Tips over gezondheid

 

Gezonde levensstijl verkleint kans op dementie 

 

Uit een onderzoek werden hersenscans van mensen met een ongezonde levensstijl geanalyseerd en hier kwam naar voren dat de eerste signalen van dementie vroegtijdig te detecteren zijn. Een ongezonde levensstijl veroorzaakt schade aan het brein waardoor de kans op dementie fors toeneemt. Dat roken en veel alcohol drinken slecht is voor ons brein is bekend maar gezond eten en voldoende bewegen zijn ook belangrijk om ons brein gezond te houden. Ook de kans op de zogenaamde welvaartsziekten worden verkleind met een gezonde levensstijl.  

 

Tekort aan ijzer komt vaker voor

 

Ons eten bevat minder ijzer. Tevens eten steeds meer mensen minder vlees. Hierdoor komt een ijzer tekort vaker voor. Symptomen van ijzertekort zijn:

 • snel buiten adem of vermoeid.
 • last van rusteloze benen (drang om te lopen).
 • bleke huid.
 • hartkloppingen.

Wanneer je meer van onderstaande producten toevoegt aan je dieet kan je ijzertekort hersteld worden:

 • aardappelen.
 • broccoli.
 • spinazie.
 • watermeloen.
 • kiwi's.
 • sinasappelen.
 • rood vlees.
 • peulvruchten.
 • rozijnen en gedroogde vijgen en abrikozen.
 • zaden en noten.

Wanneer je twijfelt of je een ijzertekort hebt, dan kan dit eenvoudig middels een standaardbloedtest vastgesteld worden. 

 

Spijsvertering is persoonlijk

 

Niet iedereen reageert hetzelfde op de stoffen uit onze voeding. Zo kan de een sterk reageren op bijvoorbeeld bonen of uien. Klachten zoals een opgeblazen gevoel, zure oprispingen, brandend maagzuur, diarree of verstoppingen zijn bij veel mensen geen onbekende. Onderstaande tips kunnen helpen bij problemen met je spijsvertering:

 • kauw je voedsel goed en eet rustig.
 • drink niet te veel bij je maaltijd.
 • eet niet vlak voor je gaat slapen.
 • eet vezelrijk voedsel (bv havermout).
 • eet regelmatig gefermenteerde producten (bv Temphe).
 • bij darmklachten eet licht verteerbaar voedsel zoals soep en bouillon.
 • wees voorzichtig met sterke kruiden en sambals.

 

 

Sociale besmetting

 

Het gezegde "waar je mee omgaat raak je mee besmet" gaat in de praktijk vaak op. De invloed van je omgeving is zeer groot. Zo zie  je bijvoorbeeld vaak dat fitte mensen omringd worden door andere fitte mensen. Als jouw vrienden bijna dagelijks naar de snackbar gaan, dan is het moeilijk om daar tegenin te gaan. Mensen zijn tenslotte sociale wezens en hierdoor lopen wij  een vergroot risico op een sociale besmetting. Als je een gezonde levensstijl belangrijk vindt, zoek dan binnen je omgeving naar mensen die dit ook belangrijk vinden. Vergroot je sociale omgeving door meer gelijkgestemden te vinden.


Voor ouders is het belangrijk dat zij het goede voorbeeld geven want kinderen worden sterk beïnvloed door het gedrag van hun ouders. Hetzelfde geldt ook voor leidinggevende. Indien zij het slechte voorbeeld geven, dan is de kans groot dat dit voorbeeld gevolgd wordt.

Van snoepen krijg je trek
 
Je hebt trek en dan krijg je zin om iets te snoepen. Het vervelende is dat het niet helpt om je hongergevoel weg te nemen. Suikersnacks onderdrukken het hongergevoel maar voor een kort moment. Door suikers worden de verkeerde hormonen beïnvloed waardoor het hongergevoel juist zal toenemen. Om het hongergevoel weg te nemen kun je beter iets eten dat eiwitten, vezels en gezonde vetten bevat. Havermout is bijvoorbeeld een goed alternatief als ontbijt in plaats van brood (brood bevat relatief veel snelle koolhydraten wat hetzelfde effect heeft als suiker). Een avocado bevat eiwit en gezond vet en is hierdoor bijvoorbeeld een goede middagsnack. Verder is de klassieker: "snoep verstandig eet een appel" ook nog steeds een aanrader. 

 

Supplementen om af te vallen

 

Er is een miljarden industrie met betrekking tot supplementen om af te vallen maar in hoeverre zijn die supplementen werkzaam. Een recent US onderzoek naar dit soort supplementen was hierover duidelijk: er zijn maar heel weinig mensen die significant gewicht verliezen als zij deze supplementen gebruiken. Het geld dat je hieraan besteedt is dus over het algemeen weggegooid geld. Op het moment dat je je levensstijl daadwerkelijk verandert dan zal je resultaat zien en dan kan zo'n supplement wellicht helpen maar waarschijnlijk is dit dan deels toe te schrijven aan het placebo effect. Een pil waarmee je probleemloos, zonder je levensstijl aan te passen, kan afvallen is er helaas dus niet. Er is maar een remedie: gezond eten en drinken, voldoende bewegen, slapen en dagelijks keuzes maken die goed zijn voor je geestelijk en lichamelijke gezondheid.

 

Hoe bepalend is de BMI?

 

De BMI (body mass index) die de verhouding tussen lichaam en gewicht aangeeft in een getal (20-25 gezond) wordt regelmatig gehanteerd als indicator voor gezondheidsrisico's. Uit onderzoeken blijkt echter dat tailleomvang en de verhouding tussen vet- en spiermassa parameters zijn die wellicht nog wel belangrijker zijn. Het wordt ook steeds duidelijker dat overtollig buikvet, met name diep vet rond de organen, een groot risico met zich meebrengt. Dit vet kan namelijk een ontstekingsproces aanwakkeren en in stand houden en schade aan hart en vaten veroorzaken (welvaartziekten). Helaas wordt buikvet gemakkelijk aangemaakt maar is weer moeilijk kwijt te spelen. Voeding en lichaamsbeweging c.q. je levensstijl zijn bepalend zeker naarmate wij ouder worden. Je dient koolhydraten en suikers te matigen en regelmatig met een matige tot hoge intensiteit te bewegen om je buikvet te reduceren en gezond te houden. Diëten of wondermiddelen die een snel en blijvend resultaat geven zijn er ook niet. 

 

Is gedroogd fruit gezond?

 

Gedroogd is geen alternatief voor vers fruit omdat de vitamine C verloren gaat tijdens het droogproces. Maar gedroogd fruit bevat vaak nog wel andere vitamines, mineralen en vezels. Nadeel is echter dat de concentratie suiker omhoog gaat doordat een groot gedeelte van het vocht tijdens het drogen eruit gehaald wordt. In gekonfijt fruit wordt het fruit geconserveerd met suikers dus eet die met mate. Gedroogde pruimen hebben nog een extra voordeel vanwege zijn laxerende werking. Gedroogd fruit is een goed alternatief voor snoepgoed maar is geen alternatief voor vers fruit. 

 

Onze hersenen proberen de toekomst te voorspellen

 

Uit een promotieonderzoek naar de werking van ons brein werd aannemelijk gemaakt dat ons brein een soort "voorspellingenmachine" is. Met behulp van onze zintuigen en persoonlijke ervaringen maken onze hersenen een plaatje of beeld van hetgeen wij waarnemen of beter gezegd denken waar te nemen. Als wij bijvoorbeeld een schim zien in onze ooghoeken dan vertalen onze hersenen die schim naar bijvoorbeeld een kat. Onze hersenen voorspellen als het ware dat die schim een kat is. In het onderzoek werd wetenschappelijk aangetoond, wat filosofen al jaren aangeven, dat wat wij waarnemen niet de werkelijkheid is maar een interpretatie van onze geest. Onze ogen en hersenen leggen de omgeving niet passief vast maar nemen actief waar. Jouw beeld van de wereld kan daarom anders zijn dan die van een ander, het is jouw wereld.

 

De rol van de overheid bij ziektepreventie

 

De overheid heeft eind 2018 een Nationaal Preventieakkoord opgesteld waarin afspraken staan om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Dit past bij artikel 22 van onze Grondwet waarin vastgelegd is dat de overheid maatregelen moet treffen ter bevordering van de volksgezondheid. Voorkomen is altijd beter dan genezen dus in die zin is preventiebeleid verstandig. Het dilemma hierbij is wel dat de overheid zich gaat bemoeien met de leefstijl van mensen en dat is in onze westerse maatschappij een privé aangelegenheid. Maar de overheid kan natuurlijk wel de leefstijl van mensen beïnvloeden. Zo heeft de overheid behoorlijk succes geboekt met zijn antirookbeleid. Dit is wel een kwestie van een lange adem hebben maar in de afgelopen 30 jaar zijn het aantal rokers met meer dan 20% gedaald. Roken is niet als 30 jaar geleden nog normaal en wordt in openbare gelegenheden ook niet meer geaccepteerd. Tevens is roken wel heel prijzig geworden. Ik ben benieuwd welke middelen de overheid in gaat zetten om de overige zaken aan te gaan pakken. Het lijkt erop dat overgewicht het nieuwe roken geworden is.  

Ademcoach
Een goede ademhaling is belangrijk. Hoewel ademhalen vanzelf gaat, hebben veel mensen geen goede ademhaling. Stress kan een belangrijke rol spelen bij een verkeerde ademhaling. Bij te veel of chronische stress is je ademhaling vaak oppervlakkig en snel. Hierdoor kan de stress en spanning nog verder toenemen. Een goede rustige ademhalingsfrequentie is 6 tot 12 ademhalingen per minuut. Vaak zijn wij ons niet of nauwelijks bewust van onze slechte ademhaling. Maar als je geregeld last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid dan kan een slechte ademhaling hierin een rol spelen. Een ademcoach kan je helpen om je ademhaling weer rustig te krijgen. Op internet zijn ook veel ademhalingsoefeningen te vinden. In algemene zin dien je door je neus in te ademen en uit te ademen. De buikademhaling, waarbij tijdens het inademen je middenrif samentrekt, is de beste ademhalingstechniek om te leren jezelf te ontspannen. 

 

Is kou goed voor het lichaam?

 

Wim Hof, beter bekend als de "Ice man" die diverse koude-records (o.a. een halve marathon lopen op blote voeten bij temperaturen tussen de 25-30 graden Celsius onder nul) op zijn naam heeft staan, is in Amerika zeer bekend aan het worden. In Nederland werd hij lange tijd alleen als een uitzonderlijk mens gezien maar dit is inmiddels wel veranderd. Wim heeft zijn trainingsmethoden verder ontwikkeld en hiervoor een trainingsprogramma opgezet. Hij heeft al veel mensen succesvol getraind die ook instaat zijn om onder extreme onstandigheden nog goed te functioneren.

 

Een door Wim Hof getrainde groep mensen is in het Radboud UMC onderzocht en toen is er wetenschappelijk bewijs gevonden dat zijn trainingsmethoden (ademhaling, meditatie/focus-technieken in combinatie met het geleidelijk blootstellen aan kou) het immuunsysteem versterkte. De echte wetenschapper zou ongetwijfeld meer bewijs willen zien maar er is in ieder geval aannemelijk gemaakt dat ademhalingsoefeningen, mindset en herhaalde blootstelling aan koude een gunstig effect heeft op ons lichaam. Om nu gelijk een koude douche of ijsbad te nemen is dan ook af te raden zonder eerst jezelf te trainen in ademhaling- en meditatie/focus-technieken. 

 

 

Te veel suiker

 

Te veel suiker is niet gezond dat is geen nieuws maar uit Zwitsers onderzoek bleek dat zelfs een gemiddelde suikerconsumptie onze vetproductie in de lever verdubbeld. Deze hogere vetproductie werd zelfs vastgesteld 12 uur na consumptie van suiker bijvoorbeeld na het drinken van vruchtendrank (een glas sinaasappelsap bevat veel fructose wat vergelijkbaar is met zo'n 4 klontjes suiker). De wereld gezondheidsorganisatie adviseert om de suikerinname te beperken tot 25-50 gram maar doordat suikers in veel producten toegevoegd worden gaan de meeste mensen hier overheen. In Zwitserland wordt de suikerconsumptie geschat op meer dan 100 gram per dag. Het wordt steeds duidelijker dat suiker een belangrijke bijdrage levert aan de toename van obesitas en diabetes 2.  

 

Microbioom

 

In en op ons lichaam leven heel veel mico-organismen zoals bacteriën en virussen. Deze verzameling microben wordt het microbioom genoemd. De bacteriën in onze darmen helpen niet alleen ons voedsel te verteren maar hebben ook een belangrijke functie bij de versterking van ons immuunsysteem. Het is dus zaak dat wij zorgen dat onze bacteriën gezond blijven en dat het mircobioom in balans blijft. Goede voeding is daarbij een vereiste. Zo helpt gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, tempeh en yoghurt bij het in stand houden van de nuttige darmbacteriën. Een teveel aan stress kan ook een negatieve invloed hebben op je microbioom. Zorg dus goed voor je leger van microben want deze zijn essentieel om je te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.   

 

Gasvorming

 

Bij het verteren van onze voedsel ontstaan er gassen. Deze gassen moeten de darm weer verlaten dus daarom laat elk mens af en toe een scheet. Nu verschilt dit per persoon maar 10 tot 20 keer per dag is normaal. Wanneer dit veel meer is dan heb je last van winderigheid of flatulentie. Dit kan veroorzaakt worden door:

 • teveel lucht inslikken tijdens het eten of bijvoorbeeld door kauwgom te kauwen.
 • bepaalde voedingsmiddelen.
 • drinken van koolzuurhoudende dranken.
 • medicijn gebruik.
 • darmklachten of darmziekten.

De geur is afhankelijk van je darmflora en wat je gegeten hebt. Zo zorgen eiwitrijke producten (zoals vlees en eieren), peulvruchten, uien, prij en diverse koolsoorten vaak voor een sterkere geur en meer gasvorming.

 
Elke dag douchen?
Elke dag douchen is niet zondermeer aan te bevelen voor de meeste mensen. Zeker in de winter kan dit tot een droge huid leiden als gevolg van uitdroging. "Vocht inbrengende" crème gaat je dan helaas niet helpen want deze crème hersteld alleen het beschermende vetlaagje van je huid. Je kunt van buitenaf namelijk geen vocht in je huid brengen (dat is slechts een marketing praatje). Het is beter voor je huid om elke 2 dagen te douchen en in de winter zou om de 3 dagen voor de meeste mensen voldoende dienen te zijn. Andere tips zijn douche niet te warm, te lang en gebruik doucheolie in plaats van zeep. Mensen die last hebben van eczeem dienen sowieso op te passen met elke dag douchen omdat dit hun klachten kan verergeren.
Omega 3 vetzuren
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Hieronder vallen ALA, EPA en DHA. Waarvan de laatste 2 bekend staan als visvetzuren en (vette) vis is dan ook onze belangrijkste voedingsbron. ALA  komt voor in raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines. Tevens zit ALA in kleine hoeveelheden in vlees en groene bladgroenten. 
Uit onderzoek blijkt dat omega 3 een positief effect heeft op onze bloeddruk heeft en het risico op hart- en vaatziekten verkleint. DHA is belangrijk voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen.
Bij een goede gevarieerd etenspatroon neem je voldoende omega 3 vetzuren tot je maar de vraag is wie houdt zich strikt aan de voorschriften van het voedingscentrum? Indien je niet of nauwelijks vis eet, dan kun je overwegen om visoliecapsules te gebruiken. Sommige onderzoeken suggereren dat visolie tevens de gezondheid van de huid kan verbeteren. Zoals met alle voedingssupplementen geldt dat je de aanbevolen dosis niet moet overschrijden. Tevens kun je hiermee niet een slechte voeding en een ongezonde levensstijl te niet kan doen.

 

Leeftijd is geen beperking om af te vallen

 

Afvalprogramma’s zijn ook voor mensen boven de 60 succesvol. In een onderzoek werden 2 groepen van mensen met overgewicht, 1 groep van mensen jonger dan 60 en 1 groep van mensen tussen de 60-78, die een afvalprogramma doorliepen met elkaar vergeleken. Daarbij bleek dat de afvalresultaten van beide groepen zeer dicht bij elkaar lagen. Het afvalprogramma maakte gebruik van persoonsgerichte levensstijl aanpassingen gericht op voeding, beweging en psychologische ondersteuning.

 

De onderzoekers concludeerde dan ook dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn om succesvol af te vallen. Dit is goed nieuws want overgewicht leidt naarmate je ouder wordt vaker tot medische problemen. Door op oudere leeftijd een gezond gewicht na te streven zal de kans op de zogenaamde welvaartsziektes verminderen.

 

Een ei hoort erbij

 

Eieren worden veel gebruikt in onze voeding en is in de basis een goed en gezond product. Naast eiwitten bevat een ei namelijk diverse vitaminen en mineralen. Overig is een gewoon ei niet gezonder dan een scharrelei, ze bevatten beide ongeveer dezelfde goede voedingsstoffen. Zoals echter met de meeste zaken is te veel niet goed. Dit komt onder ander dat eieren rijk zijn aan cholesterol en een hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Verder bleek uit onderzoek dat langdurig en veelvuldig eten van eieren de bloedsuikerspiegel vergroot met als gevolg een vergroot risico op diabetes.

 

Het voedingscentrum adviseert daarom om slechts 2-3 eieren per week te eten en voor vegetariërs geldt 3-4 eieren per week.

Proteïnen
Proteïnen is een ander woord voor eiwitten maar het klinkt chiquer en daarom wordt dit woord regelmatig gebruikt in reclame uitingen. Eiwit is onmisbaar in de voeding van de mens. De functies hiervan zijn; bouwstof voor groei en herstel en brandstof voor het lichaam. Een volwassene heeft dagelijks zo’n 0.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Onze spieren zijn voor 75%  opgebouwd uit eiwitten. Bij beschadiging van onze spieren als gevolg van sporten en bodybuilding heeft je lichaam een verhoogde behoefte aan eiwitten. Daarom zie je professionele bodybuilders vaak eiwit-shakes gebruiken.
 
Een gezonde gevarieerde voeding bevat voldoende eiwitten voor de meeste mensen. Natuurlijke eiwitbronnen zijn o.a. eieren, melk, kwark, vlees, rijst, aardappelen, tarwe, erwten en peulvruchten. Vegetariërs dienen rekening te houden met het feit dat plantaardige eiwitten een geringere kwaliteit hebben dan dierlijke eiwitten. Fastfood- en snackproducten bevatten te weinig eiwitten en zijn dus geen goede bron voor je dagelijkse eiwitbehoefte.

 

Heb jij een alter ego?

 

Superhelden zijn vaak alter ego’s van normale mensen, bijvoorbeeld de reporter Clark Kent is Superman en de miljonair Bruce Wayne is Batman. Dit stelt superhelden instaat om een normaal leven te leiden. Superster Beyonce’ had aan het begin van haar carrière  een alter ego gecreëerd die haar hielp om zelfverzekerd en sensueel op het podium te staan. Na een aantal jaren had ze voldoende zelfvertrouwen en ervaring opgedaan en had ze haar alter ego niet meer nodig.

 

Het aannemen van een alter ego wordt in de psychologie gezien als een extreme vorm van afstand nemen van jezelf dat ons helpt om emoties en gevoelens in een bepaalde situatie beter te beheersen. Het stelt ons instaat om onze angst in toom te houden en versterkt ons zelfvertrouwen.  Wanneer je extra zelfvertrouwen zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij een belangrijke presentatie, dan is het dus een goede strategie om jezelf een alter ego aan te meten die voor jou de klus klaart.

Puzzelen is goed voor het brein
Uit meerdere onderzoeken kwam naar voren dat mensen die regelmatig kruiswoordpuzzel of cijfermatige puzzels zoals Sudoku deden hoger scoorde op cognitieve vaardigheden. De leeftijd van de mensen in deze onderzoeken varieerde tussen de 50 en 90 jaar. Op zich niet vreemd want hersenen worden ook wel eens vergeleken met spieren. Als je die niet of nauwelijks gebruikt dan verlies je spierkracht. Dus wanneer je je hersenen niet meer regelmatig gebruikt verlies je denkkracht klinkt dan ook logisch.
Het onderzoek kon niet overduidelijk bewijzen dat regelmatig puzzelen je brein scherp houdt maar alle deelnemers die regelmatig puzzelde scoorde wel hoger dan de andere deelnemers op de cognitieve testen. De onderzoekers suggereerde dan ook dat regelmatig puzzelen je hersenen langer fit houden. Verder werd er gesproken dat het mogelijk is dat mensen die hun hersenen nog actief gebruiken op latere leeftijd een cognitieve reserve opbouwen waardoor ze minder snel de nadelige gevolgen van dementie zullen ervaren.
Lezen is gezond
5-10 minuten lezen per dag helpen al om je stress te reduceren. Als je leest ben je gefocust, je vergeet alles om je heen en je ontsnapt even aan de werkelijkheid. Dit is een rustmoment dat andere delen van onze hersenen activeren die ons helpen om tot rust te komen en te ontstressen. Lezen is een goede manier om ons concentratievermogen te trainen en het verruimt ons denken. Door het lezen van verhalen en je in te lezen in de personages begrijp je de gevoelens van anderen beter en zal je empathisch vermogen verbeteren. Zelfhulpboeken kunnen je helpen om je eigen leven in een ander perspectief te zetten waardoor je beter instaat bent om je problemen op te lossen.
 
Met internet op je mobiele telefoon heb je continue toegang tot informatie van diverse social media-bronnen. Hierdoor lezen wij minder snel een boek. Hier doen wij onszelf dus tekort. Boeken zijn natuurlijk ook een uitstekende bron voor het vergroten van je kennis. Succesvolle mensen hebben de gewoonte veel te lezen om hun horizon te verbreden en om hun kennis en visie verder te ontwikkelen. Dit is een gewoonte die je kan overnemen omdat je boeken ook eenvoudig op je laptop, telefoon of e-reader kan lezen. Als geld een probleem is, ga dan op zoek naar gratis boeken op internet.

 

Vitamine C voor betere spieren voor 40 en 50 plussers

 

Uit een onderzoek bleek dat de mensen van de testgroep (leeftijd 42-82 jaar) met de hoogste vitamine C in hun dieet of bloed de grootste skeletspiermassa hadden. Hieruit werd de conclusie getrokken dat vitamine C uit de voeding belangrijk is voor de spiergezondheid bij mannen en vrouwen tussen de 42 en 82 jaar.

 

Het is bekend dat naarmate mensen ouder worden de spiermassa afneemt en dit kan op den duur tot gezondheidsproblemen leiden. Vitamine C beschermt de cellen en weefsel tegen de schadelijke stoffen van vrije radialen die kunnen bijdragen aan de degradatie van de spieren. 

 

De mensen uit het onderzoek werden niet behandeld met vitamine C preparaten of een megadosis aan vitamine C. Het eten van bijvoorbeeld een sinaasappel en voldoende groenten is volgens de onderzoekers al voldoende voor de meeste mensen.

 

Muziek als therapie

 

In een Amerikaanse studie zijn 350 hartpatiënten over meerdere jaren gevolgd. Waarvan de helft een standaard behandeling kreeg en de andere helft kreeg naast de standaardbehandeling elke dag een muzieksessie waarbij ze met hun ogen dicht voor een half uur in alle rust luisterde naar muziek waar zij positief op reageerde. Na enkele jaren waren de resultaten overtuigend beter voor de groep die tevens de muziektherapie gehad had. Zij hadden minder hartfalen, er waren minder operaties nodig geweest en hun angst en pijn was lager geweest dan de groep die alleen een standaardbehandeling gekregen had.

 

Dit onderzoek bevestigd wat veel mensen zelf ook wel eens hebben ervaren. Muziek kan een positief effect hebben op je lichaam en geest. Zowel je geest als lichaam kan zich sneller en beter ontspannen door het luisteren naar muziek en het kan je stress verminderen. Op YouTube zijn veel rustgevende muziekbestanden te vinden die je hiervoor kan gebruiken.

 

Wat kunnen wij van de kat leren

 

Katten zijn eigenzinnige dieren die hun eigen weg gaan en zich niet onderwerpen aan hun eigenaar. Een kat is in balans, zelfverzekerd en volgt zijn intuïtie. Waarschijnlijk zijn katten van nature meesters in mindfulness. Ze kunnen zich uitstekend focussen, leven in het hier en nu en lijken zich nergens zorgen over te maken. Een katten psychiater zal waarschijnlijk geen volle wachtkamer hebben en als een patiënt zich meldt, dan zal die waarschijnlijk na een paar aaien in no time spinnend en knorrend op de bank liggen. Tevens zorgen katten goed voor zichzelf. Als je op deze manier naar katten kijkt, dan kunnen wij daar nog veel van leren. 

 

 

Chief Happiness Officer (CHO)

 

Een Chief Happiness Officer houdt zich bezig met het werkgeluk van het personeel binnen een bedrijf of organisatie. Zijn taak is dat de werknemers zich prettig voelen op de werkvloer. Deze functie is ontstaan doordat bedrijven en organisaties zich steeds meer realiseerde dat werkgeluk een belangrijke waarde is voor het leveren van prestaties op het werk. Verder is het gebleken dat werknemers meer vrijheid, betrokkenheid en werkplezier verwachten.

 

Je kunt tegenwoordig geen goede werknemers meer binden en boeien door alleen maar een goed salaris en marktconforme secundaire voorwaarden te bieden. De bedrijfscultuur en de mensen die er werken bepalen steeds meer het succes van een bedrijf. Bij succesvolle bedrijven werken mensen die blij en opgewekt naar hun werk gaan omdat zij doen waar zij werkplezier van krijgen en omdat de bedrijfscultuur aansluit bij hun persoonlijke waarden en doelstellingen. Vooral voor bedrijven waar een grote behoefte is aan gekwalificeerde vakmensen en hoogopgeleide mensen zal een CHO toegevoegde waarde kunnen bieden. Wellicht dat binnenkort jouw bedrijf ook een chef geluk aanstelt.

 

Mogelijk een link tussen negatief denken en dementia

 

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat er mogelijk een verband is tussen structureel negatief denken en het ontstaan of ontwikkelen van dementie. Eerder onderzoek wees al uit dat mensen die angstig en of depressief zijn een hoger risico lopen op het ontwikkelen van dementie. Uit het huidig onderzoek kwam naar voren dat hoe sterker en frequenter iemand last heeft van negatief denken hoe sneller het verstandelijk vermogen afnam. Dit is een signaal dat er spraken kan zijn van het ontwikkelen van dementie.  

 

Dit soort zaken zijn nooit 100% te bewijzen maar ik zou zeggen; zorg dat je bewust wordt van je negatieve gedachten en richt jezelf op positief denken.

 

Lekker bakkie koffie

 

Koffie is een belangrijk onderdeel van de westerse cultuur. Veel mensen zweren bij een bakkie koffie. De vraag of koffie gezond is, is niet met een ja of nee te beantwoorden omdat de diverse onderzoeken die hiernaar gedaan zijn tegenstrijdige resultaten rapporteren. Op basis van al die onderzoeken is er wel een vuistregel vast te stellen en die zegt dat je niet meer dan 4 koppen koffie dient te drinken. Niet iedereen is hetzelfde dus er zijn mensen die klachten kunnen krijgen van (teveel) koffie bijvoorbeeld maagzuurklachten. Wees dus alert hoe je lichaam reageert op koffie. Indien je geen cafeïnevrije koffie drinkt, dan is het goed om te weten dat te veel cafeïne kan leiden tot slaapproblemen en nervositeit als je hier gevoelig voor bent.  Als je koffie met mate drinkt dan kan dit een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel en darmflora. Maar als je bijna altijd teveel koffie drinkt, dan verhoog je hiermee de kans op hart- en vaatziekten.

 

Misschien heb je wel eens gehoord van bullet-proof koffie. Dit is koffie met boter en kokosolie en is geïnspireerd op thee verrijkt met Yakboter dat in Tibet gedronken wordt (Jakkes). Dit is in Amerika gehypet door er diverse positieve claims aan te verbinden. Nu is het natuurlijk duidelijk dat wanneer je echte boter gebruikt je goede vetten binnenkrijgt en dat je hongergevoel hiermee onderdrukt wordt. Maar hou wel rekening met het feit dat zo’n bullet-proof koffie een caloriebommetje is van zo’n 200-400 kilocalorieën dus gebruik het dan wel als maaltijdvervanger.

 

Versterk je immuunsysteem

 

Het immuunsysteem is ons afweersysteem. Dit kun je zien als ons interne verdedigingssysteem tegen ziekte; het bestrijdt zowel externe als interne microbiële ziekteverwekkers. Het is niet zo dat wij geboren worden met een bepaald immuunsysteem en daar hebben wij het dan maar mee te doen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om ons immuunsysteem te versterken. Het zal misschien geen verrassing zijn dat dit alles te maken heeft met onze leefstijl. Hieronder zal ik diverse tips geven hoe wij ons immuunsysteem kunnen versterken:

 • De basis is gezond eten en drinken. Dus zoveel mogelijk onbewerkt voedsel (dus geen voedsel dat door de voedingsindustrie bewerkt is), veel groenten en weinig vlees en koolhydraten. Geen suikerhoudende dranken of kunstmatig gezoete dranken en heel weinig alcohol. Omdat bijna niemand zich aan deze strikte regels houdt, kan het geen kwaad om als voedingssupplementen  vitamine C te gebruiken en vitamine D tijdens de donkere maanden.
 • Verlaag je stressniveau door voldoende ontspanning en balans in je leven te brengen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zoek naar ontspanningsmethoden die voor jou effectief zijn en maak daar een routine van. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, muziek luisteren zijn maar kijk eens of bijvoorbeeld meditatie, yoga, Tai-Chi of mindfulness wat voor jou is.
 • Beweeg voldoende, bij voorkeur in de buitenlucht. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je doet maar beweeg tenminste een half uur per dag. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan huishoudelijke karweitjes, bedenk dan dat die ook bijdragen aan je dagelijkse beweging. Zorg dat je zoveel mogelijk dagelijkse bewegingsroutines inbouwt door bijvoorbeeld tijdens de pauze een wandeling te maken.
 • Bouw en werk aan je sociaal netwerk. Zorg dat je regelmatig met mensen omgaat waar je een band mee hebt. Relaties dien je te onderhouden, dat wil zeggen dat je tijd dient te nemen om je sociale contacten te versterken middels persoonlijk contact. Wanneer je een partner hebt, pas dan op dat je relatie niet op de automatische piloot draait maar zorg elke dag dat je partner ervaart dat je om hem of haar geeft. 

Bovenstaande zaken zijn feitelijk de basis maar je kunt nog veel meer zaken doen die je helpen om je immuunsysteem te versterken. Zo heeft Wim Hof, alias The Iceman, wetenschappelijk aangetoond dat zijn ademhalingstechnieken en koude oefeningen het immuun systeem versterkt en dat dit te trainen is.

 

Het tweede brein


In ons lichaam leven heel veel bacteriën meer dan het aantal lichaamscellen en gemiddeld genomen is het totale gewicht van al die micro-organismen ongeveer 1.5 kilo. Deze vormen een ecosysteem dat gezien kan worden als een enorm neuraal netwerk. Dit wordt dan ook wel het tweede brein genoemd. Het is geen denkend brein maar wel een neuronen netwerk dat verantwoordelijk is voor informatie en reacties naar onze hersenen. Het is inmiddels duidelijk dat gezonde darmmicroben de kans op een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid vergroten.

 

Bij bepaalde gevoelens wordt er verwezen naar de buik of maag; vlinders in je buik of een knoop in je maag. Dit zijn voorbeelden die onderbouwen dat waarschijnlijk verschillende emoties worden beïnvloed door ons tweede brein. Verder is het bekend dat bepaalde voedingsmiddelen een invloed hebben op onze gemoedstoestand. Je bent wat je eet is een gezegde dat dus in dit licht meer en meer betekenis krijgt. 

 

Het belang van vet

 

Vetten zorgen voor energie (energieleverancier) maar zijn bijvoorbeeld ook van belang voor de opname van enkele vitamines en mineralen.Tevens zijn vetten belangrijk voor onze hart en bloedvaten en ons brein. Vetten hebben een negatieve reputatie gekregen als dikmakers maar dat is niet geheel terecht want vetten zijn essentiële voedingsstoffen en zolang je de juiste vetten eet in normale hoeveelheden dan komt het alleen maar je gezondheid ten goede.

 

Er zijn verschillende soorten vetten te onderscheiden en daarbij dien je te onthouden dat je voorzichtig dient te zijn met de inname van verzadigde vetten die o.a. in vet en bewerkt vlees, chocolade, ijs, snacks en gebak zitten. De onverzadigde vetten zijn gezonder en deze zitten o.a. in vette vis, plantaardige oliën, noten, avocado's en pinda’s. De transvetten dien je zoveel mogelijk te vermijden omdat deze ongezond voor je zijn. Transvetten worden inmiddels al veel minder gebruikt dan vroeger maar zitten nog vaak in bladerdeegproducten, frituurvet, gebak, koekjes en snacks. In algemene zin mag je als stelregel aanhouden om matig bewerkt voedsel te consumeren want hier zijn maar al te vaak ongezonde stoffen toegevoegd om de smaak of houdbaarheid te verbeteren. 

 

Concentratie problemen?

 

Steeds meer mensen hebben last om zich te concentreren op waar ze mee bezig zijn. Hierdoor kost het vaak meer moeite om bepaalde taken te verrichten. Op je werk kan dit ontstaan als de complexiteit toeneemt in combinatie met tijdsdruk. Wanneer je op zo’n moment onvoldoende kan focussen, dan wordt het moeilijk om efficiënt en productief te werken. Dit kan leiden tot een toenemende stress op het werk. In deze tijd zijn er zo veel informatieprikkels, dat het niet eenvoudig is om je daar altijd in voldoende mate voor af te schermen. Door je hiervan bewust te zijn en momenten te kiezen om je van deze informatieprikkels af te schermen zul je merken dat je weer beter instaat bent om jezelf te focussen.  

 

Tips om beter te concentreren:

 • Zorg voor voldoende rust en slaap.
 • Mediteer regelmatig.
 • Neem regelmatig een korte pauze.
 • Maak s ’middag een wandeling in plaats van een boterham achter je bureau te eten.
 • Maak notities in een schrijfblok en werk met geschreven actielijstjes.
 • Zet je telefoon uit als je dient te focussen op iets belangrijk.

 

Het is nooit te laat om te stoppen.

 

Uit onderzoek blijkt dat de longen van ex rokers zich beter herstellen dan men dacht dat mogelijk was. Een paar jaar na het stoppen vertoonde veel cellen in de luchtwegen van de ex-rokers die aan het onderzoek meededen geen schade meer door het roken. Dus ook al heb je 30 jaar lang gerookt, dan is het nog niet te laat om te stoppen met roken.

 

Takelen onze hersenen naarmate wij ouder worden af?

 

Naarmate wij ouder worden takelen onze hersenen af is een gedachte die vele hebben maar uit hersenonderzoek blijkt dat het niet zo eenvoudig ligt. Onze hersenen blijven zich ook latere leeftijd nog aan te passen. Naarmate wij ouder worden, kan wel het kortetermijngeheugen slechter worden. Maar omdat wij over meer kennis beschikken kunnen wij gemakkelijker dingen in de juiste context plaatsen en relativeren. Ze zeggen niet voor niets; wijsheid komt met de jaren. Het lijkt erop dat als wij jong zijn, het geheugen meer gerelateerd is aan nieuwe informatie en als wij ouder worden, dan is het geheugen meer gerelateerd aan doelen. Hierdoor kunnen wij problemen sneller oplossen en situaties beter inschatten omdat wij het grotere plaatje zien.

 

Door op latere leeftijd actief te blijven en ons geheugen te blijven stimuleren, takelen onze hersenen dus niet af maar worden wij wel steeds wijzer.

 

Start met bodybuilding na je pensionering.

 

Naarmate je ouder wordt verlies je spiermassa, dat voor een deel vervangen wordt door vet. Om dit tegen te gaan is het zaak dat je meer gaat bewegen. Een gezonde spiermassa beschermt je tegen ouderdomssuiker en overgewicht. Daarnaast zorgt een gezonde spiermassa voor een  sneller herstel bij ziekte of na een operatie. Krachttraining en een gezonde voeding remt het afbreken van je spiermassa af en hiermee kun je zelfs op latere leeftijd nog spiermassa opbouwen. Het verlies aan spiermassa kan al vanaf je dertigste ontstaan, zeker als je weinig beweegt. Door tenminste 1 keer per week te sporten, kun je er al voor zorgen dat je spiermassa in stand blijft. Maar naarmate je ouder wordt zul je meer op je voeding dienen te letten en meer dienen te bewegen om je spiermassa in stand te houden. Feitelijk is het dus een uitstekend idee om te beginnen met bodybuilden na je pensionering.

 

Alles is energie

 

Natuurkundige stellen dat alles energie is. Dit is iets om rekening mee te houden want dit heeft ook betrekking op jouw leven. Zo heb je soms heel veel energie en soms maar weinig energie. Je kunt ergens energie van krijgen en ergens energie aan verliezen. Er zijn mensen met positieve energie en met negatieve energie. Gedachten zijn ook een vorm van energie. Je hebt soms positieve gedachten of negatieve gedachten. Wij hebben dus te maken met negatieve en positieve energieën. De kunst is om hierin een balans te vinden.

 

 

Telomeren

 

Telomeren zijn stukjes DNA aan het einde van de chromosomen, die met elke celdeling korter worden. Er wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar stoffen die telomeren weer verlengen. Er zijn inmiddels voedingssupplementen op de markt die claimen dat er werkzame stoffen inzitten die de telemoren verlengen. Hiermee zou veroudering tegen gegaan worden maar of wij hierdoor ook langer zullen leven is maar de vraag. De voornaamste doodsoorzaken zijn op dit moment; kanker en hartfalen. Dus mensen gaan niet dood omdat hun cellen niet meer kunnen delen. Het verlengen van onze telomeren is dan ook geen remedie om langer te leven, tenzij je vrij blijft van kanker en hart- en vaatziekten

 

Emotionele intelligentie

 

Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat oudere met een hoge emotionele intelligentie minder in het ziekenhuis verblijven en minder geneesmiddelen gebruiken dan oudere met een lagere emotionele intelligentie. Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn onder andere in staat om beter hun emoties en stress te beheersen. Verder zijn zij beter in het aangaan en onderhouden van relaties, waardoor ze vaak minder eenzaam zijn dan ouderen met een lage emotionele intelligentie.

 

Bak ze niet te bruin

 

Wanneer aardappelproducten zoals frietjes te veel doorbakken worden dan ontstaat er een goudbruine kleur die er lekker uit ziet maar helaas zit er dan ook een stofje in (acrylamide) die bij grote hoeveelheden schadelijk voor ons is. Dit zelfde stofje kan ook voorkomen in crackers, ontbijtkoek, geroosterd brood en gebrande koffie. 

 

Het Voedingscentrum adviseert om niet teveel producten te consumeren waar dit stofje inzit en uiteraard als je zelf frietjes bakt, dan niet te donker frituren. Dus gevarieerd eten en af en toe een frietje is het motto. En als je dan toch bezig bent, niet te veel mayonaise op je friet.

 

Negatieve luchtkwaliteit op het kantoor

 

Uit Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat de mensen voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van verontreinigde stoffen in het kantoor. Door het uitademen, worden bepaalde stoffen verspreidt die verontreinigend zijn. Verder wordt de luchtkwaliteit negatief beïnvloed door vluchtige stoffen afkomstig van deodorant, make-up, parfum of haarlak. Tevens kan de ozon die aanwezig is in de kantoorlucht reageren met stoffen die bijvoorbeeld vrijkomen bij het pellen van een sinaasappel. 

 

Volgens de onderzoekers is het dan ook verstandig om te zorgen dat er spraken is van een goede ventilatie in kantoorruimtes omdat anders de luchtvervuiling negatieve effecten op de gezondheid kan hebben.

 

Langzame koolhydraten

 

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. In je lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose. Net als vetten en eiwitten (macronutriënten) zorgen koolhydraten voor de brandstof van ons lichaam. In de voedingswereld hebben koolhydraten een slechte naam gekregen en daarbij wordt dan meestal gewezen op de snelle koolhydraten. Deze worden snel opgenomen in je bloed en hierdoor krijg je hoge pieken in je bloedsuiker. De langzame koolhydraten worden minder snel verteerd waardoor de bloedsuikerspiegel minder sterk beïnvloed wordt. Snelle koolhydraten zitten o.a. in: frisdrank, snoep, gebak, ijs, aardappels, witte rijst en witbrood. Langzame koolhydraten zitten o.a. in: volkoren brood, groenten, fruit, peulvruchten en yoghurt. Het zal duidelijk zijn dat de langzame koolhydraten de voorkeur hebben.

 

Het probleem is dat de meeste mensen veel te veel snelle koolhydraten consumeren waardoor de insuline balans verstoord raakt. Hierdoor kun je vaak jarenlang in het voorstadium van diabetes (type 2) verkeren. Je ziet steeds vaker dat mensen die willen afvallen aangeraden wordt om een ketogeen dieet te volgen. Dit is een dieet waar koolhydraten zoveel mogelijk in eerste instantie vermeden worden. De voeding bestaat dan uit het gebruik van eiwitten en vetten. Indien de insulinebalans weer hersteld is ontstaat er weer ruimte voor langzame koolhydraten zoals volkorenproducten en fruit.


 

Nocebo effect

 

De meeste mensen zullen bekend zijn met het placebo effect; de positieve verwachting die een patiënt van een medicijn heeft en als gevolg hiervan ook al krijgt hij niet het echte medicijn (maar de placebo) toch geneest. Het tegenovergestelde bestaat ook. Dit wordt het nocebo effect genoemd. Zo bleek uit een onderzoek dat mensen die uitvoerig geïnformeerd waren over mogelijke bijwerkingen van een medicijn ook daadwerkelijk meer klachten kregen dan mensen die minder uitvoering en gedetailleerd geïnformeerd waren. In die zin kan dus het lezen van de bijsluiter de kans op bijwerkingen vergroten. Het is daarom aan te bevelen je niet te veel te focussen op de bijwerkingen die in de bijsluiter staan. Je kunt je beter richten op het middel of de behandeling en daaraan een positieve verwachting verbinden. Het gaat er dus om dat je verwacht en gelooft dat een bepaald medicijn of behandeling werkt. Op deze wijze heb je kans dat het placebo effect optreedt waardoor de kans op genezing sterk vergroot wordt. 

 

Hedonisch eten

 

Er wordt gesproken over hedonisch eten als je eet niet omdat je honger hebt maar omdat het je een goed gevoel geeft. Hoe gevoeliger je bent voor beloningen, hoe vaker je waarschijnlijk hedonisch zal eten. Zo wordt een gebakje, koekje of een zakje chips meestal niet gegeten omdat wij honger hebben maar vaak  als een beloning gegeten omdat je vindt dat je het verdiend hebt. Op zich geen probleem natuurlijk maar het zijn wel vaak producten met veel suiker, zout en vet. Dat is niet toevallig want suiker, zout en vet zijn belonende stimuli voor ons hersenen. Zo wordt je misschien ook wel eens overvallen door een sterke drang naar chips of een andere snack (food cravings). 

 

Overmatig hedonish eten kan een oorzaak zijn van overgewicht. Als je hiervan bewust bent, dan kun je gedrag aanpassen en beloon jezelf dan met gezond eten zoals fruit. Denk maar aan de slogan snoep verstandig eet een appel. 

 

Gebruik stress op een positieve manier

 

Te veel stress is niet goed maar een klein beetje stress kan positief zijn doordat het je kan stimuleren tot meer productiviteit en persoonlijke  groei. Iedereen ervaart in het dagelijkse leven wel eens stress maar zolang de stress niet de overhand krijgt is dit geen probleem. Een gezonde spanning kan ons helpen en motiveren om onze prestaties te verbeteren en op een andere manier naar een situatie te kijken. Dus raak niet in paniek als je stress ervaart. Zie het als een signaal om jezelf te verbeteren en sterker te maken. Vertrouw op je eigen kunnen en gebruik de stress op een positieve manier.

 

 

Zijn bananen gezond?

 

Bananen zijn gezond omdat ze een meerdere vitale voedingsstoffen bevatten en tevens een goede bron van vezels zijn. Een gemiddelde banaan bevat 3 gram vezels. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 25 gram. Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en helpen tegen gewichtstoename. Een middelgrote banaan bevat 422 mg kalium en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 3.5 gram per dag. Kalium helpt bij het reguleren van natrium in het lichaam wat belangrijk is voor de bloeddruk en de gezondheid van de nieren.

 

Een gemiddelde banaan bevat:

 

energie: 105 kcal kalium: 422 mg

eiwit: 1,29 g fosfor: 26 mg

vezel: 3,07 g calcium: 5,90 mg

koolhydraten: 27 g ijzer: 0,31 mg

vet: 0,39 g vitamine C: 10,30 mg

magnesium: 31,90 mg

 

Een banaan heeft een hoog suikergehalte maar o.a. door het hoge vezelgehalte heeft dit geen negatieve effecten voor mensen met diabetes. Hoe rijper de banaan hoe hoger het suikergehalte. Voor sporters zijn bananen een goede en gezonde energiebron.

 

 

Eet voldoende vezels

 

Volgens diverse voedingsdeskundigen zijn diëten rijk aan vezels goed voor je gezondheid en helpen je om langer te leven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bedraagt  tenminste 25 gram. Er zijn veel verschillende vezelrijke voedingsmiddelen die je kunt gebruiken om aan je dagelijkse behoefte te komen. Zelfs een beker popcorn in de bioscoop leegeten is goed voor de broodnodige vezels.

 

Bronnen voor vezels zijn o.a. zemelen, erwten, ui, pruimen, gerst, kokos, linzen, tarwemeel, bonen, abrikozen, noten, krenten, bessen, spruitjes, tahoe, dadels, meloen, griesmeel, haver en pindakaas.

 

 

Word je nog wel bruin als je zonnebrandcrème gebruikt met factor 50?

 

De factor zegt iets over de hoeveelheid straling die de huid bereikt. Met factor 50 kun je langer in de zon doorbrengen zonder te verbranden en je wordt dus wel degelijk bruin maar je verbrandt veel minder snel. Je huid wordt slechts aan een vijftigste straling blootgesteld. Na het zwemen of afdrogen dien je je altijd opnieuw in te smeren. Ook wanneer je veel zweet dien je vaker te smeren. Wees niet te zuinig en breng een flinke laag aan. Let op dat je altijd een zonnebrandcrème neemt die zowel tegen UVA en UVB-straling beschermd.

 

 

Hoe fris is frisdrank?

 

Volgens de Nederlandse Warenwet worden zowel koolzuurhoudende als niet-koolzuurhoudende limonades, sportdranken en energiedranken tot de frisdranken gerekend. In die frisdranken zit vaak veel suiker. Het drinken van veel frisdrank is ongezond omdat de bloedsuikerspiegel door de grote hoeveelheid suiker ontregeld wordt. Wanneer die suikers niet verbrand worden zet het lichaam het om in vet, de opslagplaats voor energie. Wanneer iemand veel vetweefsel heeft worden er hormonen aangemaakt die de stofwisseling beïnvloeden waardoor insulineresistentie en uiteindelijk ook diabetes type 2 kan ontstaan. Niet alleen frisdrank zit boordevol suiker, ook fruitsappen zoals appelsap bevatten meer suiker dan je zou denken maar de energiedranken zijn ware suikerbommen. Steeds meer wetenschappers zijn overtuigd van een rechtstreeks verband tussen de explosieve stijging van onze inname van suiker en ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2. Het is verder duidelijk dat de hoge inname van frisdrank daarbij niet zo’n frisse rol speelt.

 

De industrie is hiermee bekend en heeft als antwoord hierop light producten ontwikkeld. Deze producten worden gezoet met zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam. Inmiddels hebben diverse onderzoeken aangetoond dat teveel nuttigen van deze light producten ook de bloedsuikerspiegel of stofwisseling ontregeld en leidt tot overgewicht.

 

Krijg je van chocolade puistjes?

 

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het verband tussen chocolade eten en acne (puistjes) en er is overtuigend bewijs gevonden dat chocolade je acne kan verergeren. Het is echter niet zo dat chocolade acne veroorzaakt. Acne is een behoorlijk complexe aandoening die door diverse factoren veroorzaakt wordt.

 

Of dit ook voor jou geldt kun je vaststellen door middel van het bijhouden van een voedingsdagboek. Als je acne verergert na het eten van chocolade, dan is het duidelijk dat chocolade een trigger voor jou is en zul je dan ook je chocolade inname dienen te beperken. Indien je geen last heb van acne dan is het aan te bevelen om te kiezen voor donkere chocolade (80%) omdat dit een klein positief effect heeft op je hart- en bloedvaten.

 

 

Is zalm gezond?

 

Zalm behoort tot de vette vissoorten en bevat gezonde vetten, eiwitten, vitamine D en mineralen zoals jodium, selenium en zink. Omega 3 staat met name bekend als gezonde vetten of vetzuren. Gezonde vetten dragen bij tot een: goed werkend immuunsysteem, gezonde hersenen, gezond hart- en vaatstelsel en ze stimuleren de vetverbranding. In die zin kan zalm dus als gezond beschouwd worden. Er is echter wel een kanttekening te plaatsen en dat is dat een groot gedeelte van de zalm die te koop is komt van kwekerijen. Er is een fors verschil tussen wilde en gekweekte zalm.

 

Gekweekte zalm bevat veel meer vet, het bevat iets meer Omega-3 vetzuren, veel meer Omega-6 vetzuren en 3 keer de hoeveelheid verzadigd vet. Het bevat met name door de grotere hoeveel vetten 46% meer calorieën. Wilde zalm is hoger in mineralen, waaronder kalium, zink en ijzer Daarom is wilde zalm gezonder dan gekweekte zalm. Er is nog een nadeel en dat is dat uit een studie volgde dat de PCB-concentraties in gekweekte zalm gemiddeld acht keer hoger lagen dan in wilde zalm. De gevonden verontreiniging niveaus worden veilig geacht door de FDA, maar niet door de Environmental Protection Agency  (EPA).

 

Als eindconclusie kan men dus stellen dat wilde zalm veel gezonder is dan gekweekte zalm. Door het risico op PCB verontreiniging is het verstandig om kieskeurig te zijn als je gekweekte zalm koopt.

 

Winterdip of winterdepressie

 

Veel mensen hebben in de winterperiode last van verminderde energie en zijn minder opgewekt. Bij sommige mensen zijn deze klachten zodanig dat er gesproken kan worden van een winterdepressie omdat de klachten meestal verdwijnen in het voorjaar. Klachten die hierbij kunnen horen zijn: voortdurende moeheid, weinig energie, prikkelbaar, slaapproblemen, eetproblemen en concentratieproblemen.

 

Wat kun je zelf doen om deze klachten te verminderen:

 • Ga regelmatig naar buiten en zorg dat je voldoende daglicht krijg.
 • Gebruik in de winterperiode een vitamine D supplement.
 • Zorg voor een regelmatig slaapritme (vaste tijden naar bed en uit bed).
 • Maak gebruik van een daglichtlamp als je in verband met je werk te weinig in het daglicht kan komen.

 

 

Is grapefruit gezond?

 

Grapefruit komt uit de subtropische gebieden en is een kruising van een sinaasappel en een pompelmoes. Het groeit aan een plant die tot wel 15 meter hoog kan worden. Grapefruit wordt vaak geadviseerd om op te nemen in een dieet omdat het de stofwisseling en verbranding bevordert. De vrucht bevat een behoorlijke lijst aan vitamines en mineralen. Veel vitamine C maar ook vitamine A en B en veel mineralen zoals Kalium, Magnesium fosfor, Calcium en zink.

 

Het is dan ook wel juist om grapefruit als een gezond fruit te kwalificeren. Er wordt gesteld dat grapefruit verlichting kan bieden bij verkoudheid, koorts en nierstenen. Grapefruit kan echter negatief werken bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Wanneer u dus medicijnen gebruikt, controleer dan of deze wel samengaan met grapefruit. Zo dien je bijvoorbeeld geen grapefruit te gebruiken indien je hoge bloeddruk medicijnen gebruikt.

 

Gaat het preventie-akkoord ons helpen om gezonder te leven?

 

De Nederlandse regering heeft samen met partijen uit zorg, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een Nationaal Preventie akkoord getekend. Doel van dit akkoord is om te komen tot een gezondere samenleving. Hierbij richt men zich op een toekomstige rookvrije generatie, minder ziekte door obesitas en bewuster gebruik van alcohol. Zo zal o.a. roken fors duurder worden de komende jaren, moeten de porties in de horeca kleiner worden, er dienen meer watertappunten te komen, komen er meer campagnes tegen alcohol en geen reclame van drank in sportkantines. 

 

Volgens deskundigen werkt een financiële prikkel in een bepaalde mate zeker bij het terugdringen van ongezonde gewoontes maar of de overige maatregelen die volgen uit dit akkoord ver genoeg gaan en echt effect zullen sorteren wordt betwijfeld. De gevolgen in het Preventie-akkoord worden gemonitord op effectiviteit, dus strengere regels die meer effect zullen hebben kunnen in de toekomst niet uitgesloten worden. De tijd zal het ons leren.

 

Fitte patiënten hebben minder kans op complicaties na een darmkankeroperatie.

 

Daarom bieden sommige ziekenhuizen darmkanker (een van de meest voorkomende vormen van kanker) patiënten voor de operatie een leefstijlprogramma aan. Met behulp van een sportarts, psycholoog en een diëtist wordt een persoonlijk plan voor 3 tot 6 weken opgesteld. De eerste resultaten zijn positief, zo houdt 93% het hele programma vol. Tevens worden de kosten terugverdiend omdat er na de operatie minder complicaties (tot 51 procent) en dus minder zorgkosten gemaakt worden.