· 

Burn-out of spanningsklachten

Je hoort steeds vaker dan mensen een burn-out of burn-out klachten hebben. Het is echter niet altijd duidelijk of er spraken is van spanningsklachten of van een burn-out. Je kunt bijvoorbeeld spanningsklachten hebben en overspannen zijn. De klachten dienen wel werk gerelateerd te zijn maar privé en werk zijn natuurlijk niet altijd even gemakkelijk te scheiden. Wanneer je over een langere periode niet instaat bent om die klachten te verminderen dan kan dit leiden tot een burn-out. Het is moeilijk om vast te stellen of iemand daadwerkelijk een burn-out heeft omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met angststoornissen, stemmingsproblemen en spanningsklachten.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat onderstaande zaken in relatie staan met een burn-out:

  1. Zeer weinig energie of uitgeput.
  2. Afstandelijke, negatieve en cynische gevoelens ten aanzien van het werk.
  3. Verminderde effectiviteit op het werk.
  4. Van toepassing op de werkomgeving.

De zaken genoemd in 1 t/m 3 kunnen ook privé gerelateerd zijn. Punt 4 maakt het onderscheidt door te stellen dat het van toepassing dient te zijn op de werkomgeving. Het is verstandig dat de werkgever met zijn personeelsbeleid rekening houdt met het fenomeen burn-out want dit kan tot langdurige uitval van een werknemer leiden. Belangrijk is dat men stress onder het personeel serieus neemt. Indien werknemers niet met hun stressklachten durven aan te kloppen bij hun leidinggevende stel dan een vertrouwenspersoon aan.