudig op je laptop, telefoon of e-reader kan lezen. Als geld een probleem is, ga dan op zoek naar gratis boeken op internet.

 

Vitamine C voor betere spieren voor 40 en 50 plussers

 

Uit een onderzoek bleek dat de mensen van de testgroep (leeftijd 42-82 jaar) met de hoogste vitamine C in hun dieet of bloed de grootste skeletspiermassa hadden. Hieruit werd de conclusie getrokken dat vitamine C uit de voeding belangrijk is voor de spiergezondheid bij mannen en vrouwen tussen de 42 en 82 jaar.

 

Het is bekend dat naarmate mensen ouder worden de spiermassa afneemt en dit kan op den duur tot gezondheidsproblemen leiden. Vitamine C beschermt de cellen en weefsel tegen de schadelijke stoffen van vrije radialen die kunnen bijdragen aan de degradatie van de spieren. 

 

De mensen uit het onderzoek werden niet behandeld met vitamine C preparaten of een megadosis aan vitamine C. Het eten van bijvoorbeeld een sinaasappel en voldoende groenten is volgens de onderzoekers al voldoende voor de meeste mensen.

 

Muziek als therapie

 

In een Amerikaanse studie zijn 350 hartpatiënten over meerdere jaren gevolgd. Waarvan de helft een standaard behandeling kreeg en de andere helft kreeg naast de standaardbehandeling elke dag een muzieksessie waarbij ze met hun ogen dicht voor een half uur in alle rust luisterde naar muziek waar zij positief op reageerde. Na enkele jaren waren de resultaten overtuigend beter voor de groep die tevens de muziektherapie gehad had. Zij hadden minder hartfalen, er waren minder operaties nodig geweest en hun angst en pijn was lager geweest dan de groep die alleen een standaardbehandeling gekregen had.

 

Dit onderzoek bevestigd wat veel mensen zelf ook wel eens hebben ervaren. Muziek kan een positief effect hebben op je lichaam en geest. Zowel je geest als lichaam kan zich sneller en beter ontspannen door het luisteren naar muziek en het kan je stress verminderen. Op YouTube zijn veel rustgevende muziekbestanden te vinden die je hiervoor kan gebruiken.

Het belang van goede sociale contacten
 
De mens heeft in barre tijden kunnen overleven door groepen te vormen. In je eentje was je als mens kansloos in een ruige gevaarlijke omgeving vol met roofdieren die veel groter en sterker waren. Wij zijn dan ook geprogrammeerd om bij een groep te willen horen. Dit is een onderdeel van je oerinstinct om te overleven. Wanneer je buitengesloten werd was je in gevaar. Ondanks dat wij niet meer zo gauw in aanraking zullen komen met wilde roofdieren hebben wij nog steeds een sterke behoefte om bij een groep te horen. Wanneer wij nu buitengesloten worden, dan ervaren wij stress
Sociale contacten zijn belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Eenzame mensen hebben vaker een hoge bloeddruk en krijgen vaker te maken met kanker, hart- en vaatziekten, depressies en dementie. Het is dan ook verstandig om een sociaal netwerk op te bouwen en te onderhouden. Als je werkt zorg dan dat je goede relaties opbouwt met je collega’s want die zie en spreek je meestal vaker dan sommige vrienden en familieleden. Goede werkrelaties zullen ook helpen om werk gerelateerde stress te reduceren.
Het belang van humor
 
Uit onderzoek blijkt overduidelijk dat humor een belangrijke vaardigheid is. Een goed gevoel voor humor kan je algemene levenskwaliteit verbeteren. Mensen met een goed ontwikkeld gevoel voor humor hebben over het algemeen voldoende zelfvertrouwen en zijn goed in sociale interacties. Doordat mensen met humor regelmatig lachen zullen zij een beter kunnen omgaan met stressvolle situaties. Lachen is gezond en humor en lachen gaan natuurlijk hand in hand. Zo kan humor en lachen je immuunsysteem versterken.
Als je gevoel voor humor niet zo sterk ontwikkeld is, zorg dan dat je met mensen omgaat die grappig zijn en veel humor gebruiken. Als anderen lachen dan werkt dat aanstekelijk. Neem jezelf ook niet te serieus, lach eens om jezelf. Deel je ongemakkelijke momenten met anderen en lach er samen over.

 

Wat kunnen wij van de kat leren

 

Katten zijn eigenzinnige dieren die hun eigen weg gaan en zich niet onderwerpen aan hun eigenaar. Een kat is in balans, zelfverzekerd en volgt zijn intuïtie. Waarschijnlijk zijn katten van nature meesters in mindfulness. Ze kunnen zich uitstekend focussen, leven in het hier en nu en lijken zich nergens zorgen over te maken. Een katten psychiater zal waarschijnlijk geen volle wachtkamer hebben en als een patiënt zich meldt, dan zal die waarschijnlijk na een paar aaien in no time spinnend en knorrend op de bank liggen. Tevens zorgen katten goed voor zichzelf. Als je op deze manier naar katten kijkt, dan kunnen wij daar nog veel van leren. 

 

 

Chief Happiness Officer (CHO)

 

Een Chief Happiness Officer houdt zich bezig met het werkgeluk van het personeel binnen een bedrijf of organisatie. Zijn taak is dat de werknemers zich prettig voelen op de werkvloer. Deze functie is ontstaan doordat bedrijven en organisaties zich steeds meer realiseerde dat werkgeluk een belangrijke waarde is voor het leveren van prestaties op het werk. Verder is het gebleken dat werknemers meer vrijheid, betrokkenheid en werkplezier verwachten.

 

Je kunt tegenwoordig geen goede werknemers meer binden en boeien door alleen maar een goed salaris en marktconforme secundaire voorwaarden te bieden. De bedrijfscultuur en de mensen die er werken bepalen steeds meer het succes van een bedrijf. Bij succesvolle bedrijven werken mensen die blij en opgewekt naar hun werk gaan omdat zij doen waar zij werkplezier van krijgen en omdat de bedrijfscultuur aansluit bij hun persoonlijke waarden en doelstellingen. Vooral voor bedrijven waar een grote behoefte is aan gekwalificeerde vakmensen en hoogopgeleide mensen zal een CHO toegevoegde waarde kunnen bieden. Wellicht dat binnenkort jouw bedrijf ook een chef geluk aanstelt.

 

Mogelijk een link tussen negatief denken en dementia

 

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat er mogelijk een verband is tussen structureel negatief denken en het ontstaan of ontwikkelen van dementie. Eerder onderzoek wees al uit dat mensen die angstig en of depressief zijn een hoger risico lopen op het ontwikkelen van dementie. Uit het huidig onderzoek kwam naar voren dat hoe sterker en frequenter iemand last heeft van negatief denken hoe sneller het verstandelijk vermogen afnam. Dit is een signaal dat er spraken kan zijn van het ontwikkelen van dementie.  

 

Dit soort zaken zijn nooit 100% te bewijzen maar ik zou zeggen; zorg dat je bewust wordt van je negatieve gedachten en richt jezelf op positief denken.

 

Lekker bakkie koffie

 

Koffie is een belangrijk onderdeel van de westerse cultuur. Veel mensen zweren bij een bakkie koffie. De vraag of koffie gezond is, is niet met een ja of nee te beantwoorden omdat de diverse onderzoeken die hiernaar gedaan zijn tegenstrijdige resultaten rapporteren. Op basis van al die onderzoeken is er wel een vuistregel vast te stellen en die zegt dat je niet meer dan 4 koppen koffie dient te drinken. Niet iedereen is hetzelfde dus er zijn mensen die klachten kunnen krijgen van (teveel) koffie bijvoorbeeld maagzuurklachten. Wees dus alert hoe je lichaam reageert op koffie. Indien je geen cafeïnevrije koffie drinkt, dan is het goed om te weten dat te veel cafeïne kan leiden tot slaapproblemen en nervositeit als je hier gevoelig voor bent.  Als je koffie met mate drinkt dan kan dit een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel en darmflora. Maar als je bijna altijd teveel koffie drinkt, dan verhoog je hiermee de kans op hart- en vaatziekten.

 

Misschien heb je wel eens gehoord van bullet-proof koffie. Dit is koffie met boter en kokosolie en is geïnspireerd op thee verrijkt met Yakboter dat in Tibet gedronken wordt (Jakkes). Dit is in Amerika gehypet door er diverse positieve claims aan te verbinden. Nu is het natuurlijk duidelijk dat wanneer je echte boter gebruikt je goede vetten binnenkrijgt en dat je hongergevoel hiermee onderdrukt wordt. Maar hou wel rekening met het feit dat zo’n bullet-proof koffie een caloriebommetje is van zo’n 200-400 kilocalorieën dus gebruik het dan wel als maaltijdvervanger.

 

Versterk je immuunsysteem

 

Het immuunsysteem is ons afweersysteem. Dit kun je zien als ons interne verdedigingssysteem tegen ziekte; het bestrijdt zowel externe als interne microbiële ziekteverwekkers. Het is niet zo dat wij geboren worden met een bepaald immuunsysteem en daar hebben wij het dan maar mee te doen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om ons immuunsysteem te versterken. Het zal misschien geen verrassing zijn dat dit alles te maken heeft met onze leefstijl. Hieronder zal ik diverse tips geven hoe wij ons immuunsysteem kunnen versterken:

 • De basis is gezond eten en drinken. Dus zoveel mogelijk onbewerkt voedsel (dus geen voedsel dat door de voedingsindustrie bewerkt is), veel groenten en weinig vlees en koolhydraten. Geen suikerhoudende dranken of kunstmatig gezoete dranken en heel weinig alcohol. Omdat bijna niemand zich aan deze strikte regels houdt, kan het geen kwaad om als voedingssupplementen  vitamine C te gebruiken en vitamine D tijdens de donkere maanden.
 • Verlaag je stressniveau door voldoende ontspanning en balans in je leven te brengen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zoek naar ontspanningsmethoden die voor jou effectief zijn en maak daar een routine van. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, muziek luisteren zijn maar kijk eens of bijvoorbeeld meditatie, yoga, Tai-Chi of mindfulness wat voor jou is.
 • Beweeg voldoende, bij voorkeur in de buitenlucht. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je doet maar beweeg tenminste een half uur per dag. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan huishoudelijke karweitjes, bedenk dan dat die ook bijdragen aan je dagelijkse beweging. Zorg dat je zoveel mogelijk dagelijkse bewegingsroutines inbouwt door bijvoorbeeld tijdens de pauze een wandeling te maken.
 • Bouw en werk aan je sociaal netwerk. Zorg dat je regelmatig met mensen omgaat waar je een band mee hebt. Relaties dien je te onderhouden, dat wil zeggen dat je tijd dient te nemen om je sociale contacten te versterken middels persoonlijk contact. Wanneer je een partner hebt, pas dan op dat je relatie niet op de automatische piloot draait maar zorg elke dag dat je partner ervaart dat je om hem of haar geeft. 

Bovenstaande zaken zijn feitelijk de basis maar je kunt nog veel meer zaken doen die je helpen om je immuunsysteem te versterken. Zo heeft Wim Hof, alias The Iceman, wetenschappelijk aangetoond dat zijn ademhalingstechnieken en koude oefeningen het immuun systeem versterkt en dat dit te trainen is.

 

Lopen als medicijn

 

Langdurig zitten is niet goed voor de gezondheid. Je spieren zijn dan langdurig inactief en maar al te vaak hebben mensen geen goede zithouding. Dit kan tot gezondheidsklachten leiden en het risico op hart- en vaatziekten sterk verhogen. Zit niet meer dan 1 uur achter je bureau of computer. Lopen is een geweldig “medicijn” tegen een zittend bestaan.

 

Dus wandel elke dag tenminste voor 30 minuten het liefst met een stevig wandeltempo zodat je spieren, hart en longen aan het werk gezet worden. Wellicht is het een goed plan om met een stappenteller te werken, zodat jezelf een doel stelt om elke dag een minimaal aantal stappen te zetten. Lopen heeft soms ook nog anderen positieve bijwerkingen  zoals stress verlagend, verbetering van je concentratie, beter kunnen slapen en een fitter gevoel.

 

Het tweede brein


In ons lichaam leven heel veel bacteriën meer dan het aantal lichaamscellen en gemiddeld genomen is het totale gewicht van al die micro-organismen ongeveer 1.5 kilo. Deze vormen een ecosysteem dat gezien kan worden als een enorm neuraal netwerk. Dit wordt dan ook wel het tweede brein genoemd. Het is geen denkend brein maar wel een neuronen netwerk dat verantwoordelijk is voor informatie en reacties naar onze hersenen. Het is inmiddels duidelijk dat gezonde darmmicroben de kans op een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid vergroten.

 

Bij bepaalde gevoelens wordt er verwezen naar de buik of maag; vlinders in je buik of een knoop in je maag. Dit zijn voorbeelden die onderbouwen dat waarschijnlijk verschillende emoties worden beïnvloed door ons tweede brein. Verder is het bekend dat bepaalde voedingsmiddelen een invloed hebben op onze gemoedstoestand. Je bent wat je eet is een gezegde dat dus in dit licht meer en meer betekenis krijgt. 

 

Het belang van vet

 

Vetten zorgen voor energie (energieleverancier) maar zijn bijvoorbeeld ook van belang voor de opname van enkele vitamines en mineralen.Tevens zijn vetten belangrijk voor onze hart en bloedvaten en ons brein. Vetten hebben een negatieve reputatie gekregen als dikmakers maar dat is niet geheel terecht want vetten zijn essentiële voedingsstoffen en zolang je de juiste vetten eet in normale hoeveelheden dan komt het alleen maar je gezondheid ten goede.

 

Er zijn verschillende soorten vetten te onderscheiden en daarbij dien je te onthouden dat je voorzichtig dient te zijn met de inname van verzadigde vetten die o.a. in vet en bewerkt vlees, chocolade, ijs, snacks en gebak zitten. De onverzadigde vetten zijn gezonder en deze zitten o.a. in vette vis, plantaardige oliën, noten, avocado's en pinda’s. De transvetten dien je zoveel mogelijk te vermijden omdat deze ongezond voor je zijn. Transvetten worden inmiddels al veel minder gebruikt dan vroeger maar zitten nog vaak in bladerdeegproducten, frituurvet, gebak, koekjes en snacks. In algemene zin mag je als stelregel aanhouden om matig bewerkt voedsel te consumeren want hier zijn maar al te vaak ongezonde stoffen toegevoegd om de smaak of houdbaarheid te verbeteren. 

 

Concentratie problemen?

 

Steeds meer mensen hebben last om zich te concentreren op waar ze mee bezig zijn. Hierdoor kost het vaak meer moeite om bepaalde taken te verrichten. Op je werk kan dit ontstaan als de complexiteit toeneemt in combinatie met tijdsdruk. Wanneer je op zo’n moment onvoldoende kan focussen, dan wordt het moeilijk om efficiënt en productief te werken. Dit kan leiden tot een toenemende stress op het werk. In deze tijd zijn er zo veel informatieprikkels, dat het niet eenvoudig is om je daar altijd in voldoende mate voor af te schermen. Door je hiervan bewust te zijn en momenten te kiezen om je van deze informatieprikkels af te schermen zul je merken dat je weer beter instaat bent om jezelf te focussen.  

 

Tips om beter te concentreren:

 • Zorg voor voldoende rust en slaap.
 • Mediteer regelmatig.
 • Neem regelmatig een korte pauze.
 • Maak s ’middag een wandeling in plaats van een boterham achter je bureau te eten.
 • Maak notities in een schrijfblok en werk met geschreven actielijstjes.
 • Zet je telefoon uit als je dient te focussen op iets belangrijk.

 

Het is nooit te laat om te stoppen.

 

Uit onderzoek blijkt dat de longen van ex rokers zich beter herstellen dan men dacht dat mogelijk was. Een paar jaar na het stoppen vertoonde veel cellen in de luchtwegen van de ex-rokers die aan het onderzoek meededen geen schade meer door het roken. Dus ook al heb je 30 jaar lang gerookt, dan is het nog niet te laat om te stoppen met roken.

 

Takelen onze hersenen naarmate wij ouder worden af?

 

Naarmate wij ouder worden takelen onze hersenen af is een gedachte die vele hebben maar uit hersenonderzoek blijkt dat het niet zo eenvoudig ligt. Onze hersenen blijven zich ook latere leeftijd nog aan te passen. Naarmate wij ouder worden, kan wel het kortetermijngeheugen slechter worden. Maar omdat wij over meer kennis beschikken kunnen wij gemakkelijker dingen in de juiste context plaatsen en relativeren. Ze zeggen niet voor niets; wijsheid komt met de jaren. Het lijkt erop dat als wij jong zijn, het geheugen meer gerelateerd is aan nieuwe informatie en als wij ouder worden, dan is het geheugen meer gerelateerd aan doelen. Hierdoor kunnen wij problemen sneller oplossen en situaties beter inschatten omdat wij het grotere plaatje zien.

 

Door op latere leeftijd actief te blijven en ons geheugen te blijven stimuleren, takelen onze hersenen dus niet af maar worden wij wel steeds wijzer.

 

Start met bodybuilding na je pensionering.

 

Naarmate je ouder wordt verlies je spiermassa, dat voor een deel vervangen wordt door vet. Om dit tegen te gaan is het zaak dat je meer gaat bewegen. Een gezonde spiermassa beschermt je tegen ouderdomssuiker en overgewicht. Daarnaast zorgt een gezonde spiermassa voor een  sneller herstel bij ziekte of na een operatie. Krachttraining en een gezonde voeding remt het afbreken van je spiermassa af en hiermee kun je zelfs op latere leeftijd nog spiermassa opbouwen. Het verlies aan spiermassa kan al vanaf je dertigste ontstaan, zeker als je weinig beweegt. Door tenminste 1 keer per week te sporten, kun je er al voor zorgen dat je spiermassa in stand blijft. Maar naarmate je ouder wordt zul je meer op je voeding dienen te letten en meer dienen te bewegen om je spiermassa in stand te houden. Feitelijk is het dus een uitstekend idee om te beginnen met bodybuilden na je pensionering.

 

Alles is energie

 

Natuurkundige stellen dat alles energie is. Dit is iets om rekening mee te houden want dit heeft ook betrekking op jouw leven. Zo heb je soms heel veel energie en soms maar weinig energie. Je kunt ergens energie van krijgen en ergens energie aan verliezen. Er zijn mensen met positieve energie en met negatieve energie. Gedachten zijn ook een vorm van energie. Je hebt soms positieve gedachten of negatieve gedachten. Wij hebben dus te maken met negatieve en positieve energieën. De kunst is om hierin een balans te vinden.

 

 

Telomeren

 

Telomeren zijn stukjes DNA aan het einde van de chromosomen, die met elke celdeling korter worden. Er wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar stoffen die telomeren weer verlengen. Er zijn inmiddels voedingssupplementen op de markt die claimen dat er werkzame stoffen inzitten die de telemoren verlengen. Hiermee zou veroudering tegen gegaan worden maar of wij hierdoor ook langer zullen leven is maar de vraag. De voornaamste doodsoorzaken zijn op dit moment; kanker en hartfalen. Dus mensen gaan niet dood omdat hun cellen niet meer kunnen delen. Het verlengen van onze telomeren is dan ook geen remedie om langer te leven, tenzij je vrij blijft van kanker en hart- en vaatziekten

 

Emotionele intelligentie

 

Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat oudere met een hoge emotionele intelligentie minder in het ziekenhuis verblijven en minder geneesmiddelen gebruiken dan oudere met een lagere emotionele intelligentie. Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn onder andere in staat om beter hun emoties en stress te beheersen. Verder zijn zij beter in het aangaan en onderhouden van relaties, waardoor ze vaak minder eenzaam zijn dan ouderen met een lage emotionele intelligentie.

 

Bak ze niet te bruin

 

Wanneer aardappelproducten zoals frietjes te veel doorbakken worden dan ontstaat er een goudbruine kleur die er lekker uit ziet maar helaas zit er dan ook een stofje in (acrylamide) die bij grote hoeveelheden schadelijk voor ons is. Dit zelfde stofje kan ook voorkomen in crackers, ontbijtkoek, geroosterd brood en gebrande koffie. 

 

Het Voedingscentrum adviseert om niet teveel producten te consumeren waar dit stofje inzit en uiteraard als je zelf frietjes bakt, dan niet te donker frituren. Dus gevarieerd eten en af en toe een frietje is het motto. En als je dan toch bezig bent, niet te veel mayonaise op je friet.

 

Zelftherapie

 

Steeds meer mensen krijgen te maken met psychische klachten. Soms zo erg dat er gesproken wordt over een burn-out. Met deze klachten kun je bij de huisarts terecht. Als de klachten nog mild zijn, dan is zelftherapie misschien een optie. Hiervoor bestaan heel veel mogelijkheden. Hieronder vindt je enkele suggesties:

Als je internet raadpleeg, dan zul je van bovenstaande zaken veel kunnen terugvinden. Je kunt kiezen voor zelfstudie of voor een cursus. Blijf in ieder geval niet rondlopen met je klachten maar praat er met je naasten over en onderneem actie.

 

Negatieve luchtkwaliteit op het kantoor

 

Uit Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat de mensen voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van verontreinigde stoffen in het kantoor. Door het uitademen, worden bepaalde stoffen verspreidt die verontreinigend zijn. Verder wordt de luchtkwaliteit negatief beïnvloed door vluchtige stoffen afkomstig van deodorant, make-up, parfum of haarlak. Tevens kan de ozon die aanwezig is in de kantoorlucht reageren met stoffen die bijvoorbeeld vrijkomen bij het pellen van een sinaasappel. 

 

Volgens de onderzoekers is het dan ook verstandig om te zorgen dat er spraken is van een goede ventilatie in kantoorruimtes omdat anders de luchtvervuiling negatieve effecten op de gezondheid kan hebben.

 

Langzame koolhydraten

 

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. In je lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose. Net als vetten en eiwitten (macronutriënten) zorgen koolhydraten voor de brandstof van ons lichaam. In de voedingswereld hebben koolhydraten een slechte naam gekregen en daarbij wordt dan meestal gewezen op de snelle koolhydraten. Deze worden snel opgenomen in je bloed en hierdoor krijg je hoge pieken in je bloedsuiker. De langzame koolhydraten worden minder snel verteerd waardoor de bloedsuikerspiegel minder sterk beïnvloed wordt. Snelle koolhydraten zitten o.a. in: frisdrank, snoep, gebak, ijs, aardappels, witte rijst en witbrood. Langzame koolhydraten zitten o.a. in: volkoren brood, groenten, fruit, peulvruchten en yoghurt. Het zal duidelijk zijn dat de langzame koolhydraten de voorkeur hebben.

 

Het probleem is dat de meeste mensen veel te veel snelle koolhydraten consumeren waardoor de insuline balans verstoord raakt. Hierdoor kun je vaak jarenlang in het voorstadium van diabetes (type 2) verkeren. Je ziet steeds vaker dat mensen die willen afvallen aangeraden wordt om een ketogeen dieet te volgen. Dit is een dieet waar koolhydraten zoveel mogelijk in eerste instantie vermeden worden. De voeding bestaat dan uit het gebruik van eiwitten en vetten. Indien de insulinebalans weer hersteld is ontstaat er weer ruimte voor langzame koolhydraten zoals volkorenproducten en fruit.


 

Nocebo effect

 

De meeste mensen zullen bekend zijn met het placebo effect; de positieve verwachting die een patiënt van een medicijn heeft en als gevolg hiervan ook al krijgt hij niet het echte medicijn (maar de placebo) toch geneest. Het tegenovergestelde bestaat ook. Dit wordt het nocebo effect genoemd. Zo bleek uit een onderzoek dat mensen die uitvoerig geïnformeerd waren over mogelijke bijwerkingen van een medicijn ook daadwerkelijk meer klachten kregen dan mensen die minder uitvoering en gedetailleerd geïnformeerd waren. In die zin kan dus het lezen van de bijsluiter de kans op bijwerkingen vergroten. Het is daarom aan te bevelen je niet te veel te focussen op de bijwerkingen die in de bijsluiter staan. Je kunt je beter richten op het middel of de behandeling en daaraan een positieve verwachting verbinden. Het gaat er dus om dat je verwacht en gelooft dat een bepaald medicijn of behandeling werkt. Op deze wijze heb je kans dat het placebo effect optreedt waardoor de kans op genezing sterk vergroot wordt. 

 

Hedonisch eten

 

Er wordt gesproken over hedonisch eten als je eet niet omdat je honger hebt maar omdat het je een goed gevoel geeft. Hoe gevoeliger je bent voor beloningen, hoe vaker je waarschijnlijk hedonisch zal eten. Zo wordt een gebakje, koekje of een zakje chips meestal niet gegeten omdat wij honger hebben maar vaak  als een beloning gegeten omdat je vindt dat je het verdiend hebt. Op zich geen probleem natuurlijk maar het zijn wel vaak producten met veel suiker, zout en vet. Dat is niet toevallig want suiker, zout en vet zijn belonende stimuli voor ons hersenen. Zo wordt je misschien ook wel eens overvallen door een sterke drang naar chips of een andere snack (food cravings). 

 

Overmatig hedonish eten kan een oorzaak zijn van overgewicht. Als je hiervan bewust bent, dan kun je gedrag aanpassen en beloon jezelf dan met gezond eten zoals fruit. Denk maar aan de slogan snoep verstandig eet een appel. 

 

Gebruik stress op een positieve manier

 

Te veel stress is niet goed maar een klein beetje stress kan positief zijn doordat het je kan stimuleren tot meer productiviteit en persoonlijke  groei. Iedereen ervaart in het dagelijkse leven wel eens stress maar zolang de stress niet de overhand krijgt is dit geen probleem. Een gezonde spanning kan ons helpen en motiveren om onze prestaties te verbeteren en op een andere manier naar een situatie te kijken. Dus raak niet in paniek als je stress ervaart. Zie het als een signaal om jezelf te verbeteren en sterker te maken. Vertrouw op je eigen kunnen en gebruik de stress op een positieve manier.

 

 

Zijn bananen gezond?

 

Bananen zijn gezond omdat ze een meerdere vitale voedingsstoffen bevatten en tevens een goede bron van vezels zijn. Een gemiddelde banaan bevat 3 gram vezels. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 25 gram. Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en helpen tegen gewichtstoename. Een middelgrote banaan bevat 422 mg kalium en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 3.5 gram per dag. Kalium helpt bij het reguleren van natrium in het lichaam wat belangrijk is voor de bloeddruk en de gezondheid van de nieren.

 

Een gemiddelde banaan bevat:

 

energie: 105 kcal kalium: 422 mg

eiwit: 1,29 g fosfor: 26 mg

vezel: 3,07 g calcium: 5,90 mg

koolhydraten: 27 g ijzer: 0,31 mg

vet: 0,39 g vitamine C: 10,30 mg

magnesium: 31,90 mg

 

Een banaan heeft een hoog suikergehalte maar o.a. door het hoge vezelgehalte heeft dit geen negatieve effecten voor mensen met diabetes. Hoe rijper de banaan hoe hoger het suikergehalte. Voor sporters zijn bananen een goede en gezonde energiebron.

 

 

Eet voldoende vezels

 

Volgens diverse voedingsdeskundigen zijn diëten rijk aan vezels goed voor je gezondheid en helpen je om langer te leven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bedraagt  tenminste 25 gram. Er zijn veel verschillende vezelrijke voedingsmiddelen die je kunt gebruiken om aan je dagelijkse behoefte te komen. Zelfs een beker popcorn in de bioscoop leegeten is goed voor de broodnodige vezels.

 

Bronnen voor vezels zijn o.a. zemelen, erwten, ui, pruimen, gerst, kokos, linzen, tarwemeel, bonen, abrikozen, noten, krenten, bessen, spruitjes, tahoe, dadels, meloen, griesmeel, haver en pindakaas.

 

 

Muziek als therapie.

 

Het luisteren naar muziek kan positieve effecten hebben en in diverse therapieën wordt hiervan gebruik gemaakt. Veel mensen ervaren een verlaging van hun stressgevoelens bij het luisteren naar hun favoriete muziek. Tevens kunnen pijngevoelens verminderen. Wetenschappelijke onderzoeken die dit in voldoende mate onderbouwen zijn er echter niet en daarom zal je huisarts muziek ook niet als medicijn voorschrijven. Maar een voordeel hiervan is dat je dus ook niet naar de apotheek hoeft en het zelf kan uitproberen. Zover bekend heeft het luisteren naar je favoriete muziek geen negatieve bijwerkingen zolang je de muziek maar niet te hard zet.

 

 

Word je nog wel bruin als je zonnebrandcrème gebruikt met factor 50?

 

De factor zegt iets over de hoeveelheid straling die de huid bereikt. Met factor 50 kun je langer in de zon doorbrengen zonder te verbranden en je wordt dus wel degelijk bruin maar je verbrandt veel minder snel. Je huid wordt slechts aan een vijftigste straling blootgesteld. Na het zwemen of afdrogen dien je je altijd opnieuw in te smeren. Ook wanneer je veel zweet dien je vaker te smeren. Wees niet te zuinig en breng een flinke laag aan. Let op dat je altijd een zonnebrandcrème neemt die zowel tegen UVA en UVB-straling beschermd.

 

 

Hoe fris is frisdrank?

 

Volgens de Nederlandse Warenwet worden zowel koolzuurhoudende als niet-koolzuurhoudende limonades, sportdranken en energiedranken tot de frisdranken gerekend. In die frisdranken zit vaak veel suiker. Het drinken van veel frisdrank is ongezond omdat de bloedsuikerspiegel door de grote hoeveelheid suiker ontregeld wordt. Wanneer die suikers niet verbrand worden zet het lichaam het om in vet, de opslagplaats voor energie. Wanneer iemand veel vetweefsel heeft worden er hormonen aangemaakt die de stofwisseling beïnvloeden waardoor insulineresistentie en uiteindelijk ook diabetes type 2 kan ontstaan. Niet alleen frisdrank zit boordevol suiker, ook fruitsappen zoals appelsap bevatten meer suiker dan je zou denken maar de energiedranken zijn ware suikerbommen. Steeds meer wetenschappers zijn overtuigd van een rechtstreeks verband tussen de explosieve stijging van onze inname van suiker en ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2. Het is verder duidelijk dat de hoge inname van frisdrank daarbij niet zo’n frisse rol speelt.

 

De industrie is hiermee bekend en heeft als antwoord hierop light producten ontwikkeld. Deze producten worden gezoet met zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam. Inmiddels hebben diverse onderzoeken aangetoond dat teveel nuttigen van deze light producten ook de bloedsuikerspiegel of stofwisseling ontregeld en leidt tot overgewicht.

 

Krijg je van chocolade puistjes?

 

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het verband tussen chocolade eten en acne (puistjes) en er is overtuigend bewijs gevonden dat chocolade je acne kan verergeren. Het is echter niet zo dat chocolade acne veroorzaakt. Acne is een behoorlijk complexe aandoening die door diverse factoren veroorzaakt wordt.

 

Of dit ook voor jou geldt kun je vaststellen door middel van het bijhouden van een voedingsdagboek. Als je acne verergert na het eten van chocolade, dan is het duidelijk dat chocolade een trigger voor jou is en zul je dan ook je chocolade inname dienen te beperken. Indien je geen last heb van acne dan is het aan te bevelen om te kiezen voor donkere chocolade (80%) omdat dit een klein positief effect heeft op je hart- en bloedvaten.

 

 

Vitamine P

 

Vitamine P is vitamine Positiviteit. Volgens Chiel van der Linden is het een voedingsstof die vrijkomt als we vrolijk zijn, lachen, samenzijn, werken, succes hebben, lekker eten, sporten, goed slapen, enzovoort. 

 

Er zijn drie manieren om vitamine P binnen te krijgen: 

 1. We kunnen zelf dingen doen, waardoor we vitamine P aanmaken. We kunnen er elke dag voor zorgen dat we positiviteit ervaren. Door de dagelijkse grote en kleine dingen: contact met mensen, dankbaarheid, bewegen, zingen, wandelen, werken, hobbyen, lezen en ga zo maar door.
 2. We kunnen vitamine P innemen. Het zit in onze voeding. Letterlijk in wat we eten en drinken: consumeren we met tijd en aandacht dingen die met liefde zijn bereid, die gezond zijn, die prettig smaken en ogen, in gezonde hoeveelheden? Voed je je lichaam gezond en op een prettige manier? Met voeding kan ook gesproken worden over geestelijke voeding: wat we tot ons nemen, wat we lezen, wat we horen, waar we naar kijken, wat we denken. Met wie brengen we tijd door en waar hebben we het over? Welke informatie nemen we tot ons, via welke kanalen? In alle media, contacten, gesprekken en mensen zit potentieel vitamine P.
 3. De derde vitamine P bron ontstaat bij delen. Vitamine P groeit als je het deelt. Delen = vermenigvuldigen. De energie spiraalt omhoog in pure overvloed. Zo zijn wij elkaars vitaminebron.  Positiviteit is een ‘wij’, een collectieve energie. Ik ben jouw vitamine, jij die van mij. En jij en ik zijn vitamine voor de mensen om ons heen. Daarom is het zo leuk om samen te werken, om een organisatie te zijn, een team, een groep. 

Meer informatie over vitamine P vindt je op: https://www.multiplyhappiness.nl/

 

 

Is zalm gezond?

 

Zalm behoort tot de vette vissoorten en bevat gezonde vetten, eiwitten, vitamine D en mineralen zoals jodium, selenium en zink. Omega 3 staat met name bekend als gezonde vetten of vetzuren. Gezonde vetten dragen bij tot een: goed werkend immuunsysteem, gezonde hersenen, gezond hart- en vaatstelsel en ze stimuleren de vetverbranding. In die zin kan zalm dus als gezond beschouwd worden. Er is echter wel een kanttekening te plaatsen en dat is dat een groot gedeelte van de zalm die te koop is komt van kwekerijen. Er is een fors verschil tussen wilde en gekweekte zalm.

 

Gekweekte zalm bevat veel meer vet, het bevat iets meer Omega-3 vetzuren, veel meer Omega-6 vetzuren en 3 keer de hoeveelheid verzadigd vet. Het bevat met name door de grotere hoeveel vetten 46% meer calorieën. Wilde zalm is hoger in mineralen, waaronder kalium, zink en ijzer Daarom is wilde zalm gezonder dan gekweekte zalm. Er is nog een nadeel en dat is dat uit een studie volgde dat de PCB-concentraties in gekweekte zalm gemiddeld acht keer hoger lagen dan in wilde zalm. De gevonden verontreiniging niveaus worden veilig geacht door de FDA, maar niet door de Environmental Protection Agency  (EPA).

 

Als eindconclusie kan men dus stellen dat wilde zalm veel gezonder is dan gekweekte zalm. Door het risico op PCB verontreiniging is het verstandig om kieskeurig te zijn als je gekweekte zalm koopt.

 

Gezonde leefstijl tegen kanker

 

Volgens een inschatting van De World Health Organization kan 30 tot 50 procent van de gevallen kanker voorkomen worden door gezondere keuzes te maken in onze leefstijl. Hierbij wordt gedacht aan: niet roken, gezond eten, voldoende bewegen, geen of heel matig alcohol drinken, streven naar een gezond gewicht en verbranding door de zon voorkomen. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat niet alle kankersoorten evenveel beïnvloed worden door onze leefstijl. Hersentumoren en leukemie hebben bijvoorbeeld waarschijnlijk weinig met leefstijl te maken.

 

Het voorkomen van overgewicht, met name rondom de taille, wordt momenteel als belangrijkste leefstijl regel gezien. Voldoende bewegen en het zorgdragen voor een goede spiermassa is ook belangrijk. Gezond eten dus; meer groenten en fruit  en minder rood vlees en weinig alcohol.  Deze leefregels zijn niet echt vernieuwend en bij de meeste mensen inmiddels bekend. Het probleem is om ze daadwerkelijk op te volgen want het is zo gemakkelijk om ze te negeren.

 

 

Een gezonde leefstijl is geen garantie tegen kanker maar verkleint de kans wel aanzienlijk.


 

Winterdip of winterdepressie

 

Veel mensen hebben in de winterperiode last van verminderde energie en zijn minder opgewekt. Bij sommige mensen zijn deze klachten zodanig dat er gesproken kan worden van een winterdepressie omdat de klachten meestal verdwijnen in het voorjaar. Klachten die hierbij kunnen horen zijn: voortdurende moeheid, weinig energie, prikkelbaar, slaapproblemen, eetproblemen en concentratieproblemen.

 

Wat kun je zelf doen om deze klachten te verminderen:

 • Ga regelmatig naar buiten en zorg dat je voldoende daglicht krijg.
 • Gebruik in de winterperiode een vitamine D supplement.
 • Zorg voor een regelmatig slaapritme (vaste tijden naar bed en uit bed).
 • Maak gebruik van een daglichtlamp als je in verband met je werk te weinig in het daglicht kan komen.

 

 

Is grapefruit gezond?

 

Grapefruit komt uit de subtropische gebieden en is een kruising van een sinaasappel en een pompelmoes. Het groeit aan een plant die tot wel 15 meter hoog kan worden. Grapefruit wordt vaak geadviseerd om op te nemen in een dieet omdat het de stofwisseling en verbranding bevordert. De vrucht bevat een behoorlijke lijst aan vitamines en mineralen. Veel vitamine C maar ook vitamine A en B en veel mineralen zoals Kalium, Magnesium fosfor, Calcium en zink.

 

Het is dan ook wel juist om grapefruit als een gezond fruit te kwalificeren. Er wordt gesteld dat grapefruit verlichting kan bieden bij verkoudheid, koorts en nierstenen. Grapefruit kan echter negatief werken bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Wanneer u dus medicijnen gebruikt, controleer dan of deze wel samengaan met grapefruit. Zo dien je bijvoorbeeld geen grapefruit te gebruiken indien je hoge bloeddruk medicijnen gebruikt.

 

Leefstijlgeneeskunde

 

Er komt steeds meer aandacht voor leefstijlgeneeskunde, waar het draait om het voorkomen en behandelen van leefstijl gerelateerde aandoeningen door middel van leefstijlinterventies. Met leefstijlinterventies wordt een gezonde leefstijl en gezonde voeding bedoelt. 

 

Onze leefstijl speelt een belangrijke rol bij veel welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes type 2, kanker, hart- en vaatziekten. Deze ziektes worden door artsen vaak alleen nog maar behandeld met medicijnen terwijl er vaak beter, samen met de patiënt, naar de leefstijl gekeken kan worden. Als de leefstijl namelijk niet veranderd, dan wordt door de medicijnen de ziekte feitelijk in stand gehouden. Met medicijnen worden de symptomen onderdrukt maar de oorzaak (=leefstijl) wordt niet aangepakt of weggenomen. In de opleiding tot arts, die ook wel medicijnen wordt genoemd, is van oudsher weinig aandacht voor leefstijlgeneeskunde maar gelukkig is dit aan het veranderen.

 

Gaat het preventie-akkoord ons helpen om gezonder te leven?

 

De Nederlandse regering heeft samen met partijen uit zorg, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een Nationaal Preventie akkoord getekend. Doel van dit akkoord is om te komen tot een gezondere samenleving. Hierbij richt men zich op een toekomstige rookvrije generatie, minder ziekte door obesitas en bewuster gebruik van alcohol. Zo zal o.a. roken fors duurder worden de komende jaren, moeten de porties in de horeca kleiner worden, er dienen meer watertappunten te komen, komen er meer campagnes tegen alcohol en geen reclame van drank in sportkantines. 

 

Volgens deskundigen werkt een financiële prikkel in een bepaalde mate zeker bij het terugdringen van ongezonde gewoontes maar of de overige maatregelen die volgen uit dit akkoord ver genoeg gaan en echt effect zullen sorteren wordt betwijfeld. De gevolgen in het Preventie-akkoord worden gemonitord op effectiviteit, dus strengere regels die meer effect zullen hebben kunnen in de toekomst niet uitgesloten worden. De tijd zal het ons leren.

 

Fitte patiënten hebben minder kans op complicaties na een darmkankeroperatie.

 

Daarom bieden sommige ziekenhuizen darmkanker (een van de meest voorkomende vormen van kanker) patiënten voor de operatie een leefstijlprogramma aan. Met behulp van een sportarts, psycholoog en een diëtist wordt een persoonlijk plan voor 3 tot 6 weken opgesteld. De eerste resultaten zijn positief, zo houdt 93% het hele programma vol. Tevens worden de kosten terugverdiend omdat er na de operatie minder complicaties (tot 51 procent) en dus minder zorgkosten gemaakt worden.

 

Alleen bewegen verandert al onze darmflora

 

Het is bekend dat wat we eten invloed heeft op de microben die in onze darm leven, gezamenlijk bekend als de darmmicrobiota. Volgens twee onderzoeken, heeft oefening echter hetzelfde effect.

 

In experimenten met muizen en mensen vonden onderzoekers dat fysieke activiteit, onafhankelijk van het dieet, de samenstelling van de darmmicrobiota (darmflora) verandert op een manier die de productie van vetzuren met korte ketens, die gunstig zijn voor de gezondheid, verhoogt.

 

 

Globesitas

 

Obesitas neemt in de wereld epidemische vormen aan en er wordt soms dan ook gesproken over globesitas. Er lopen meer mensen rond met overgewicht dan met ondergewicht. Bij een BMI vanaf 35 is er spraken van obesitas. Overgewicht ontstaat niet in een korte tijd en er zijn meestal meerdere oorzaken te onderkennen die hier aan ten grondslag liggen want een genetische afwijking komt maar zeldzaam voor. Algemeen kan je wel stellen dat de energie inname groter is dan het verbruik, waardoor het teveel opgeslagen wordt in vet. Oorzaken die met name een rol spelen bij te veel overgewicht zijn: 

 

Te veel overgewicht is een opmaat naar vele andere medische en psychische problemen. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe moeilijker dat het is om die overtollige kilo’s eraf te krijgen. Diëten hebben slechts een tijdelijk effect. Wil je een blijvend effect realiseren, dan zul je je eet en leefgewoontes dienen te wijzigen. Je kunt ook zeggen dat er spraken is van een lichamelijke en geestelijke onbalans, dus het is zaak dat je weer in balans komt.

 

 

De plank is populair, iedereen aan het planken.

 

De plank is een fitness oefening zonder apparaten die je gewoon thuis kan beoefenen en duurt slechts 1 of 2 minuten. Bij de plank oefening, sta je op je ellebogen en je tenen. Je houdt daarbij je schouders, billen en enkels in één lijn. Dit doe je voor 1/2-1 minuut en als je meer getraind bent, dan doe je dit 2 minuten eventueel met een herhaling. Tijdens de oefening probeer je zo recht mogelijk te blijven staan en hiervoor zul je veel spieren in je lichaam moeten aanspannen want anders zak je naar beneden. De oefening is met name gericht op je buik- en rugspieren. Je versterkt hierbij je rompstabiliteit, wat een belangrijke basis is voor veel bewegingen en activiteiten.

Je kunt deze oefening eenvoudig elke dag voor het slapen gaan doen.

PS

Heb je in het begin er heel veel moeite mee, dan kun je deze oefening ook op je knieën doen i.p.v. je tenen..


 

Bruin brood versus wit brood

 

Iedereen weet dat wit brood minder gezond is dan bruin brood maar het ene bruine brood is niet het ander. De beste keuze is volkorenboord. Hiervoor wordt de volledige tarwekorrel gebruikt. Dit in tegenstelling tot wit brood waar de kiem en de zemel verwijderd zijn maar hierin zitten juist de goede voedingsstoffen (vezels, vitamines en mineralen). Gewoon bruin brood of meergranenbrood is niet hetzelfde als volkorenbrood omdat deze niet gemaakt zijn van 100 procent volkorenmeel.

 

Volkorenbrood is vastgelegd in de warenwet, dus je mag alleen brood onder de noemer volkorenbrood verkopen als het daadwerkelijk gemaakt is van 100% volkorenmeel. 1 snee volkorenbrood bevat gemiddeld 2,3 gram voedingsvezel en wit brood maar 0,8 gram. Bruinbrood bevat gemiddeld zo’n 1,8 gram. Door die vezels zul je minder dik worden van volkoren brood dan van wit brood.

 

Van stress wordt je dik

 

Stress heeft bij het merendeel van de mensen een negatief effect op het gewicht. Slechts een klein percentage van de mensen gaan minder eten als gevolg van (chronische) stress. De meeste mensen gaan meer eten door stress en er wordt dan ook vaker gekozen voor ongezond en vet eten. Het lijkt erop dat het (stress) hormoon cortisol ook een belangrijke rol hierbij speelt. Door het verstoorde cortisol niveau, gaat het lichaam meer vet opslaan. Uit onderzoek bleek dat mensen die veel stress op hun werk ervaarden en niet tevreden met hun baan waren een hogere BMI hadden, dan mensen die weinig stress ervaarden en tevreden met hun baan waren. Problemen in je relatie of financiële problemen zijn ook vaak de oorzaak van stress. 

 

Overgewicht kan dus ook een kwestie van teveel stress zijn. Kijk dus niet alleen naar je voeding en of je wel voldoende beweegt maar ga ook na of je jezelf niet veel te veel druk maakt. Als dit het geval is, denk dan aan die zin “maak je niet dik (druk), dun is de mode”.

 

Vitamine C tekort bij rokers

 

Rokers lopen kans op een tekort aan vitamine C omdat dit afgebroken wordt door het roken. Vitamine C is betrokken bij veel processen in ons lichaam en is een antioxidant. Tevens is het nodig om vitamine E goed te laten werken. Vitamine E is ook een antioxidant die onze weefsels beschermt tegen schade door vrije radicalen. Bij een vitamine C tekort kan je last krijgen van slapeloosheid, vermoeidheid en reumatische klachten.

 

Het beste is natuurlijk om te stoppen met roken. Indien je daar nog niet aan toe bent, dan is het aan te bevelen om extra vitamine C tot je te nemen door bijvoorbeeld extra fruit (vooral Citrus vruchten en kiwi’s) te eten en als dat niet lukt neem dan een vitamine C preparaat. Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel vitamine C binnen krijgt want dit verlies je weer via je urine.

 

Zijn peulvruchten gezond?

 

Peulvruchten zijn o.a. linzen, bonen, sojabonen en sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes echter deze laatste groep (groene peulvruchten) wordt kijkend naar de gezondheidseffecten gerekend tot groente. Dat peulvruchten vaak als gezonde voeding wordt beschouwd, heeft met name te maken met het (LDL) cholesterol verlagend effect. Er zijn echter ook wat kanttekeningen te plaatsen, zo kunnen bonen op de darmen werken en bevatten zij de natuurlijke gifstof lectine. Gedroogde bonen dien je dan ook niet rauw te eten, door deze te weken en te koken in water neutraliseer je de lectine. Tevens kunnen de koolhydraten in bonen bij regelmatige consumptie leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Peulvruchten zijn verder rijk aan eiwitten, koolhydraten, vitamine B en mineralen en bevatten tevens veel vezels

 

Conclusie:

Als wij nader inzoomen op peulvruchten, dan hebben wij het over bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Deze bevatten gezonde voedingsstoffen maar er zijn ook enkele kritische kanttekeningen bij te plaatsen. Dit is de reden dat het voedingscentrum adviseert om maar 1 keer per week peulvruchten te consumeren.

 

Cholesterol

 

Iedereen heeft wel eens van cholesterol gehoord en dat je op moet letten om niet te hoog cholesterol gehalte te krijgen. Maar wat is cholesterol nu eigenlijk?

 

Cholesterol is een vetachtige stof die door je lever aangemaakt wordt en komt dus van nature in je lichaam voor. Het is namelijk een onmisbare bouwsteen voor het lichaam, want het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van zenuwcellen en de aanmaak van hormonen.

 

Cholesterol heeft een slechte naam gekregen omdat er verondersteld wordt dat een hoog cholesterol gehalte het risico op hart- en vaatziekten zal vergroten. Tegenwoordig hoor je ook andere geluiden, er zijn namelijk critici die zeggen dat er misschien teveel waarde aan cholesterol gehecht wordt. Zoals met zoveel zaken zal het hier ook een kwestie van balans zijn en de ene persoon zal hier gevoeliger voor zijn dan de ander. Door jouw levensstijl, kan er onbalans ontstaan bijvoorbeeld als gevolg van roken, te weinig lichaamsbeweging, slechte voeding of de mate van overgewicht en te veel stress.

 

Dus als je cholesterol gehalte te hoog is, dan is het zaak om eens kritisch te kijken naar je levensstijl en hier veranderingen in door te voeren.

Cholesterol zit o.a. in eieren daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 3 eieren per week te eten.

 

Is olijfolie gezond?

 

Er wordt vaak gezegd dat olijfolie gezond is maar er zijn ook voedingsdeskundige die hier weer een kanttekening bij plaatsen omdat olijfolie voor het grootste gedeelte bestaat uit vet. En van vet krijgen wij over het algemeen al meer van binnen dan goed voor ons is. Nu bevat olijfolie wel de goede vetten, merendeel onverzadigde vetzuren, die wij gewoon dagelijks nodig hebben. Daarnaast bevat het vitaminen E. Deze vitamine speelt een rol bij  de regulering van de stofwisseling in een cel en is een antioxidant. Antioxidanten helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel. Olijfolie is in vergelijking met andere bak- en braadproducten, waar transvetten of die voor het merendeel uit verzadigde vetzuren bestaan absoluut gezonder. Olijfolie past dus bij een gezonde voeding maar dan wel met mate.

 

Olijfolie is in veel soorten en smaken verkrijgbaar. De meest zuivere vorm en daarom ook het meest gezond is de extra vergine olijfolie. Het nadeel is dat deze olijfolie minder geschikt is voor bakken en braden. Bij hoge temperaturen zal deze olie namelijk eerder ontleden en dan ontstaan er schadelijke bijproducten.

 

 

Wij zijn vaak te zuur.

 

In het menselijk lichaam worden diverse niveaus van zuurgraad waargenomen. De zuurgraad wordt gemeten in ph. Ons speeksel heeft een ph waarde van ongeveer 7, wat neutraal is eronder wordt alkalisch genoemd en erboven zuur. Zo heeft ons maagsap een ph waarde tussen de 1.2 en 3 wat dus behoorlijk zuur is. Het lichaam heeft geavanceerde mechanismes om onze zuurgraad op het juiste niveau te houden maar door een ongezonde levensstijl lopen wij het risico dat het lichaam verzuurd. Volgens diverse medici komt dit in de westerse maatschappij steeds vaker voor. Belangrijk oorzaken hiervan zijn:

Voeding is hierbij vaak de belangrijkste oorzaak, met name door het grote gebruik van veel suikers die ook voor een belangrijke mate door het drinken van frisdranken tot ons komen. Door suikerhoudende producten te vermijden en het eten van veel groenten, minder vlees en voldoende water te drinken help je je lichaam om de zuurgraad op een goed niveau te krijgen en te houden.

 

Een citroen is weliswaar zuur maar kun je gerust eten want citroen heeft juist een base overschot.

 

Hoe gezond zijn vijgen?

 

Vijgen zijn zeer gezond, ze bevatten namelijk veel vitamines, mineralen en vezels. Het eten van vijgen heeft onderstaande positieve effecten op je gezondheid:

 • Goed voor je huid.
 • Goed voor je darmen en de stofwisseling.
 • Goed voor botten, hart en bloedvaten.
 • Werkt laxerend bij verstopping.
 • Verzachtend tegen keelpijn.
 • Ontstekingsremmende werking op het lichaam.
 • Helpt tegen aambeien.

Bovenstaande opsomming is behoorlijk indrukwekkend en het is dan ook duidelijk dat het toevoegen van vijgen aan je dieet een goed idee is. Let wel op dat gedroogde vijgen meer calorieën bevatten en vaak extra gesuikerd of gezoet zijn, dus als je helemaal voor je gezondheid gaat kies dan voor verse vijgen.

 

 

Epigenitica

 

Onze genen bepalen voor een belangrijk deel hoe wij eruit zien en hoe wij functioneren maar alles bepalend zijn ze niet. Door wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat omgevingsfactoren ook een belangrijk verschil maken. Zo kwamen wetenschappers van Stanford University erachter dat het grootste deel van de variaties in het immuunsysteem van identieke tweelingen het gevolg waren van invloeden uit de omgeving. De wetenschap die hierachter zit wordt epigenitica genoemd. Hierin wordt gesproken over epigenen, die feitelijk de genen aan- en uitzetten.

 

Door wetenschappers is vastgesteld dat epigenetische mechanismen een belangrijke factor zijn bij een verscheidenheid van ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Concreet betekent dit dat door voeding, geneesmiddelen en leefstijl de werking van onze genen beïnvloedt kan worden. Met andere woorden je bent geen slachtoffer van je genetisch lot maar je kunt je lot dus voor een belangrijk deel zelf beïnvloeden.

 

 

Een uitgesproken positieve boodschapper van epigenetica is Bruce Lipton, die stelt dat wij de bestuurders van ons biologisch functioneren zijn.  Hij gaat hierin nog een stap verder en stelt dat wij met onze gedachten de expressie van onze genen kunnen beïnvloeden. Met deze overtuiging heeft hij de nodige weerstand ondervonden bij zijn collega’s in de wetenschap. Maar het is bekend dat de wetenschap conservatief is en niet zo gauw nieuwe ideeën ontarmt.


 

 

Kun jij ook 100 worden?

 

Uit onderzoek naar 100 jarigen kwam overtuigend naar voren dat oud worden niet alleen door onze genen bepaald wordt. Er zijn sterke aanwijzingen dat gezond oud worden voor een belangrijk deel bepaald wordt door onze levenswijze en karakter eigenschappen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat wij dus niet alleen afhankelijk zijn van onze genen maar dat wij dus aan onze gezondheid kunnen werken.

 

Bij veel 100 jarige zie je onderstaande karaktereigenschappen terug:

 

• Gemakkelijk in omgang.

• Optimistisch.

• Houden van lachen.

• Zijn geïnteresseerd in andere mensen en maken gemakkelijk contact.

 

Wanneer je dus oud wilt worden, is het goed om bovenstaande karaktereigenschappen verder te ontwikkelen. Verder is het aan te bevelen om onderstaande punten in je levenswijze op te nemen:

 

• Relativeer negatieve zaken door jezelf af te vragen of dit over 10 jaar nog wat uitmaakt.

• Leer om nee te zeggen en niet overal ja op te zeggen waardoor je het altijd te druk hebt.

• Wees dankbaar voor elke dag die je hebt.

• Zorg dat je elke dag voldoende beweegt.

• Voel jezelf jonger dan je leeftijd.

• Maak regelmatig nieuwe vrienden.

• Spendeer regelmatig tijd met kinderen of jonge mensen.

• Kijk naar komedies.

 

 

Wat gebeurt er met je vet als je gaat afvallen?

 

Het antwoord is dat vet wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Je ademt de koolstofdioxide uit en het water mengt zich in je bloedbaan totdat het verloren gaat als urine of zweet. Dit verrast veel mensen, maar eigenlijk komt bijna alles wat we eten via de longen terug. Elk koolhydraat dat je verteerd en bijna alle vetten worden omgezet in koolstofdioxide en water. Hetzelfde geldt overigens voor alcohol.

 

Dus als vet verandert in koolstofdioxide, dan kun je door meer te ademen afvallen? Jammer genoeg zo werkt het niet. De enige manier om bewust de hoeveelheid kooldioxide te verhogen die je lichaam produceert, is door je spieren te bewegen. Maar hier is nog meer goed nieuws. Gewoon opstaan en aankleden verdubbelt meer dan uw stofwisseling. Nog beter: een wandeling maken verdriedubbelt je stofwisseling. Maar zaken zoals koken, stofzuigen en vegen verhogen ook je stofwisseling.

 

Tegen jezelf praten: een goede therapeutische oefening

 

Wij voeren allemaal dagelijks innerlijke dialogen maar hardop tegen onszelf praten wordt vaak als vreemd gezien. Toch zal iedereen dit wel eens gedaan hebben meestal in een situatie die niet ging zoals verwacht of als je een fout maakte. Volgens veel psychologen is tegen jezelf praten goed voor je geestelijk welzijn.

 

Een goed gesprek met jezelf verbetert je intellectueel vermogen en helpt je om beter om te gaan met je emoties. Het is dan wel belangrijk om je negatieve innerlijke zelfgesprekken te beheersen en op een eerlijke en positieve manier met jezelf te communiceren.  Op die manier is tegen jezelf praten een positieve therapeutische zelfhulp methode. Verschillende psychologen adviseren dan ook om dagelijks, liefst hardop, een goed gesprek met jezelf te hebben.

 

Thee met honing tegen een zere keel

 

Het toevoegen van honing aan je thee kan helpen om een zere keel te verzachten. Honing heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die de genezing versnelt. Je kunt dan het beste Kamille thee gebruiken, vanwege de ontstekingsremmende en anti oxiderende eigenschappen. Pepermuntthee is ook een goede keuze, vanwege de gelijkenis met menthol. Honing wordt regelmatig gebruikt als vervanger voor suiker. Honing bevat veel natuurlijke suikers en het is dan ook verstandig om er niet te veel van te gebruiken. Baby's onder 1 jaar mogen, in verband met mogelijke bacterie sporen in combinatie met hun nog onvoldoende ontwikkelde darmstelsel, geen honing hebben. 

 

Als uw keelpijn erg pijnlijk is en er spraken is van koorts of gezwollen klieren, dan kunt u een bacteriële infectie hebben. Het is dan verstandig om een arts raadplegen.

 

 

Is suiker verslavend?

 

Volgens sommige wetenschappers is suiker geen verslavende drug in strikte zin omdat er geen sprake is van het opbouwen van een tolerantie en van ernstige onthoudingsverschijnselen. Maar suiker activeert, net als drugs,  het beloningscentrum in je hersenen. Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum met ratten blijkt dat suikers het brein op dezelfde manier beïnvloeden als verdovende middelen. Onze hersenen veranderen, waardoor het systeem dat reguleert hoeveel eten we nodig hebben minder actief wordt.

 

Verslaafd zijn aan suiker is iets wat mensen echter niet graag toegeven. Net als andere verslavingen wordt het vergoelijkt en zeggen wij tegen onszelf dat het allemaal wel meevalt. Daarnaast schamen mensen zich voor hun eet- en snoepbuien. Wie iets zoets eet, krijgt als het ware een suikershot en voelt zich gelijk beter, door de dopamine die het lichaam aanmaakt. Tegelijkertijd maakt het lichaam een heleboel insuline aan om de suiker te verwerken. De suikerspiegel duikt weer naar beneden. Er ontstaat opnieuw trek in iets zoet. Het blijft dan ook vaak niet bij één snoepje of één stukje chocolade, want voordat je het weet heb je de zak snoep leeg of is de reep chocolade op.

 

Bijna iedereen krijgt te veel suiker binnen. Dit komt omdat meer dan 80 procent van de ingenomen suiker verstopt zit in allerlei bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen. Lees de etiketten op de verpakkingen maar eens zorgvuldig. Let wel op dat de aanduidingen van suiker niet eenduidig zijn. Enkele verschillende benamingen voor suiker zijn: kandij, glucosestroop, fructose-stroop, dextrose, sacharose, sucrose en melasse stroop.

 


 

Voedsel voor het brein

 

Onze hersenen gebruiken zo’n 20% van alle energie in het lichaam. Die energie haal je uit je voeding en daarnaast hebben je hersencellen o.a. vitaminen en mineralen nodig als bouwstoffen. De belangrijkste voedingsstoffen voor je brein zijn: 

 1. Omega-3 vetzuren; zij verbeteren de cognitieve functies van het brein. Je vindt deze voedingsstoffen in vette vis, zeevruchten, walnoten en zeewier.
 2. Flavonoïden; zij bevorderen de aanmaak van bloedvaten en zorgen zo voor meer bloedtoevoer naar de hersenen. Deze voedingsstoffen vindt je in cacaobonen, groene thee, citrusvruchten, rode wijn en pure chocolade.
 3. Foliumzuur en folaat zijn vormen van vitamine B11; een essentiële vitamine voor het goed functioneren van ons brein. Deze voedingsstoffen haal je uit groene bladgroeten, sinaasappels en gist.
 4. Antioxidanten; maken de vrije radicalen, die zorgen voor oxidatie schade aan de celwanden, onschadelijk. Deze voedingsstoffen haal je uit bessen, aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten.

Een boodschappenlijstje van voedsel voor het brein kan er dus bijvoorbeeld als volgt uitzien:

 • Zalm of haring
 • Walnoten
 • Spinazie
 • Bosbessen
 • Kiwi’s
 • Sinaasappels
 • Pure chocolade
 • Rode wijn
 • Watermeloen
 • Avocado
 • Zeewier

 

Met gezonde sterke spieren heb je minder complicaties na een operatie

 

Uit een promotie onderzoek bleek dat patiënten met een lage spiermassa na een operatie meer complicaties ontwikkelen, minder snel opknappen en een grotere kans hebben om te overlijden na de ingreep. In het onderzoek werd er gekeken naar de buik- en rugspieren, welke een goede indicatie geven over de ontwikkeling van de gehele spiermassa. Hoe minder goed ontwikkeld die spieren zijn, hoe slechter de condities is.

 

De conclusie uit het onderzoek was helder; voldoende beweging, gezonde voeding en een goede spiermassa zijn dus niet alleen belangrijk om gezond te blijven, maar ook om beter bestand te zijn tegen ziekten. Als de spiermassa van een patiënt te laag is, dan is het goed om de patiënt aan te moedigen om de spiermassa te versterken.

 

Zout minderen door pittige kruiden te gebruiken 

 

Uit een onderzoek bleek dat mensen die regelmatig gekruid voedsel eten 2,5 gram minder zout per dag consumeren in vergelijking met mensen die doorgaans geen pittige kruiden gebruiken. Ze hadden ook een lagere bloeddruk. Blijkbaar neemt door het gebruik van pittige kruiden de behoefte aan zout als smaakmaker af. 

 

Als je pittige pepers wilt gebruiken maar je hebt hier nog weinig ervaring mee start dan met de mildere soorten. Als het te scherp voor je is, dan kun je de smaakpapillen kalmeren door de pittige kruiden te koppelen aan gezonde vetten van bijvoorbeeld avocado’s en noten. Deze helpen om de chemische stof af te breken die de scherpe en hete sensatie veroorzaken.

 


 

Tomaten kunnen longschade door roken herstellen

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat deze voedingsmiddelen de longfunctie bij ex-rokers kunnen herstellen en dat de longfunctie bij alle volwassenen afneemt.

 

Elk jaar probeert ongeveer 55 procent van alle volwassen rokers te stoppen met roken. Stoppen met roken vermindert op dramatische wijze het risico op ziekte, waaronder longziekten zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en longkanker, evenals vroege dood. De longen beginnen te genezen zodra het roken is gestopt, echter de longverbetering gaat geleidelijk en kan vele jaren duren. Bovendien neemt stoppen met roken alleen niet volledig het risico op het ontwikkelen van een aan roken gerelateerde longziekte weg.

 

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een dieet rijk aan fruit en groenten het risico op COPD bij huidige en ex-rokers kan verminderen. In feite was elke extra dagelijkse portie gekoppeld aan een 4-8 procent lager risico. De nieuwe studie gaat nog een stap verder en suggereert dat het consumeren van een dieet met veel fruit en groenten - met name tomaten en appels - de afname van de longfunctie onder ex-rokers over de duur van 10 jaar vertraagt.

Deze bevinding suggereert dat er bepaalde componenten in verse tomaten en appels kunnen zijn die helpen bij het herstellen van de longschade die het gevolg is van roken. Bovendien werd een langzamere verslechtering van de longfunctie waargenomen bij alle volwassenen in de studie die een tomatenrijk dieet aten - inclusief diegenen die nooit hadden gerookt.

 

Het verband tussen voeding en longfunctie was het meest uitgesproken bij ex-rokers. Toen het volume lucht dat ze konden inademen werd gemeten, hadden ex-rokers die een tomaat- en fruitrijk dieet gebruikten ongeveer 80 milliliter langzamer achteruitgang van de longfunctie gedurende 10 jaar. Dit geeft aan dat specifieke voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij het genezen van de schade veroorzaakt door roken.

 

 

Mensen die zich jonger voelen, leven langer

 

Onderzoek wees uit dat mensen die zich jonger dan hun leeftijd voelden langer leefden dan degenen die zich net zo oud als hun leeftijd voelde of ouder. Wetenschappers weten niet precies wat de oorzaak is maar er is in ieder geval een link tussen persoonlijkheid en ouder worden.

 

Uit een nieuw onderzoek kwam naar voren dat er twee hoofdkenmerken zijn die mensen helpen een langer leven te leiden: consciëntieusheid (is de mate waarin een persoon georganiseerd en doelgericht te werk gaat) en optimisme. Mensen met beide eigenschappen hebben waarschijnlijk meer de wil om het goede te doen om een gezonde levensstijl te leiden die hen lang gezond houdt.

 

Gezond ouder worden kan dus een self-fulfilling prophecy worden; als je denkt dat je jonger bent, dan wordt je ouder.

 

 

 

Is kaas gezond?

 

Kaas bevat enkele belangrijke voedingsstoffen, waaronder calcium en eiwitten, samen met vitamine B12 en zink. Maar dit maakt kaas nog niet gezond want het bevat zout (vooral oude kaas) en vetten waardoor er veel calorieën in zitten. Zachtere kazen hebben meestal minder calorieën dan harde kazen. Als het gaat om het vetgehalte, zijn sommige kazen lichter dan andere;  hoe hoger het vet, hoe hoger de calorieën. Bij het eten van harde kaas wordt relatief veel speeksel geproduceerd, waardoor je mond minder zuur wordt en je tanden minder vatbaar zijn voor gaatjes, dus dat is een positief bijeffect.

 

Conclusie:

Kaas bevat belangrijke voedingsstoffen maar vanwege de vele calorieën en het hoge natrium gehalte dien je het met mate te consumeren.

 

Mediterraan dieet kan dementie voorkomen

 

McEvoy's onderzocht de eetgewoonten van bijna 6000 oudere Amerikanen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Na correctie voor leeftijd, geslacht, ras, laag opleidingsniveau en leefstijl- en gezondheidsproblemen (zoals obesitas, diabetes, depressie, roken en lichamelijke inactiviteit) ontdekten  de onderzoekers dat diegenen die het MIND of mediterraan dieet volgden een 30% tot 35% lager risico hadden op cognitieve stoornissen. Hoe meer mensen op die voeding bleven, zei McEvoy, hoe beter ze cognitief hebben gefunctioneerd. Degenen die marginaal het dieet volgden, profiteerden ook, maar met een veel kleinere marge. Ze hadden 18% minder kans op tekenen van cognitieve stoornissen.

 

Wat zijn de mediterrane en MIND-diëten?

 

Het dieet is eenvoudig; plantaardig koken, waarbij het merendeel van elke maaltijd gericht is op groenten en fruit, volle granen, bonen en zaden, met een paar noten en een nadruk op extra zuivere olijfolie. Geraffineerde suiker en andere vetten dan olijfolie, zoals boter, worden zelden of helemaal niet geconsumeerd. Vlees wordt ook nauwelijks geconsumeerd, soms een klein beetje om het gerecht smaak te geven. In plaats daarvan kunnen maaltijden eieren, zuivel en gevogelte omvatten, maar in veel kleinere porties dan in het traditionele westerse dieet.  Ze voegen ook minstens drie porties bonen, twee of meer porties bessen, porties kip of kalkoen en een keer vis per week toe en ze drinken een glas wijn per dag.