Berichten van internet over gezondheid

 

Fitte patiënten hebben minder kans op complicaties na een darmkankeroperatie.

 

Daarom bieden sommige ziekenhuizen darmkanker (een van de meest voorkomende vormen van kanker) patiënten voor de operatie een leefstijlprogramma aan. Met behulp van een sportarts, psycholoog en een diëtist wordt een persoonlijk plan voor 3 tot 6 weken opgesteld. De eerste resultaten zijn positief, zo houdt 93% het hele programma vol. Tevens worden de kosten terugverdiend omdat er na de operatie minder complicaties (tot 51 procent) en dus minder zorgkosten gemaakt worden.

 

Alleen bewegen verandert onze darmflora

 

Het is bekend dat wat we eten invloed heeft op de microben die in onze darm leven, gezamenlijk bekend als de darmmicrobiota. Volgens twee onderzoeken, heeft oefening echter hetzelfde effect.

 

In experimenten met muizen en mensen vonden onderzoekers dat fysieke activiteit, onafhankelijk van het dieet, de samenstelling van de darmmicrobiota (darmflora) verandert op een manier die de productie van vetzuren met korte ketens, die gunstig zijn voor de gezondheid, verhoogt.

 

 

Globesitas

 

Obesitas neemt in de wereld epidemische vormen aan en er wordt soms dan ook gesproken over globesitas. Er lopen meer mensen rond met overgewicht dan met ondergewicht. Bij een BMI vanaf 35 is er spraken van obesitas. Overgewicht ontstaat niet in een korte tijd en er zijn meestal meerdere oorzaken te onderkennen die hier aan ten grondslag liggen want een genetische afwijking komt maar zeldzaam voor. Algemeen kan je wel stellen dat de energie inname groter is dan het verbruik, waardoor het teveel opgeslagen wordt in vet. Oorzaken die met name een rol spelen bij te veel overgewicht zijn: 

 

Te veel overgewicht is een opmaat naar vele andere medische en psychische problemen. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe moeilijker dat het is om die overtollige kilo’s eraf te krijgen. Diëten hebben slechts een tijdelijk effect. Wil je een blijvend effect realiseren, dan zul je je eet en leefgewoontes dienen te wijzigen. Je kunt ook zeggen dat er spraken is van een lichamelijke en geestelijke onbalans, dus het is zaak dat je weer in balans komt.

 

 

De plank is populair, iedereen aan het planken.

 

De plank is een fitness oefening zonder apparaten die je gewoon thuis kan beoefenen en duurt slechts 1 of 2 minuten. Bij de plank oefening, sta je op je ellebogen en je tenen. Je houdt daarbij je schouders, billen en enkels in één lijn. Dit doe je voor 1/2-1 minuut en als je meer getraind bent, dan doe je dit 2 minuten eventueel met een herhaling. Tijdens de oefening probeer je zo recht mogelijk te blijven staan en hiervoor zul je veel spieren in je lichaam moeten aanspannen want anders zak je naar beneden. De oefening is met name gericht op je buik- en rugspieren. Je versterkt hierbij je rompstabiliteit, wat een belangrijke basis is voor veel bewegingen en activiteiten.

Je kunt deze oefening eenvoudig elke dag voor het slapen gaan doen.

PS

Heb je in het begin er heel veel moeite mee, dan kun je deze oefening ook op je knieën doen i.p.v. je tenen..


 

Bruin brood versus wit brood

 

Iedereen weet dat wit brood minder gezond is dan bruin brood maar het ene bruine brood is niet het ander. De beste keuze is volkorenboord. Hiervoor wordt de volledige tarwekorrel gebruikt. Dit in tegenstelling tot wit brood waar de kiem en de zemel verwijderd zijn maar hierin zitten juist de goede voedingsstoffen (vezels, vitamines en mineralen). Gewoon bruin brood of meergranenbrood is niet hetzelfde als volkorenbrood omdat deze niet gemaakt zijn van 100 procent volkorenmeel.

 

Volkorenbrood is vastgelegd in de warenwet, dus je mag alleen brood onder de noemer volkorenbrood verkopen als het daadwerkelijk gemaakt is van 100% volkorenmeel. 1 snee volkorenbrood bevat gemiddeld 2,3 gram voedingsvezel en wit brood maar 0,8 gram. Bruinbrood bevat gemiddeld zo’n 1,8 gram. Door die vezels zul je minder dik worden van volkoren brood dan van wit brood.

 

Van stress wordt je dik

 

Stress heeft bij het merendeel van de mensen een negatief effect op het gewicht. Slechts een klein percentage van de mensen gaan minder eten als gevolg van (chronische) stress. De meeste mensen gaan meer eten door stress en er wordt dan ook vaker gekozen voor ongezond en vet eten. Het lijkt erop dat het (stress) hormoon cortisol ook een belangrijke rol hierbij speelt. Door het verstoorde cortisol niveau, gaat het lichaam meer vet opslaan. Uit onderzoek bleek dat mensen die veel stress op hun werk ervaarden en niet tevreden met hun baan waren een hogere BMI hadden, dan mensen die weinig stress ervaarden en tevreden met hun baan waren. Problemen in je relatie of financiële problemen zijn ook vaak de oorzaak van stress. 

 

Overgewicht kan dus ook een kwestie van teveel stress zijn. Kijk dus niet alleen naar je voeding en of je wel voldoende beweegt maar ga ook na of je jezelf niet veel te veel druk maakt. Als dit het geval is, denk dan aan die zin “maak je niet dik (druk), dun is de mode”.

 

Vitamine C tekort bij rokers

 

Rokers lopen kans op een tekort aan vitamine C omdat dit afgebroken wordt door het roken. Vitamine C is betrokken bij veel processen in ons lichaam en is een antioxidant. Tevens is het nodig om vitamine E goed te laten werken. Vitamine E is ook een antioxidant die onze weefsels beschermt tegen schade door vrije radicalen. Bij een vitamine C tekort kan je last krijgen van slapeloosheid, vermoeidheid en reumatische klachten.

 

Het beste is natuurlijk om te stoppen met roken. Indien je daar nog niet aan toe bent, dan is het aan te bevelen om extra vitamine C tot je te nemen door bijvoorbeeld extra fruit (vooral Citrus vruchten en kiwi’s) te eten en als dat niet lukt neem dan een vitamine C preparaat. Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel vitamine C binnen krijgt want dit verlies je weer via je urine.

 

Zijn peulvruchten gezond?

 

Peulvruchten zijn o.a. linzen, bonen, sojabonen en sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes echter deze laatste groep (groene peulvruchten) wordt kijkend naar de gezondheidseffecten gerekend tot groente. Dat peulvruchten vaak als gezonde voeding wordt beschouwd, heeft met name te maken met het (LDL) cholesterol verlagend effect. Er zijn echter ook wat kanttekeningen te plaatsen, zo kunnen bonen op de darmen werken en bevatten zij de natuurlijke gifstof lectine. Gedroogde bonen dien je dan ook niet rauw te eten, door deze te weken en te koken in water neutraliseer je de lectine. Tevens kunnen de koolhydraten in bonen bij regelmatige consumptie leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Peulvruchten zijn verder rijk aan eiwitten, koolhydraten, vitamine B en mineralen en bevatten tevens veel vezels

 

Conclusie:

Als wij nader inzoomen op peulvruchten, dan hebben wij het over bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Deze bevatten gezonde voedingsstoffen maar er zijn ook enkele kritische kanttekeningen bij te plaatsen. Dit is de reden dat het voedingscentrum adviseert om maar 1 keer per week peulvruchten te consumeren.

 

Cholesterol

 

Iedereen heeft wel eens van cholesterol gehoord en dat je op moet letten om niet te hoog cholesterol gehalte te krijgen. Maar wat is cholesterol nu eigenlijk?

 

Cholesterol is een vetachtige stof die door je lever aangemaakt wordt en komt dus van nature in je lichaam voor. Het is namelijk een onmisbare bouwsteen voor het lichaam, want het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van zenuwcellen en de aanmaak van hormonen.

 

Cholesterol heeft een slechte naam gekregen omdat er verondersteld wordt dat een hoog cholesterol gehalte het risico op hart- en vaatziekten zal vergroten. Tegenwoordig hoor je ook andere geluiden, er zijn namelijk critici die zeggen dat er misschien teveel waarde aan cholesterol gehecht wordt. Zoals met zoveel zaken zal het hier ook een kwestie van balans zijn en de ene persoon zal hier gevoeliger voor zijn dan de ander. Door jouw levensstijl, kan er onbalans ontstaan bijvoorbeeld als gevolg van roken, te weinig lichaamsbeweging, slechte voeding of de mate van overgewicht en te veel stress.

 

Dus als je cholesterol gehalte te hoog is, dan is het zaak om eens kritisch te kijken naar je levensstijl en hier veranderingen in door te voeren.

Cholesterol zit o.a. in eieren daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 3 eieren per week te eten.

 

Is olijfolie gezond?

 

Er wordt vaak gezegd dat olijfolie gezond is maar er zijn ook voedingsdeskundige die hier weer een kanttekening bij plaatsen omdat olijfolie voor het grootste gedeelte bestaat uit vet. En van vet krijgen wij over het algemeen al meer van binnen dan goed voor ons is. Nu bevat olijfolie wel de goede vetten, merendeel onverzadigde vetzuren, die wij gewoon dagelijks nodig hebben. Daarnaast bevat het vitaminen E. Deze vitamine speelt een rol bij  de regulering van de stofwisseling in een cel en is een antioxidant. Antioxidanten helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel. Olijfolie is in vergelijking met andere bak- en braadproducten, waar transvetten of die voor het merendeel uit verzadigde vetzuren bestaan absoluut gezonder. Olijfolie past dus bij een gezonde voeding maar dan wel met mate.

 

Olijfolie is in veel soorten en smaken verkrijgbaar. De meest zuivere vorm en daarom ook het meest gezond is de extra vergine olijfolie. Het nadeel is dat deze olijfolie minder geschikt is voor bakken en braden. Bij hoge temperaturen zal deze olie namelijk eerder ontleden en dan ontstaan er schadelijke bijproducten.

 

 

Wij zijn vaak te zuur.

 

In het menselijk lichaam worden diverse niveaus van zuurgraad waargenomen. De zuurgraad wordt gemeten in ph. Ons speeksel heeft een ph waarde van ongeveer 7, wat neutraal is eronder wordt alkalisch genoemd en erboven zuur. Zo heeft ons maagsap een ph waarde tussen de 1.2 en 3 wat dus behoorlijk zuur is. Het lichaam heeft geavanceerde mechanismes om onze zuurgraad op het juiste niveau te houden maar door een ongezonde levensstijl lopen wij het risico dat het lichaam verzuurd. Volgens diverse medici komt dit in de westerse maatschappij steeds vaker voor. Belangrijk oorzaken hiervan zijn:

Voeding is hierbij vaak de belangrijkste oorzaak, met name door het grote gebruik van veel suikers die ook voor een belangrijke mate door het drinken van frisdranken tot ons komen. Door suikerhoudende producten te vermijden en het eten van veel groenten, minder vlees en voldoende water te drinken help je je lichaam om de zuurgraad op een goed niveau te krijgen en te houden.

 

Een citroen is weliswaar zuur maar kun je gerust eten want citroen heeft juist een base overschot.

 

Hoe gezond zijn vijgen?

 

Vijgen zijn zeer gezond, ze bevatten namelijk veel vitamines, mineralen en vezels. Het eten van vijgen heeft onderstaande positieve effecten op je gezondheid:

 • Goed voor je huid.
 • Goed voor je darmen en de stofwisseling.
 • Goed voor botten, hart en bloedvaten.
 • Werkt laxerend bij verstopping.
 • Verzachtend tegen keelpijn.
 • Ontstekingsremmende werking op het lichaam.
 • Helpt tegen aambeien.

Bovenstaande opsomming is behoorlijk indrukwekkend en het is dan ook duidelijk dat het toevoegen van vijgen aan je dieet een goed idee is. Let wel op dat gedroogde vijgen meer calorieën bevatten en vaak extra gesuikerd of gezoet zijn, dus als je helemaal voor je gezondheid gaat kies dan voor verse vijgen.

 

 

Epigenitica

 

Onze genen bepalen voor een belangrijk deel hoe wij eruit zien en hoe wij functioneren maar alles bepalend zijn ze niet. Door wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat omgevingsfactoren ook een belangrijk verschil maken. Zo kwamen wetenschappers van Stanford University erachter dat het grootste deel van de variaties in het immuunsysteem van identieke tweelingen het gevolg waren van invloeden uit de omgeving. De wetenschap die hierachter zit wordt epigenitica genoemd. Hierin wordt gesproken over epigenen, die feitelijk de genen aan- en uitzetten.

 

Door wetenschappers is vastgesteld dat epigenetische mechanismen een belangrijke factor zijn bij een verscheidenheid van ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Concreet betekent dit dat door voeding, geneesmiddelen en leefstijl de werking van onze genen beïnvloedt kan worden. Met andere woorden je bent geen slachtoffer van je genetisch lot maar je kunt je lot dus voor een belangrijk deel zelf beïnvloeden.

 

 

Een uitgesproken positieve boodschapper van epigenetica is Bruce Lipton, die stelt dat wij de bestuurders van ons biologisch functioneren zijn.  Hij gaat hierin nog een stap verder en stelt dat wij met onze gedachten de expressie van onze genen kunnen beïnvloeden. Met deze overtuiging heeft hij de nodige weerstand ondervonden bij zijn collega’s in de wetenschap. Maar het is bekend dat de wetenschap conservatief is en niet zo gauw nieuwe ideeën ontarmt.


 

 

Kun jij ook 100 worden?

 

Uit onderzoek naar 100 jarigen kwam overtuigend naar voren dat oud worden niet alleen door onze genen bepaald wordt. Er zijn sterke aanwijzingen dat gezond oud worden voor een belangrijk deel bepaald wordt door onze levenswijze en karakter eigenschappen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat wij dus niet alleen afhankelijk zijn van onze genen maar dat wij dus aan onze gezondheid kunnen werken.

 

Bij veel 100 jarige zie je onderstaande karaktereigenschappen terug:

 

• Gemakkelijk in omgang.

• Optimistisch.

• Houden van lachen.

• Zijn geïnteresseerd in andere mensen en maken gemakkelijk contact.

 

Wanneer je dus oud wilt worden, is het goed om bovenstaande karaktereigenschappen verder te ontwikkelen. Verder is het aan te bevelen om onderstaande punten in je levenswijze op te nemen:

 

• Relativeer negatieve zaken door jezelf af te vragen of dit over 10 jaar nog wat uitmaakt.

• Leer om nee te zeggen en niet overal ja op te zeggen waardoor je het altijd te druk hebt.

• Wees dankbaar voor elke dag die je hebt.

• Zorg dat je elke dag voldoende beweegt.

• Voel jezelf jonger dan je leeftijd.

• Maak regelmatig nieuwe vrienden.

• Spendeer regelmatig tijd met kinderen of jonge mensen.

• Kijk naar komedies.

 

 

Wat gebeurt er met je vet als je gaat afvallen?

 

Het antwoord is dat vet wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Je ademt de koolstofdioxide uit en het water mengt zich in je bloedbaan totdat het verloren gaat als urine of zweet. Dit verrast veel mensen, maar eigenlijk komt bijna alles wat we eten via de longen terug. Elk koolhydraat dat je verteerd en bijna alle vetten worden omgezet in koolstofdioxide en water. Hetzelfde geldt overigens voor alcohol.

 

Dus als vet verandert in koolstofdioxide, dan kun je door meer te ademen afvallen? Jammer genoeg zo werkt het niet. De enige manier om bewust de hoeveelheid kooldioxide te verhogen die je lichaam produceert, is door je spieren te bewegen. Maar hier is nog meer goed nieuws. Gewoon opstaan en aankleden verdubbelt meer dan uw stofwisseling. Nog beter: een wandeling maken verdriedubbelt je stofwisseling. Maar zaken zoals koken, stofzuigen en vegen verhogen ook je stofwisseling.

 

Tegen jezelf praten: een goede therapeutische oefening

 

Wij voeren allemaal dagelijks innerlijke dialogen maar hardop tegen onszelf praten wordt vaak als vreemd gezien. Toch zal iedereen dit wel eens gedaan hebben meestal in een situatie die niet ging zoals verwacht of als je een fout maakte. Volgens veel psychologen is tegen jezelf praten goed voor je geestelijk welzijn.

 

Een goed gesprek met jezelf verbetert je intellectueel vermogen en helpt je om beter om te gaan met je emoties. Het is dan wel belangrijk om je negatieve innerlijke zelfgesprekken te beheersen en op een eerlijke en positieve manier met jezelf te communiceren.  Op die manier is tegen jezelf praten een positieve therapeutische zelfhulp methode. Verschillende psychologen adviseren dan ook om dagelijks, liefst hardop, een goed gesprek met jezelf te hebben.

 

Thee met honing tegen een zere keel

 

Het toevoegen van honing aan je thee kan helpen om een zere keel te verzachten. Honing heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die de genezing versnelt. Je kunt dan het beste Kamille thee gebruiken, vanwege de ontstekingsremmende en anti oxiderende eigenschappen. Pepermuntthee is ook een goede keuze, vanwege de gelijkenis met menthol. Honing wordt regelmatig gebruikt als vervanger voor suiker. Honing bevat veel natuurlijke suikers en het is dan ook verstandig om er niet te veel van te gebruiken. Baby's onder 1 jaar mogen, in verband met mogelijke bacterie sporen in combinatie met hun nog onvoldoende ontwikkelde darmstelsel, geen honing hebben. 

 

Als uw keelpijn erg pijnlijk is en er spraken is van koorts of gezwollen klieren, dan kunt u een bacteriële infectie hebben. Het is dan verstandig om een arts raadplegen.

 

 

Is suiker verslavend?

 

Volgens sommige wetenschappers is suiker is geen verslavende drug in strikte zin omdat er geen sprake is van het opbouwen van een tolerantie en van ernstige onthoudingsverschijnselen. Maar suiker activeert, net als drugs,  het beloningscentrum in je hersenen. Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum met ratten blijkt dat suikers het brein op dezelfde manier beïnvloeden als verdovende middelen. Onze hersenen veranderen, waardoor het systeem dat reguleert hoeveel eten we nodig hebben minder actief wordt.

 

Verslaafd zijn aan suiker is iets wat mensen echter niet graag toegeven. Net als andere verslavingen wordt het vergoelijkt en zeggen wij tegen onszelf dat het allemaal wel meevalt. Daarnaast schamen mensen zich voor hun eet- en snoepbuien. Wie iets zoets eet, krijgt als het ware een suikershot en voelt zich gelijk beter, door de dopamine die het lichaam aanmaakt. Tegelijkertijd maakt het lichaam een heleboel insuline aan om de suiker te verwerken. De suikerspiegel duikt weer naar beneden. Er ontstaat opnieuw trek in iets zoet. Het blijft dan ook vaak niet bij één snoepje of één stukje chocolade, want voordat je het weet heb je de zak snoep leeg of is de reep chocolade op.

 

Bijna iedereen krijgt te veel suiker binnen. Dit komt omdat meer dan 80 procent van de ingenomen suiker verstopt zit in allerlei bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen. Lees de etiketten op de verpakkingen maar eens zorgvuldig. Let wel op dat de aanduidingen van suiker niet eenduidig zijn. Enkele verschillende benamingen voor suiker zijn: kandij, glucosestroop, fructose-stroop, dextrose, sacharose, sucrose en melasse stroop.

 


 

Voedsel voor het brein

 

Onze hersenen gebruiken zo’n 20% van alle energie in het lichaam. Die energie haal je uit je voeding en daarnaast hebben je hersencellen o.a. vitaminen en mineralen nodig als bouwstoffen. De belangrijkste voedingsstoffen voor je brein zijn: 

 1. Omega-3 vetzuren; zij verbeteren de cognitieve functies van het brein. Je vindt deze voedingsstoffen in vette vis, zeevruchten, walnoten en zeewier.
 2. Flavonoïden; zij bevorderen de aanmaak van bloedvaten en zorgen zo voor meer bloedtoevoer naar de hersenen. Deze voedingsstoffen vindt je in cacaobonen, groene thee, citrusvruchten, rode wijn en pure chocolade.
 3. Foliumzuur en folaat zijn vormen van vitamine B11; een essentiële vitamine voor het goed functioneren van ons brein. Deze voedingsstoffen haal je uit groene bladgroeten, sinaasappels en gist.
 4. Antioxidanten; maken de vrije radicalen, die zorgen voor oxidatie schade aan de celwanden, onschadelijk. Deze voedingsstoffen haal je uit bessen, aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten.

Een boodschappenlijstje van voedsel voor het brein kan er dus bijvoorbeeld als volgt uitzien:

 • Zalm of haring
 • Walnoten
 • Spinazie
 • Bosbessen
 • Kiwi’s
 • Sinaasappels
 • Pure chocolade
 • Rode wijn
 • Watermeloen
 • Avocado
 • Zeewier

 

Met gezonde sterke spieren heb je minder complicaties na een operatie

 

Uit een promotie onderzoek bleek dat patiënten met een lage spiermassa na een operatie meer complicaties ontwikkelen, minder snel opknappen en een grotere kans hebben om te overlijden na de ingreep. In het onderzoek werd er gekeken naar de buik- en rugspieren, welke een goede indicatie geven over de ontwikkeling van de gehele spiermassa. Hoe minder goed ontwikkeld die spieren zijn, hoe slechter de condities is.

 

De conclusie uit het onderzoek was helder; voldoende beweging, gezonde voeding en een goede spiermassa zijn dus niet alleen belangrijk om gezond te blijven, maar ook om beter bestand te zijn tegen ziekten. Als de spiermassa van een patiënt te laag is, dan is het goed om de patiënt aan te moedigen om de spiermassa te versterken.

 

Zout minderen door pittige kruiden te gebruiken 

 

Uit een onderzoek bleek dat mensen die regelmatig gekruid voedsel eten 2,5 gram minder zout per dag consumeren in vergelijking met mensen die doorgaans geen pittige kruiden gebruiken. Ze hadden ook een lagere bloeddruk. Blijkbaar neemt door het gebruik van pittige kruiden de behoefte aan zout als smaakmaker af. 

 

Als je pittige pepers wilt gebruiken maar je hebt hier nog weinig ervaring mee start dan met de mildere soorten. Als het te scherp voor je is, dan kun je de smaakpapillen kalmeren door de pittige kruiden te koppelen aan gezonde vetten van bijvoorbeeld avocado’s en noten. Deze helpen om de chemische stof af te breken die de scherpe en hete sensatie veroorzaken.

 


 

Tomaten kunnen longschade door roken herstellen

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat deze voedingsmiddelen de longfunctie bij ex-rokers kunnen herstellen en dat de longfunctie bij alle volwassenen afneemt.

 

Elk jaar probeert ongeveer 55 procent van alle volwassen rokers te stoppen met roken. Stoppen met roken vermindert op dramatische wijze het risico op ziekte, waaronder longziekten zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en longkanker, evenals vroege dood. De longen beginnen te genezen zodra het roken is gestopt, echter de longverbetering gaat geleidelijk en kan vele jaren duren. Bovendien neemt stoppen met roken alleen niet volledig het risico op het ontwikkelen van een aan roken gerelateerde longziekte weg.

 

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een dieet rijk aan fruit en groenten het risico op COPD bij huidige en ex-rokers kan verminderen. In feite was elke extra dagelijkse portie gekoppeld aan een 4-8 procent lager risico. De nieuwe studie gaat nog een stap verder en suggereert dat het consumeren van een dieet met veel fruit en groenten - met name tomaten en appels - de afname van de longfunctie onder ex-rokers over de duur van 10 jaar vertraagt.

Deze bevinding suggereert dat er bepaalde componenten in verse tomaten en appels kunnen zijn die helpen bij het herstellen van de longschade die het gevolg is van roken. Bovendien werd een langzamere verslechtering van de longfunctie waargenomen bij alle volwassenen in de studie die een tomatenrijk dieet aten - inclusief diegenen die nooit hadden gerookt.

 

Het verband tussen voeding en longfunctie was het meest uitgesproken bij ex-rokers. Toen het volume lucht dat ze konden inademen werd gemeten, hadden ex-rokers die een tomaat- en fruitrijk dieet gebruikten ongeveer 80 milliliter langzamer achteruitgang van de longfunctie gedurende 10 jaar. Dit geeft aan dat specifieke voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij het genezen van de schade veroorzaakt door roken.

 

 

Mensen die zich jonger voelen, leven langer

 

Onderzoek wees uit dat mensen die zich jonger dan hun leeftijd voelden langer leefden dan degenen die zich net zo oud als hun leeftijd voelde of ouder. Wetenschappers weten niet precies wat de oorzaak is maar er is in ieder geval een link tussen persoonlijkheid en ouder worden.

 

Uit een nieuw onderzoek kwam naar voren dat er twee hoofdkenmerken zijn die mensen helpen een langer leven te leiden: consciëntieusheid (is de mate waarin een persoon georganiseerd en doelgericht te werk gaat) en optimisme. Mensen met beide eigenschappen hebben waarschijnlijk meer de wil om het goede te doen om een gezonde levensstijl te leiden die hen lang gezond houdt.

 

Gezond ouder worden kan dus een self-fulfilling prophecy worden; als je denkt dat je jonger bent, dan wordt je ouder.

 

 

 

Is kaas gezond?

 

Kaas bevat enkele belangrijke voedingsstoffen, waaronder calcium en eiwitten, samen met vitamine B12 en zink. Maar dit maakt kaas nog niet gezond want het bevat zout (vooral oude kaas) en vetten waardoor er veel calorieën in zitten. Zachtere kazen hebben meestal minder calorieën dan harde kazen. Als het gaat om het vetgehalte, zijn sommige kazen lichter dan andere;  hoe hoger het vet, hoe hoger de calorieën. Bij het eten van harde kaas wordt relatief veel speeksel geproduceerd, waardoor je mond minder zuur wordt en je tanden minder vatbaar zijn voor gaatjes, dus dat is een positief bijeffect.

 

Conclusie:

Kaas bevat belangrijke voedingsstoffen maar vanwege de vele calorieën en het hoge natrium gehalte dien je het met mate te consumeren.

 

Mediterraan dieet kan dementie voorkomen

 

McEvoy's onderzocht de eetgewoonten van bijna 6000 oudere Amerikanen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Na correctie voor leeftijd, geslacht, ras, laag opleidingsniveau en leefstijl- en gezondheidsproblemen (zoals obesitas, diabetes, depressie, roken en lichamelijke inactiviteit) ontdekten  de onderzoekers dat diegenen die het MIND of mediterraan dieet volgden een 30% tot 35% lager risico hadden op cognitieve stoornissen. Hoe meer mensen op die voeding bleven, zei McEvoy, hoe beter ze cognitief hebben gefunctioneerd. Degenen die marginaal het dieet volgden, profiteerden ook, maar met een veel kleinere marge. Ze hadden 18% minder kans op tekenen van cognitieve stoornissen.

 

Wat zijn de mediterrane en MIND-diëten?

 

Het dieet is eenvoudig; plantaardig koken, waarbij het merendeel van elke maaltijd gericht is op groenten en fruit, volle granen, bonen en zaden, met een paar noten en een nadruk op extra zuivere olijfolie. Geraffineerde suiker en andere vetten dan olijfolie, zoals boter, worden zelden of helemaal niet geconsumeerd. Vlees wordt ook nauwelijks geconsumeerd, soms een klein beetje om het gerecht smaak te geven. In plaats daarvan kunnen maaltijden eieren, zuivel en gevogelte omvatten, maar in veel kleinere porties dan in het traditionele westerse dieet.  Ze voegen ook minstens drie porties bonen, twee of meer porties bessen, porties kip of kalkoen en een keer vis per week toe en ze drinken een glas wijn per dag.